• Informacje na temat:

    bułeczki drożdżowe na noc

Przepisy na temat: bułeczki drożdżowe na noc
  • Trzy mniej znane gatunki fasoli

    ...kokosowego  - szczypta wanilii  - 2 łyżki soku z limonki  - litr mleka ryżowego  - 1/2 szklanki jogurtu np. truskawkowego Fasolę mung zalewamy 3 szkl. wrzątku i zostawiamy na noc. Odlewamy i dokładnie...

  • Bardzo szybkie i mało pracochłonne ciasto drożdżowe. Robiłam z kilku przepisów tego typu drożdżowe, ale z tego przepisu jest najsmaczniejsze. Polecam. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem.

  • Bułeczki są bardzo pyszne i proste do wykonania.

  • Przepis, który sprawdza sie za każdym razem, bułeczki są smaczne, najlepsze nienadziewane, posmarowane samym masłem lub jeśli ktoś woli na słodko, z nutellą, konfiturami owocowymi lub powidłami.

  • Super na podwieczorek do kawki lub herbatki , smakują też dzieciom.

  • Wspaniałe na drugie śniadanie lub podwieczorek.

  • Zapraszam na www.domowe-wypieki.com Przeglądając starą książkę kucharską z polskimi wypiekami z roku ok. 1970 zaintrygował mnie przepis na parzone ciasto drożdżowe. Przy jego sporządzaniu część mąki zaparza się wrzącym płynem (najlepiej mlekiem), uważając aby nie było grudek. Po ostudzeniu zaparzonej masy dodaje się roztarte z drożdże z cukrem i stawia do wyrośnięcia. Według autora ciasto drożdżowe parzone jest delikatniejsze w smaku i długo zachowuje świeżość. Po dokonaniu pewnych...

  • Sprawdzony przepis na "Bułeczki drożdżowe"

  • Wypróbowany przepis na "Drożdżowe bułeczki"

  • Przepis wart wypróbowania: "Drożdżowe bułeczki"

Artykuły na temat: bułeczki drożdżowe na noc
  • Dziś postanowiłam zrobić swoje pierwsze drożdżowe ciasto. Zawsze tylko pomagałam, ale dziś pierwsze robie zupełnie sama, bo chcę zrobić niespodziankę mojemu...

  • Fanów ciasta drożdżowego jest wielu, jednak jego przygotowanie może nastręczać wielu problemów. Na co powinniście zwracać uwagę, chcąc przygotować perfekcyjny wypiek? Fot. 123RF/Picsel Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach - takie powinno być idealne ciasto drożdżowe. Niestety, bardzo często zdarza się, że zamiast wypieku, którego nie powstydziłaby się żadna babcia, wyjmujemy z piekarnika zbite i niezbyt apetyczne ciasto nienadające się do zjedzenia. Na co powinniście koniecznie...

  • Stop napadom nocnego głodu

    ...z rodzynkami, bułeczki drożdżowe, biały ryż, kasza jaglana, tapioka, gotowana marchewka i ziemniaki, daktyle. Przepisy na sen: do 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej dodaj pokrojone słodkie jabłko(...). Nie wystarczy jednak zjeść posiłku bogatego w tryptofan na kolację, by mózg pozwolił nam przespać noc do rana. Transport "paliwa" może nie dotrzeć do mózgu Do tej pory uważano, że wieczorną senność...

  • Rogaliki, paszteciki, kieszonki, ciasteczka…z ciasta drożdżowego, czy francuskiego? Które wybrać? Fot. 123RF/Picsel Teoretycznie nie powinniśmy porównywać dwóch ciast, które różnią się składnikami oraz sposobem wykonania. Często jednak czytając przepisy na rogaliki z ciasta francuskiego decydujemy się albo na zakup gotowego produktu, albo na zastąpienie go drożdżowym. Czemu boimy się ciasta francuskiego własnej roboty?   Czas wykonaniaCiasto francuskie wymaga aż 12 godzin przygotowania....

  • Właściwości płatków drożdżowych zachwyciły w ostatnim czasie dietetyków oraz miłośników zdrowego odżywiania. Są wyjątkowo tanie, a ich wpływ na organizm jest nie do przecenienia. Fot. 123RF/Picsel Niemal każdego dnia docierają do nas informacje o coraz to nowszych, egzotycznych produktach, które mają być skutecznym remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Niestety, bardzo często zdarza się, iż produkty te są bardzo trudno dostępne w polskich sklepach, a ich cena potrafi zwalić z nóg...

  • Pachnące, puszyste ciasto drożdżowe nieodmiennie kojarzy się z ciepłem domowego ogniska, jego zapach przywołuje wspomnienia i powoduje, że na niejednej twarzy pojawia się szeroki uśmiech. Sekret udanego ciasta to dobrej jakości składniki ogrzane do temperatury pokojowej i odpowiednia mąka, która sprawi, że wypiek doskonale wyrośnie i będzie cieszył nie tylko oczy, ale i podniebienie. Nieodłącznym elementem domowego ciasta drożdżowego jest kruszonka - uwielbiana przez małych i dużych,...

  • W czwartym odcinku uczestnicy programu musieli zmierzyć się z pozornie łatwym zadaniem - upiec tzw. "odrywane ciasto". Uznanie jurorów w tej konkurencji zdobyła Agata, która znakomicie połączyła słodycz bułeczek z lekko kwaskowatą konfiturą. Ciasto: 0,5 kg mąki 550 280ml ciepłego mleka 8g suchych drożdży 100g masła 1 jajko 4 łyżki cukru szczypta soli Kruszonka: 50g masła 100g mąki pszennej 50g cukru pudru Konfitura z pomarańczy: 7-8 pomarańczy zwykłych lub czerwonych dwie garście...

  • W czwartym odcinku Gosia Molska poprosiła uczestników o przygotowanie wytrawnych, azjatyckich bułeczek baozi. Zobacz przepis i przygotuj je samodzielnie w domu. Ciasto: 10g świeżych drożdży 50g cukru 150g wody 300g mąki pszennej 450 1 łyżka oleju arachidowego   Przygotować zaczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 30 ml wody i szczypty mąki. Odstawić by zaczął pracować. Aktywny zaczyn połączyć z resztą składników ciasta. Wyrobić elastyczne, sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 30...

  • Organizując imprezę sylwestrową, powinniśmy zadbać o to, by goście mieli co jeść. Jakie przekąski możemy zaoferować, by zachwycić ich podniebienia i co sprawdzi się najlepiej na powitanie Nowego Roku? Fot. 123RF/PicselNie ważne, czy mamy w planach zwykłą domówkę ze znajomymi czy może ekskluzywne przyjęcie. Przekąski są jednym z najważniejszych punktów każdej sylwestrowej imprezy. W końcu jak bawić się całą noc o pustym żołądku? Koreczki i inne finger foods Finger foods to po prostu...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć sałatek, do których możesz wkroić produkty z wielkanocnego koszyczka. Fot. 123RF/Picsel W dawnych czasach wygląd stołu wielkanocnego - co w pewnym sensie jest oczywiste, zależał od zamożności domu. Inaczej wyglądał stół wielkanocny chłopa, szlachcica, magnata i mieszczanina. W biedniejszych domach do kościoła zanosiło się jedynie chleb, kiełbasę, trochę mięsa i jaj, podczas gdy stoły bogaczy pełne były szynek, mazurków, marcepanów, jajeczników, kołaczy,...