• Informacje na temat:

    bułeczki z kapustą kiszoną

Przepisy na temat: bułeczki z kapustą kiszoną
  • Bułeczki z parówkami i niespodzianką

    ...hot dogi posmaruj musztardą, dodaj pokrojonego ogórka i cebulę oraz kapustę kiszoną i cebulkę prażoną. Na koniec dodaj ketchup. Podawaj jeszcze gorące. Czas przygotowania: ok. 40 minut...

  • Super śniadanie do pracy i nietylko

  • Kapuśniaczki z babcinej kuchni

    Bułeczki z kapuścianym nadzieniem to smakowita i wartościowa przekąska na słono. Wbrew pozorom, bardzo łatwa w przygotowaniu. Kapuśniaczki szybko znikają z talerzy, bo mało kto jest w stanie poprzestać na jednym!

  • Bardzo smaczne chrupiące placki ziemniaczane z kiszoną kapustą. :)

  • Czym różni się żurek od barszczu białego?

    Podano do stołu. Jak myślisz - to żurek czy barszcz biały? Tak, widzimy – właśnie drapiesz się po głowie, marszczysz czoło… Oto jest pytanie! Na pierwszy rzut oka bardzo podobne, a jednak inne. Zastanawiasz się, czym różnią się od siebie te dwie tradycyjne wielkanocne zupy? Spokojnie, rozwiejemy Twoje wątpliwości! Zabłyśnij w świątecznym towarzystwie!

  • Jak zrobić tradycyjne placki ziemniaczane chyba każdy wie. Dlatego dzisiaj propozycja wariacji na temat placków – zrobimy je z kiszoną kapustą i daje Wam słowo, że wyjdą przepyszne!

  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    ...piwa. Golonka z kapustą Składniki: - 2 średnie marchewki, - 4 cebule, - sól, - 4 listki laurowe, 10 owoców jałowca, - 4 goździki, łyżka ziaren pieprzu, - 8 ziaren ziela angielskiego(...) przykryciem. Wyciągnąć golonki, odmierzyć 500 ml wywaru. 2 cebule obrać i pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę rozłożyć w natłuszczonej brytfance. Sklarowane masło rozgrzać na dużej patelni. Obsmażać na nim...

  • Pyszne pożywne danie dla miłośników kapusty kiszonej

  • Karp w kapuście

    Składniki na 6 porcji: - 1 kg karpia, - 1 kg kiszonej kapusty, - 2 cebule, - 2 łyżki masła, - 1 łyżka tartej bułki, - sól, pieprz, listek laurowy. Przyrządzanie: Rybę sprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, posolić, dodać trzy ziarna pieprzu i jedną cebulę w całości. Włożyć rybę i gotować około 30 minut. Kiszoną kapustę posiekać, włożyć do garnka, zalać...

  • Łazanki z kiszoną kapustą to smak mojego dzieciństwa. Dawniej mama robiła makaron sama, dziś kupujemy gotowy w sklepie. Kapusta musi być wyrazista i kwaskowa, a do omaszczenia możemy wykorzystać masło z cebulką lub podsmażony boczek czy słoninę.

Artykuły na temat: bułeczki z kapustą kiszoną
  • Zdrowe produkty na poprawę nastroju

    ...fasola, soczewica, awokado i truskawki. Na samopoczucie wspaniale wpływają także naturalne probiotyki, do których zaliczamy jogurty, kefiry, kiszoną kapustę oraz kimchi. Jedno z ostatnich badań dowiodło(...) niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy jednak wybierać je mądrze i sięgać po produkty zawierające węglowodany złożone. Jak mówi Somer, pszenne bułeczki i drożdżówki zamieńmy na...

  • Kapusta kiszona już od setek lat jest obecna w polskiej kuchni. Jak ją przygotować, aby była zdrowa i naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Wieki temu kiszona kapusta stała się dla ludzi symbolem trwałości sił natury i życiodajnej mocy sprawiającej, że przyroda budziła się do życia na wiosnę. Dobrze przygotowana kapusta była bardzo trwała, dlatego według starych wierzeń chroniła od złego, zapewniała także siłę i witalność, a gotowana z dodatkiem grochu bądź grzybów miała ponadto chronić przed...

  • Zaskakujące odsłony znanych smaków

    Choć znane od dawna potrawy i napoje zawsze łechcą nasze podniebienia, w końcu przychodzi czas, gdy mamy ochotę na odrobinę urozmaicenia. W jaki sposób dodać trochę magii do codziennych smaków?

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Dieta na przesilenie wiosenne

    ..., a paznokcie wzmocnią się. Gotuj dania z cebulą, kapustą, czosnkiem i brokułami, bo zawierają dużo tego minerału.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Kapusta kiszona uważana jest za polskie superfood, gdyż cechuje się zawartością mnóstwa dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego i bardzo niską kalorycznością (ok. 20 kcal w 100 gramach) dlatego polecana jest wszystkim osobom na diecie. Warto podkreślić, że podczas procesu kiszenia substancje odżywcze z warzyw...

  • Więcej energii w siedem dni!

    Mówimy: "Zima, więc trzeba solidniej jeść". Sięgamy po grzanki z żółtym serem, tłuste mięso, słodkie bułeczki... Liczymy na to, że będą nas rozgrzewać, ale często daje to efekt odwrotny. Bo są to produkty, które silnie zakwaszają organizm. Zaburzają tym jego działanie, obniżają odporność i sprawiają, że czujesz się (i jesteś) cięższa. Stąd brak energii, bóle głowy... Na szczęście jest to stan...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę kiszoną? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie się z nią zaprzyjaźnić gdyż jest nie tylko bardzo smaczna, ale i wyjątkowo zdrowa. Oto kilka pomysłów na jej wykorzystanie. Fot. 123RF/PicselKiszona kapusta to podstawa wielu tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kupując ją, powinniśmy wybierać tę sprzedawaną z beczki, gdyż jest ona najzdrowsza i posiada najwięcej wartości odżywczych. Kapusta stanowi cenne źródło witamin C, B, K, A i E, które pomagają w...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...tłuszczem blasze. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i przez 45 min piec w tej temperaturze. Kiedy nabiorą trochę koloru zredukować temperaturę do 200 stopni. Latem Erdäpfelknöppalan podaje się z kapustą na słodko, surówką z kapusty lub z owocami, a zimą z kiszoną kapustą.   Chrzan z jajkiem Składniki:   4 jajka ugotowane na twardo ok. 3 łyżki chrzanu 1 łyżka octu 1/4 l kwaśnej śmietany...

  • Kapustka króluje na talerzach Polaków. Wykorzystajcie sezon i przygotujcie pyszne dania z tym warzywem w roli głównej. Jak zwykle, sprawdzonymi przepisami służą nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel Sezon na młodą kapustę w pełni, dlatego warto go wykorzystać jak najlepiej. Warzywo to pozwoli wam przygotować proste i sycące dania, które dosłownie zachwycają smakiem. Warto wiedzieć, że młoda kapusta jest nie tylko wyjątkowo pyszna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziecie w niej mnóstwo witaminy C, A,E...