• Informacje na temat:

    bułeczki z farszem mięsnym

Przepisy na temat: bułeczki z farszem mięsnym
  • Rolada z farszem

    Czerstwe bułeczki porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miseczki, zalać odrobiną letniej wody (lub mlekiem) i odstawić. Kiedy zmiękną, dobrze je odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę(...) na gruby płat. Na mięsnym płacie rozłożyć nadzienie z cukinii i ciasno zrolować. Roladę wygładzić wilgotnymi dłońmi i przełożyć do brytfanny. Podlać wodą. 

  • Mięsne klopsiki smakowicie nadziane

    Rumiane frykadelki z ostrym farszem Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Cebule obierz drobno posiekaj. Mięso mielone wymieszaj z odciśniętą bułeczką, jajkiem oraz połową(...)  na noc. Potem umyj wodą  z płynem do naczyń. Kotleciki przyrządzone z farszem znakomicie nadają się do zamrożenia. Po rozmrożeniu trzeba je tylko odgrzać w piekarniku (10-15 minut w temperaturze 150

  • Mięsne klopsiki  smakowicie nadziane

    Frykadelki z ostrym farszem Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namocz w zimnej wodzie. Cebule obierz, drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z odciśniętą bułeczką, jajkiem oraz połową posiekanej cebuli. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dobrze wyrób. 2. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Grubo je posiekaj. Chili oczyść z pestek, strączek umyj, osusz...

  • Nadziewane klopsiki pieczone i duszone w sosie

    Smak kuleczek z mielonego mięsa łatwo odmienić, dodając lekki farsz i rezygnując ze smażenia. Przyrządzając je w tej zdrowszej wersji, nie napracujesz się, bo przepisy na takie dania są wyjątkowo proste.

  • Rolady z mielonego mięsa

    ...prostokątny placek na kawałku pergaminu. Ułóż na nim marchewkę i pieczarki. Zwiń, pomagając sobie pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 190°C.   Drobiowa z farszem w dwóch smakach Sposób przygotowania...

  • Nadziewany kurczak

    ...szalotki, grzyby, posiekane i całe oliwki. Dolej koniak. Przypraw. Skórę kurczaka posmaruj farszem. Uformuj tuszkę, zszyj ją. Posmaruj resztą masła. Piecz 1 godzinę w 190°C. 

  • Przekąska na Sylwestra w mniej niż 15 minut

    ..., maślane bułeczki, używane zazwyczaj do ich przygotowania, na ciasto francuskie, które daje sporo miejsca na eksperymenty. Dla najlepszych efektów smakowych i szybkości przygotowania, proponujemy...

  • Pieczarki na 10 sposobów

    ...te dobrze komponują się zwłaszcza z kurczakiem). Grzanki Kromki opieczonej pszennej bułeczki lub pieczywa tostowego z dodatkiem podsmażonych pieczarek - i oto mamy pyszne grzanki! Można doprawić je(...) Pieczarki podsmażone z cebulą, z dodatkiem przecieru pomidorowego, mogą być lekkim sosem do makaronu - muszelek, rurek lub spaghetti. Z farszem Duże pieczarki świetnie smakują nadziewane i później...

Artykuły na temat: bułeczki z farszem mięsnym
  • Biała kiełbasa. Najlepsze pomysły na wykorzystanie jej w przepisach wielkanocnych

    ...oczywiście na zakwasie (mąka żytnia, ciepła woda oraz przyprawy - odstaw na 5 dni) oraz aromatycznym mięsnym bulionie (warto dodać wędzonkę!). Równie ważne jak sam proces przyrządzania są także dodatki do...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Z mielonego mięsa

    ...podaniem zapiekankę udekorować listkami szałwii i selera naciowego. Rolada z cukiniowym farszem Składniki na 4 porcje: 2 czerstwe bułki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 600 g mieszanego mięsa mielonego, 1 jajko, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz, 1 cukinia, garść posiekanego koperku, 80 g kwaśnej śmietany. Czerstwe bułeczki porwać na mniejsze kawałki, wrzucić do miseczki, zalać odrobiną letniej wody...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • ...2 lyzki oliwy .... odstawic --- kiedy znow podrosnie ... urywac kawalki i ukladac na stolnicy z farszem w formie buleczek .     kiedy buleczki podwoja objetosc... gotowac na parze plus minus 20 minut...

  • Zjeść obiad, czy może deser? Teraz nie musisz wybierać, bo jedna z amerykańskich restauracji postanowiła stworzyć mięsne lody. Odważyłbyś się ich spróbować? Fot. 123RF/PICSEL Jeśli myślałeś, że w kwestii kulinariów już nic cię nie zaskoczy, byłeś w błędzie. W końcu któż mógłby się spodziewać, że ktokolwiek wpadnie na pomysł, aby sprzedawać mięsne lody? Co więcej - kto by pomyślał, że ten szalony trend kulinarny zacznie cieszyć się całkiem sporą popularnością? Amerykańska restauracja...

  • Kupując mięso warto pamiętać o kilku zasadach, aby jeść zdrowo i bezpiecznie. Wdrożenie kilku ważnych punktów pozwoli wam na bezstresowe zakupy oraz pozwoli uniknąć rozczarowania i niechcianych reklamacji albo problemów zdrowotnych. 1. Tacki i podkładki Dobrze znacie te marketowe opakowania, w sprzedawane jest mięso, prawda? Tacki owinięte folią mają jeszcze jeden element, najbardziej szkodliwy dla zdrowia, a mianowicie maty absorbujące wilgoć z mięsa. Wypełnione poliakrylanem sodu (to...

  • W czwartym odcinku uczestnicy mieli za zadanie przygotować azjatyckie bułeczki baozi według przepisu Gosi Molskiej, a także tzw. "odrywane ciasta". Która z kompozycji podoba Ci się najbardziej?

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...

  • Najczęściej zjadamy go ugotowanego, z dodatkiem bułki tartej i masła. Jak jeszcze możemy wykorzystać kalafior? Oto kilka sprawdzonych pomysłów naszych użytkowników. Fot. 123RF/PICSEL O tym, że kalafiory warto jadać jak najczęściej, wiadomo nie od dziś. Naukowcom udało się dowieść, że warzywa te są źródłem sulforafanu - substancji zapobiegającej nowotworom, schorzeniom wątroby oraz jelit. Co więcej, kalafiory zawierają mnóstwo antyoksydantów, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia komórek...