• Informacje na temat:

    bułeczki z mąki pszennej razowej

Przepisy na temat: bułeczki z mąki pszennej razowej
  • Bułeczki ze śliwką kalifornijską i twarożkiem

    Aby zaoszczędzić cenne minuty z samego rana, a jednocześnie cieszyć się smacznym i pożywnym posiłkiem, warto przygotować śniadanie już wieczorem. Marieta Marecka, znana widzom Kuchni+, przygotowała przepyszną propozycję przepisu na pachnące bułeczki ze śliwką kalifornijską i lekkim twarożkiem, który z pewnością będzie dobrym rozwiązaniem dla zabieganych Polek.

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...wybór gwarantuje kulinarny sukces. Warto więc wiedzieć czym kierować się przy zakupie tego ważnego składnika. Ekspert radzi, aby na świątecznym stole pojawiły się dania z różnych rodzajów mąki – dzięki...

  • Ciemne zawsze dobre?

    Nie. Już od pewnego czasu można kupić "ciemne"pieczywo, delikatne jak bułeczki, zabarwione na brązowo karmelem. Jednak z chlebem z pełnego ziarna nie ma ono nic wspólnego. Prawdziwy ciemny chleb jest pieczony z mąki z pełnego ziarna - razowej (pieczywo żytnie) lub pszennej (chleb graham). Dzięki temu zawiera wszystkie istotne składniki ziarna - poza białkiem i skrobią ma też sporo witamin...

  • Przekąska dla ucznia

    ...szklanka mąki pszennej szklanka mąki razowej 30 g masła 310 g kukurydzy z puszki średnia marchewka 3/4 szklanki mleka 3/4 szklanki tartego sera Przygotowanie: 1. Rozgrzej(...) g fety czerwona cebula 1/4 szklanki mąki jajko łyżeczka słodkiej papryki 1/3 szklanki gęstego jogurtu 4 bułki pełnoziarniste  listki sałaty (mogą być różne rodzaje: masłowa, rukola...

  • Czemu straszą nas chlebem?

    ..., zapachu, a nawet kształtu? Tak, mrożone ciasto do wypieku bułek zawiera również składniki odpowiedzialne za nienaganny kształt.  Świeżo pieczone bułeczki - serce pęka gdy nieświadomy rodzic,  w najlepszej wierze podaje taką "delicję" dziecku. Te bułeczki pieką się owszem, niemal na naszych oczach, szkoda tylko, że ciasto, z którego powstały było mrożone, na przykład rok. O jakich wartościach...

  • Jak zrobić dobry, domowy chleb?

    ...bardzo gorący, w przeciwnym razie nie uzyskamy pożądanego efektu chrupkości. Biała dama Podstawą dobrego chleba jest mąka. Początkowo możemy korzystać z najzwyklejszej mąki pszennej, którą(...) ambitniejszych domowych piekarzy 1850 - czyli graham. Zupełnie niezłe efekty powinniśmy jednak uzyskać także ze zwykłej, jasnej mąki pszennej.     Jeśli pieczemy chleb na zakwasie, najlepsza będzie mąka żytnia...

Artykuły na temat: bułeczki z mąki pszennej razowej
  • Przyjemna dieta dla osób, które mają cukrzycę

    Gwarantujemy, że twoja dieta nie będzie nudna. Wprost przeciwnie! Możesz sobie pozwolić także na… chrupiące bułeczki i coś słodkiego!

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • Apetyt na pełne ziarna

    Choć białe bułeczki są pyszne, to dla zdrowia i figury o wiele lepsze są te z pełnoziarnistej mąki. Oto, dlaczego!

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Jaki chleb jest najzdrowszy

    ...jednak wszystkich pokarmów węglowodanowych. Jeśli chodzi o pieczywo, najwartościowsze jest to z mąki z pełnego przemiału. Dziennie powinniśmy zjadać od 2 do 6 kromek pieczywa – im jesteśmy młodsi(...) i mięśni (stanowi je skrobia). Ważne jest to, po jaki chleb sięgniemy Bogatsze w korzystne substancje jest pieczywo razowe wypiekane z mąki z tzw. pełnego przemiału: miele się pełne ziarno razem...

  • Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie. Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Ciasto właściwe 160g semoliny320g mąki 340g - 370g wg oceny uczestnika na podstawie wilgotności w danym dniu30g ciemnej melasy4 g drożdży 10g drobnej soli morskiej200g zakwasuSemolina do obsypania łopaty do chlebaCzarny sezam do obtoczenia bochenka Wykonanie Piekarnik nagrzać do 240 st C. Włożyć do niego garnek żeliwny z przykrywką. Zmieszać ze sobą mąki. W wodzie...

  • Chleb nasz powszedni

    ...jednak wszystkich pokarmów węglowodanowych. Jeśli chodzi o pieczywo, najwartościowsze jest to z mąki z pełnego przemiału. Dziennie powinniśmy zjadać od 2 do 6 kromek pieczywa - im jesteśmy młodsi(...) (stanowi je skrobia). Ważne jest to, po jaki chleb sięgniemy. Bogatsze w korzystne substancje jest pieczywo razowe wypiekane z mąki z tzw. pełnego przemiału: miele się pełne ziarno razem...

  • Jeśli myśleliście, że bez mąki, śmietanki i masła nie da się przygotować wyśmienitego tortu, byliście w błędzie. Oto przepis mistrza cukiernictwa Krzysztofa Ilnickiego. Dacquoise: 50g pestek dyni100g mielonych migdałów 100g mielonych orzechów laskowych25g maizena (skrobi kukurydzianej)125g cukru pudru A200g białka2g sól175g cukru pudru B Metoda: Uprażyć pestki i drobno posiekać. Połączyć z mielonymi orzechami, maizeną i cukrem A. Osobno ubić resztę surowców. Połączyć bezę z suchymi...

  • Nowe diety lepsze od Dukana

    ..., pierogi, placki, naleśniki. Zrezygnuj też z mąki kukurydzianej (tortille, chipsy, popcorn, płatki). Ze względu na dużą zawartość cukru nie jedz słodyczy i suszonych owoców, nie pij słodkich, gazowanych(...) jak: biały chleb, bułeczki, ciasta, makarony, pierogi, naleśniki. W drugiej kolejności ogranicz owoce, pełne ziarna zbóż, warzywa bogate w skrobię, fasolę i rośliny strączkowe. Co można jeść Na...

  • Na rynku mamy wiele rodzajów mąki. Basie, Kasie, Marysie. Jednak nie chodzi o taką kategorię. W naszym poradniku możesz znaleźć jaki typ mąki do czego Ci się przyda. Autor: Barbara Bryja