• Informacje na temat:

    budyń zamiast kremu

Przepisy na temat: budyń zamiast kremu
  • ​Jaglany budyń z suszoną śliwką

    Domowy jest aromatyczny i z kilku składników, nie musimy używać skrobi ziemniaczanej. Rozgotowane kasze idealnie zagęszczają taki deser.  Zamiast cukru czy syropu można dodać słodkich suszonych(...) można go rozcieńczyć mlekiem. Wyłożyć budyń do kubka lub miski. Posypać płatkami migdałowymi i ewentualnie polać syropem. Tu pasuje malinowy. Porady: Otrzymany budyń po wystygnięciu jest...

  • Te pyszne pomarańczowe ciasteczka zastąpią nam jeden ze świątecznych mazurków. Soczyste, nie za słodkie (a przynajmniej nie tak słodkie, jak tradycyjny mazurek), idealne. Ciasto piecze się na większej blaszce i zaraz po upieczeniu kroi w nieduże kostki. Takie w sam raz na dwa kęsy. Potrzebne są czerwone sycylijskie pomarańcze, ale oryginalny przepis, który mnie zainspirował – przewiduje użycie różowych grejpfrutów. Jeśli więc nie masz czerwonych pomarańczy, z powodzeniem możesz zastosować...

  • Ciasta z owocami w wersji fit

    Zamiast odmawiać sobie słodkości, nieco odmień przepisy, a będziesz mogła łasuchować bez szkody dla sylwetki, za to z korzyścią dla zdrowia.

  • zielono-czerwono mi !!!!

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Słodka propozycja na rodzinne uroczystości! Jeśli chcesz nieco zmienić smak takiej delicji, wierzch zamiast migdałami, posyp grubymi wiórkami kokosowymi.

  • Przepis wart wypróbowania: "Kruche koszyczki pełne kremu"

  • Przez żołądek do serca, czyli pomysły na walentynkowe pyszności

    Pyszne ciasteczko zamiast pluszowego misia lub pełne witamin, soczyste jabłko zamiast bezużytecznego kwiatka to pomysły dla tych, którzy chcą, aby walentynki wiązały się z miłym gestem, ale niekoniecznie z plastikowymi tandetnymi prezentami z supermarketów. Wśród naszych propozycji znajdą się i takie, które potrafi wykonać każdy - nawet bez najmniejszego doświadczenia w kuchni.

  • Zaskocz bliskich i zrób, zamiast tradycyjnych uszek małe pierożki. Jest to bardzo prosty przepis.

  • Księżycowy torcik  z masą budyniową dla dzieci

    ...cm). Piecz około 45 min w temp. 160 st. 2. Biszkopt wystudź, wytnij księżycową twarz, przekrój na 3 blaty. Budyń waniliowy ugotuj na mleku z dodatkiem reszty cukru. Wystudź, mieszając. Dodaj pokrojone na kawałki masło, zmiksuj na krem. Dodaj resztę posiekanych migdałów. 3. Blaty biszkoptowe smaruj kolejno dżemem (np. morelowym) oraz przygotowanym kremem budyniowym. Resztą kremu posmaruj wierzch...

  • Rano ważne jest by uzupełnić glikogen i dostarczyć energi na cały dzień. Wszyscy robia juz potrawy świątecfzne, a ja do świąt trzymam diete :)

Artykuły na temat: budyń zamiast kremu
  • Popularne desery PRL-u

    Były w każdej kawiarni i cukierni. Obok kremu sułtańskiego, najczęściej zamawiano je do kawy lub herbaty. Do dziś mają wielu wiernych wielbicieli…

  • Airfryer Philips to wielofunkcyjne urządzenie do smażenia, grillowania i pieczenia. Dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir gwarantuje do 80% mniej tłuszczu w twoim jedzeniu, zapewniając doskonały smak potraw. W urządzeniu Airfryer można więc przygotować zdrowe jedzenie, które jest chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, używając bardzo małej ilości tłuszczu lub w ogóle z niego rezygnując. Nie potrafisz zrezygnować ze smażonych potraw, choć masz świadomość, że ociekające...

  • Sernik z borówkami i pudrem

    Zamiast borówek możesz wziąć pokrojone w kostkę lub ćwiartki gruszki z puszki. Zanurzone w syropie są bardziej miękkie i słodsze niż świeże owoce.

  • Waży około 1-2 kg. Pod grubą skórką kryje przepyszny, soczysty miąższ. Dla miłośników tego owocu mamy dobrą wiadomość: ananas jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Jakie właściwości mają ananasy? / fot. 123rf.com   Ananas pod mikroskopem 100 gramów ananasa to zaledwie 50 kcal, a równocześnie prawie 60 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wśród ważnych witamin, które zawiera ten słodki owoc, są także witaminy z grupy B, które pełnią istotną rolę w przemianie materii i walce ze...

  • Płatki kukurydziane - 10 zastosowań

    ...śmietanę, krem, mus, budyń, a nawet lody, zamiast posiekanymi orzechami – ozdób pokruszonymi płatkami. Taka chrupiąca dekoracja bardzo do nich pasuje! 7. Zdrowa przekąska Zamiast niezdrowych, tłustych(...) kukurydzianymi. Najlepiej zrobić to wtedy, gdy upieczone ciasto jest jeszcze ciepłe – wtedy płatki lepiej przylgną. 3. Złocista panierka Zamiast tartej bułki, jako panierki do ryby, kotletów, warzyw...

  • Orzechowiec to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Jak go upiec, żeby był idealny?     Na ciasto 500 g mąki pszennej 200 g cukru drobnego 160 g miękkiego masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Na masę orzechową ok. 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich 80 g masła ok. 80 g miodu 2 łyżki cukru   Na krem 700 ml mleka 1 laska wanilii 1,5 łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie żelatyny 2...

  • Domowe sposoby na wrzody

    ..., przecieraj, np. purée ziemniaczane czy warzywne, kisiele, budynie, przetarte na mus owoce wyłącznie bez skórki, zupy krem itp.  Wybieraj produkty łagodne dla żołądka  Zamiast świeżego, razowego...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Chcesz schudnąć? Nie musisz się głodzić!

    ..., ponieważ organizm odczytuje je jako sygnał do oszczędzania energii i tworzy zapasy tłuszczu.  Zamiast liczyć kalorie, wybieraj zdrowe produkty. Zastąp białe pieczywo razowym, mięso i wędliny warzywami(...) przygotuj z awokado, kakao i miodu. Budyń zrób z mąki jaglanej, a galaretkę z wyciśniętego z pomarańczy soku i żelatyny.  Zobacz także:

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...