• Informacje na temat:

    bukiety z lisci

Artykuły na temat: bukiety z lisci
  • Bukiety dla zdrowia

    ​Majowe kwiaty warto pozbierać właśnie teraz, wiosną, gdy mają mnóstwo cennych składników. Gdy wybierasz się na spacer po okolicy, a dzień jest słoneczny, od kilku dni nie padał deszcz (kwiaty do suszenia nie powinny być wilgotne) - pozbieraj je koniecznie.

  • Sałata lodowa, masłowa, rzymska, rukola i wiele innych - różne odmiany liściastych warzyw łączy jedno: wszystkie są niskokaloryczne i równocześnie bogate w witaminy i minerały, które zmniejszają ryzyko raka, poprawiają działanie układu nerwowego i korzystnie wpływają na odporność. Sałata to sprzymierzeniec osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Czy na pewno? Amerykańskie badania przeprowadzone na początku tego roku mówią, że to warzywa liściaste odpowiadają za większość zatruć...

  • Jesienne bukiety ślubne

    Klasyczna forma bukietu ślubnego bardzo przypominająca XIX wieczne bukiety ślubne typu biedermeier o charakterystycznym stożkowym kształcie, tym razem w połączeniu z nowoczesnymi technikami nawijania...

  • Rośliny strączkowe jadamy najchętniej w zimie. Groch czy fasola to idealne propozycje, gdy za oknami trzaska mróz. Jest jednak pewien zielony wyjątek, który kojarzy nam się wyłącznie z letnimi daniami. Fot. 123 RF Bób kusi nas swoim kolorem i smakiem, ale czy jest zdrowy i dobry na lato? Fakty dietetyczne. Porcja bobu dostarcza dużej ilości białka, węglowodanów oraz witamin B1, B2, PP, C oraz prowitaminy A - czyli witaminy młodości. Dodatkowo bób dostarcza wapń, fosfor, żelazo i magnez. Co...

  • Bukiety młodych warzyw

    Wreszcie są! Młode warzywa – soczyste, kruche, po prostu pyszne. A pomysłów na ich przyrządzenie mamy wiele!

  • Tuż przed pojawieniem się nowalijek, kończy się sezon na rzadko wykorzystywane w naszej kuchni warzywo – cykorię. Co ważne, właśnie z końcem jej upraw, czyli w kwietniu, cykoria jest najsmaczniejsza. Tylko co z nią zrobić? Fot. 123RF/Picsel Pierwotnie cykorię uprawiano dla korzeni, które były, i nadal są, wykorzystywane jako substytut kawy. Liście uprawia się od około 150 lat, a o podaniu ich na stoły zadecydował przypadek. Otóż pewnego razu, w Belgii, cykoria obrodziła tak obficie, że część...

  • Więc by nie być, napiszę jeszcze o mojej córce, która 1 i 2 listopada sprzedawała z koleżanką bukiety kwiatów z liści. Zmarzły dziewczyny, ale uczciwą...

  • Ta książeczka z serii "Małe Kulinaria" powinna nosić podtytuł: o sztuce stawiania kropki nad "i", a Wydawca oddaje w niej do Państwa rąk pięć smakowitych rozdziałów poświęconych: ulubionym deserom, lodom i deserom lodowym, galaretkom, budyniom i musom, ciastkom oraz kisielom, leguminom i kremom. Deser jest prawdziwymi niekwestionowanym ukoronowaniem nie tylko wykwintnego posiłku. To lekka i zwiewna kropka nad "i", dopełnienie smaków oraz "ostatniej przegródki" w otchłaniach ludzkiego...

  • Naturalnie i w kolorze

    Kiedyś zwracano uwagę na magiczne znaczenie roślin i ziół tworzących ślubne bukiety. Jedne odpędzały złe duchy, inne gwarantowały pomyślność i wieczne szczęście. Dziś powracamy do zielonego trendu eko, jednak z odrobiną kolorystycznego szaleństwa. Niepokorny bukiet W ostatnim czasie dużym zainteresowaniem cieszą się bukiety w stylu kalifornijskim. To dość duże, luźno układane kompozycje...

  • Walka z kilogramami wydaje się być trudna i nudna. Wcale nie musi tak być! Najważniejsza w odchudzaniu jest siła woli, ale także i pomysły na to, co jeść, żeby było zdrowo i niskokalorycznie. Pomidory to świetny sposób na linię, zdrowie i urodę. Fot. 123RF.COM/PICSEL Pomidory w diecie Pomidory są idealnym warzywem dla odchudzających się. Zawierają w sobie aż 93 proc. wody. Oprócz tego, są bogate w błonnik, witaminy C, E, A, B i K. Pomidory to idealne źródło kwasu foliowego,...