• Informacje na temat:

    bułeczki drożdżowe z kremem

Przepisy na temat: bułeczki drożdżowe z kremem
  • Owocowe smaki lata

    Cieszmy się nimi we własnej kuchni. Oto pyszne placki i bułeczki z owocami, które zapewnią wam błogie chwile niezależnie od pogody.

  • Mąka na wiele sposobów

    .... Dodaj drożdże, ciepłe mleko, masło, zioła, starty czosnek, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 5 minut. Czynność tę możesz wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto...

  • Co w różnych rejonach Polski je się na śniadanie wielkanocne?

    ...wypieczony chleb z ciasta drożdżowego, we wnętrzu którego znajdują się kawałki kiełbasy, boczku i wędzonych wędlin. Równie ciekawie wygląda świąteczne menu deserowe Ślązaków. W okolicach Bytomia i Tarnowskich Gór króluje szpajza - krem z utartych z cukrem jajek z dodatkiem żelatyny i owoców. Obowiązkowo na stołach powinny znaleźć się również buchty - słodkie drożdżowe bułeczki oraz nietypowa babka...

  • Przysmaki ze śliwkami

    ...np. z dodatkiem bitej śmietany. Bułeczki z kardamonem Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 10 dag masła 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. letniego mleka 3 dag(...) Przygotowanie: 1. Mąkę na ciasto drożdżowe posiekaj z kardamonem cukrem i masłem. Mleko wymieszaj z drożdżami oraz jajkami, dodaj do mąki. Wyrób gładkie ciasto. Odstaw je w ciepłe miejsce na 40 minut...

Artykuły na temat: bułeczki drożdżowe z kremem
  • Powrot do dziecinstwa czyli drozdzowa buleczka

    Dokladnie taka sama jaka robil dla mnie moj dziadek, gdy spedzalam u niego wakacje i zimowe ferie... Pachnialo nia w calym domu. Gdy przychodzila podwieczorkowa...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Domowe drożdżówki

    Nie ma nic bardziej zniewalającego jak zapach drożdżowego ciasta. Nasze drożdżówki, wypełnione smakowitymi nadzieniami, przybrały formę bułeczek, ślimaczków i kieszonek.

  • Orzechowiec to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Jak go upiec, żeby był idealny?     Na ciasto 500 g mąki pszennej 200 g cukru drobnego 160 g miękkiego masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Na masę orzechową ok. 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich 80 g masła ok. 80 g miodu 2 łyżki cukru   Na krem 700 ml mleka 1 laska wanilii 1,5 łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie żelatyny 2...

  • Nie rób tego wątrobie

    ..., marchewka z groszkiem, lemoniada.  Podwieczorek Pieczone jabłko z cynamonem, woda z cytryną albo ciasto drożdżowe z morelami, herbata.  Kolacja Chudy twaróg z bananem, słaba herbata albo sałatka z fasolki szparagowej, groszku, cukinii na ciepło z grzankami z białej bułeczki, woda. Zobacz także: 

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • 19 sposobów na niejadka i łakomczucha

    ...przy specjalnych okazjach (najlepiej proponuj mu domowe ciasta bez kremu, np. drożdżowe). Pamiętaj, że cukier znajduje się w bardzo wielu produktach, w których byś się go nie spodziewała, np...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...