• Informacje na temat:

    brytfanki do chleba

Przepisy na temat: brytfanki do chleba
  • ​Marta Wierzbicka poleca chleb bananowy domowej roboty

    Niegdyś prowadziła bloga o gotowaniu, teraz nie ma tyle czasu na kucharzenie. Marta Wierzbicka, bo o niej mowa, w kuchni działa impulsywnie. - Ostatnio na szybko upiekłam chleb z dojrzewających bananów - mówi PAP Life Wierzbicka i zdradza przepis.

  • Smakuje wybornie. Na oszczędną kolację w sam raz.

  • Smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

    ...sos. Do brytfanki włóż mielone mięso, sos beszamelowy i ułóż purée. Piecz 30 minut w temp. 180°C. Roladki z boczkiem Sposób przygotowania 1. Mięso umyj, osusz, oczyść, pokrój na plastry(...) pokrojone w kostkę ziemniaki, przypraw. Gotuj, aż będą miękkie. Wyjmij żeberka. Zupę podawaj z kromkami razowego chleba. Możesz do niej dodać posiekane mięso z żeberek i posypać natką pietruszki...

  • prosta pasta o smaku dzieciństwa

  • Domowy chlebek ze śliwką kalifornijską

    ...suche i mokre składniki. Następnie mieszamy je razem do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w 185 st. przez 50 min. Gotowy...

  • Coś domowego na kanapki.

  • Pieczeń w skorupce

    Sposób przygotowania 1. Schab opłucz, osusz, posyp solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odłóż na bok.  2. Natkę opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek, posiekaj. Tosty pokrusz. Żółty ser grubo zetrzyj. Wymieszaj go z okruszkami chleba i natką. Dodaj żółtko. Przypraw do smaku. Zagnieć jednolitą masę.  3. W brytfance rozgrzej 1 łyżkę oleju. Obsmaż na nim mię- so. Potem oblep je...

  • Prosta w wykonaniu pasta z boczku i wątróbki wieprzowej. Polecam smakoszom wątróbki.

  • Potrawy na cały tydzień

    ...marynatę: wymieszaj łyżkę oleju z miodem, sosem sojowym, ząbkiem zmiażdżonego czosnku, papryką, skórką z cytryny. Usmażone pałki posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki.  3. Wrzuć nieobrane ząbki czosnku(...) sojowym i skórką z cytryny. Usmażony filet posmaruj marynatą i przełóż do brytfanki.  2. Piecz mięso 30 minut w temp. 180°C. Podawaj z buraczkami i ziemniakami.  Zupa rozgrzewająca Sposób...

  • nie taki diabeł straszny.... ;)

Artykuły na temat: brytfanki do chleba
  • Domowy chleb

    Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Rozkrusz do miski drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, sól i oliwę. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umytą żurawinę i drobno posiekane pistacje dodaj do wyrośniętego ciasta i dobrze wymieszaj.  Ciasto wstaw do natłuszczonej, podłużnej brytfanki. Ponacinaj je...

  • Kanapki inaczej

    Składniki na 4 porcje: 12 plasterków wędzonego boczku, 10 łyżek jogurtu naturalnego, 3 łyżki musztardy, 8 liści sałaty, 25 dag sera pleśniowego camembert, 8 kromek chleba tostowego, 1/2 pęczka natki(...) układaj kolejno: sałatę, plastry sera, boczek, kromkę chleba razowego, warstwę sosu, sałatę, boczek i ser. Przykryj drugą kromką chleba tostowego. Udekoruj boczkiem i oregano.  Razowa z pstrągiem...

  • Gęsina na św. Marcina

    ...cząstek. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cząstki kapusty, krótko podsmażyć. Posypać solą. Podlać 100 ml wody. Dusić pod przykryciem 10 minut. Upieczoną gęś wyjąć. Sos z dna brytfanki przecedzić, przelać do garnka, usunąć tłuszcz. Mięso trzymać w cieple, aby nie wystygło. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody. Wlać do sosu z dna brytfanki. Mieszając, gotować minutę. Przyprawić do...

  • Smaki z Czech

    ...(opcjonalnie) Na gulasz: 600 g szynki wieprzowej (lub łopatki), 2 łyżki smalcu, 3 cebule, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz czarny mielony, kminek, 2 łyżki majeranku, miąższ z chleba do zagęszczenia. Ugotuj(...) czosnkiem, kminkiem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś przez około 45 minut. Potem dopraw majerankiem i kawałkami miąższu z chleba. Przygotuj knedliki. Pokrój bułkę w kostkę i obsmaż na maśle do...

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...i włożyć go do posmarowanej grubo masłem specjalnej formy do Reindlinga (okrągłej brytfanki). Ciasto wkłada się do zimnego piekarnika i piecze w temperaturze 150-180 stopni przez ok. 1 godzinę. Po(...) topić, układać porcjami na polencie (oryginalny gailtalski sposób serwowania!) lub na kromkach czarnego chleba.   Karynckie Käsnudel   Składniki na ciasto: 25 dag drobnoziarnistej mąki...

  • Święta inaczej

    ...nafaszerujesz go cebulą, czosnkiem, pietruszką, cytryną, duszonymi warzywami korzeniowymi. Nie chcesz rezygnować z chrupiącej skórki? Lekko obsmaż rybę na maśle, przełóż do brytfanki, przykryj warzywami(...) codzienny element naszej diety, w dodatku wysokokaloryczny. Ale jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez chleba, niech przynajmniej będzie on dobrej jakości. Czyli najlepiej na zakwasie, bo dostarczy ci...

  • Kurczak na kilka sposobów

    ...igiełki i posiekać je. Cebulę obrać, posiekać. Brukselkę gotować 15 minut w posolonym wrzątku. Stopione masło wy-mieszać z orzechami, okruszkami chleba oraz rozmarynem, boczkiem i cebulą. Masę...

  • Z serem pleśniowym

    Serów pleśniowych nie serwujemy tuż po wyjęciu z lodówki. Dajmy im pół godziny, by rozwinęły pełny bukiet smaku.

  • ​Odżywianie w chorobach onkologicznych

    ...: - 1/2 cukinii, - 1/2 małej marchewki, - 1/2 małej pietruszki, kawałek selera, - 1/2 małej cebuli lub kawałek pora, - mielone mięso drobiowe, - kawałek bułki lub 1/2 kromki chleba...

  • Tradycyjne świąteczne potrawy z Podhala

    Zupa oscypkowa Składniki: 10 łyżek grubo startego oscypka, 2 żółtka, 2 spore cebule, 30 dag tłuszczu (np. smalcu), 20 dag chleba, litr bulionu warzywnego, sól, ew. natka pietruszki oraz oscypek do dekoracji Przygotowanie: W garnku o grubym dnie (najlepiej kociołku) rozpuść tłuszcz, wrzuć bardzo drobno posiekaną cebulę, podsmaż, a następnie dorzuć chleb pokrojony w kostkę i przyrumień go...