• Informacje na temat:

    bryndza owcza

Przepisy na temat: bryndza owcza
  • Kopytka z bryndzą

    Czasami wystarczy niewielka zmiana, by zwykła potrawa zachwyciła smakiem. Oto kopytka w nowej wersji - dzięki bryndzy stały się ulubionym daniem domowników.

  • Kiedy byłam dzieckiem moja mama często ją robiła, zawsze w piątek do rybki. Uwielbiałam tę pastę i do dziś tak zostało. To nie jest prawdziwa bryndza, ale u nas w domu była i będzie pod taką nazwą. Każdy wie o co chodzi, gdy pada hasło "bryndza" :))

  • Grzanki z bryndzą i miodem rozmarynowym

    ..., górale mielą go, solą i poddają fermentacji, a potem sezonują. Tak powstaje bryndza. Można ją długo przechowywać. Jest słona, kremowa i ostra w smaku.   Miód ma wspaniałe właściwości zdrowotne, pomaga...

  • Super dodatek do chleba na śniadanie.

  • Cała prawda o tradycyjnych polskich serach

    W Polsce produkowane są trzy charakterystyczne sery: oscypek i bryndza na Podhalu oraz ser koryciński swojski - na Podlasiu. Każdy z nich wytwarza się w sposób przekazywany z pokolenia na pokolenie, każdy z nich ma też swój charakterystyczny smak.

  • Bardzo dobra :) polecam

  • Takie inne naleśniki,lekko pikantne,słodko-kwaśne,świetna przekąska lub danie główne.Serdecznie polecam:)

  • Czesi, podobnie jak Słowacy, gustują w różnego rodzaju sycących, mącznych potrawach. Jedną z najbardziej znanych są bryndzové halušky - ziemniaczane kluski podane z bryndzą i boczkiem.

  • Bryndza i ziemniaki to idealne połączenie, nie dziwi więc, że ziemniaki faszerowane tym serem smakują wspaniale. Przepis z 1913 roku. Więcej staropolskich przepisów znajdziesz na moim blogu.

  • Kremowe pure!

Artykuły na temat: bryndza owcza
  • Bundz, bryndza i oscypek

    .... Równie smaczny jest na świeżym pieczywie i podawany na słodko z miodem lub konfiturą. Bryndza Jest ostra – słonawa i raczej pikantna. To ser podpuszczkowy, wytwarzany z mleka owczego z domieszką krowiego. Podobnie jak najpopularniejszy góralski ser, czyli oscypek, gdzie domieszka mleka krowiego nie może przekraczać 40 proc. Bryndza smakuje wyśmienicie z chlebem i pomidorem, jednak podnosi...

  • Wydaje ci się, że polska kuchnia nie ma przed tobą tajemnic? Przekonaj się, czy znajomość produktów spożywczych, jest dla ciebie prosta niczym „A,B,C...”. Okazją ku temu jest zbliżający się Dzień Polskiej Żywności, który obchodzić będziemy 25 sierpnia. Zapoznaj się z alfabetycznym zestawieniem polskich produktów. A jak Auflauf Czy komukolwiek ta niemiecko brzmiąca nazwa coś mówi? Podpowiadamy - to znana wszystkim zapiekanka - danie jednogarnkowe z makaronów, mięs, serów oraz jarzyn, które...

  • Oscypek opatentowany

    Oscypek, bunc, bryndza i wiele innych góralskich przysmaków zostały opatentowane. Od tej chwili mają prawo tak się nazywać sery z owczego mleka wyprodukowane tylko na terenie Podhala i Żywiecczyzny.

  • Małopolska z Podhalem, Podkarpacie i Śląsk to te regiony naszego kraju, w których wpływy innych tradycji kulinarnych mieszały się przez wieki. Ale to tutaj też mamy najbardziej charakterystyczne potrawy i produkty regionalne. Żurek śląski najlepiej smakuje w specjalnym bochenku. Fot. 123RF.COM/PICSEL Małopolska jest zróżnicowana nie tylko pod względem krajobrazu, architektury, tradycji czy religii, ale także pod względem kulinarnym. Województwo to może pochwalić się 24 specjałami, które...

  • Dieta zupowa - najłatwiejsza pod słońcem

    Robi furorę na całym świecie. Każdy może ją stosować, bo jest lekkostrawna. Na dodatek, niewiele kosztuje i jest idealna dla zapracowanych.

  • W listopadzie Kraków już po raz trzeci stanie się kulinarną stolicą Europy Środkowej. Blisko 150 wystawców, ponad 30 pokazów i laboratoriów smaku, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach z najlepszymi szefami kuchni, degustacje cydrowe, piwne i winiarskie, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, konkurs Win Świętomarcińskich, debaty, dyskusje, Festiwal Młodego Wina i rozpoczęcie akcji „Gęsina na św. Marcina”. To wszystko, by pokazać bioróżnorodność Terra Madre – Matki Ziemi! Fot....

  • Bartek Kieżun: Polska to Włochy tylko na północy

    Książkę Bartka Kieżuna chłonie się wszystkimi zmysłami. To Italia do zjedzenia, patrzenia i słuchania (fascynujących opowieści z podróży). Widać w niej rękę antropologa i pasjonata włoskiej kuchni. Estety i gawędziarza. Miłośnika sztuki i poszukiwacza oryginalnego smaku. Kucharza z żyłką bibliofila i ciekawskiego turysty.

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Żołnierz chce, aby jego dziewczyna była mu wierna. Gdy on walczy z wrogiem, z rozkazem, z przemocą, z samym sobą. - Nic, kochanie nie wróciło do normy. - z łkaniem wyrzuca z siebie , ta dziewczyna, zdanie. Jego ciągle nie ma. To znaczy jest nocą, czasami. Powarczy, że buty mu się nie wyczyszczą same, a ubłocą. Takie tam wszechwiedzące piskanie, że ser bryndza, nie jest kozi, bo owczy. Tak i to...

  • Po raz szósty, 13 i 14 czerwca, Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Miasta zaprasza mieszkańców Krakowa i przybyszów na Plac Wolnica, na Święto Chleba i V Festiwal Smaku. Na krakowski Kazimierz przybędą mistrzowie piekarscy, cukiernicy i producenci Małopolskich Produktów Tradycyjnych. Wierzymy, że przybywające na Plac Wolnica rzesze krakowian i turystów w atmosferze święta i...