• Informacje na temat:

    brukselka z fetą

Przepisy na temat: brukselka z fetą
  • Kapusta Brukselka zakonserwowana w słoiku według przepisu z 1914 roku.Doskonała jest do zup, sosów i smażonych warzyw na patelni.

  • Pieczona brukselka

  • Brukselka wyszła rewelacyjna, lekko chrupiąca, nawet mój mąż który nie przepada za brukselką i zawsze ją wyjmował z zupy to tym razem z pałaszował wszystko z talerza i jeszcze prosił o dokładkę.

  • Tak przygotowana brukselka jest niesamowitym dodatkiem do dania głównego, jednak sama w sobie powala na łopatki.

  • Soczyste mięso z udek, nadziewane brukselką i mozzarellą. Warto wypróbować, danie jest pyszne.

  • Brukselka to odmiana botanicznej kapusty warzywnej którą można wykorzystywać do różnych potraw, proponuję smaczny dodatek do mięsa, również można wykorzystać jak danie samodzielne na każdą okazje i na każdą porę dnia.

  • Uwielbiam brukselkę a takie danie może być jako dodatek do mięsa, albo jako danie na kolacje.

  • Bogactwo walorów zdrowotnych ukryte w małej, zielonej główce. Niestety niezbyt często gości na naszych stołach, a szkoda. Może ta odsłona brukselki przywróci ją do łask :)

  • Dzisiaj zapraszam na dużą porcje witamin w postaci brukselki. Podałam ją jak najprościej się da, gotując na parze, dzięki czemu zachowała swoje całe bogactwo smaku i witamin. Może jedynie ta zasmażka nie jest zbyt zdrowa, ale przecież coś od życia się nam należy. :)

Artykuły na temat: brukselka z fetą
  • Tarta z pełnoziarnistej mąki z brukselką

    Tartę posyp natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

  • Dla niektórych osób brukselka stanowi jedynie przykre wspomnienie z przedszkolnej stołówki. My jednak zdecydowaliśmy się odczarować to warzywo. Przedstawiamy wam listę najciekawszych propozycji naszych użytkowników na dania z brukselką w roli głównej. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje...

  • Uważaj na to, co jesz, gdy bierzesz leki

    ...leczenie niedokrwistości). Sok grejpfrutowy - uniemożliwia metabolizm leków. Kapusta, brukselka, brokuły, szpinak, gdyż zawierają dużo witaminy K, która zwiększa krzepliwość krwi. Suplementy...

  • Okazuje się, że zwykła, niepozorna brukselka może nieźle zaskoczyć! Jakie właściwości może mieć brukselka? Fot. 123RF.COM/PICSEL Brukselka i kapusta lepsze niż zwykła, zdrowa dieta Dieta bogata w rośliny kapustowate (m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuły, rzeżucha, rzodkiewka) lepiej chroni przed rakiem niż dieta uwzględniająca różne warzywa i owoce. Potwierdzają to badania in vitro (na pobranych komórkach, przeprowadzane poza organizmem) i in vivo (wewnątrz organizmu).   Książka...

  • Jak polubić zdrowe jedzenie?

    Początek roku to dla wielu osób czas realizacji postanowień. Często dotyczą one aktywności fizycznej i odchudzania. To właśnie wtedy kluby fitness pękają w szwach, a dietetykom "robota" pali się w rękach. Są tacy, którzy osiągają zamierzone cele, gubią kilogramy i na stałe wprowadzają zmiany w żywieniu. Jednak dla wielu osób coroczne postanowienia kończą się niepowodzeniem. Już po kilku tygodniach poddają się, bo zdrowe jedzenie jest czymś, co, jak twierdzą, nie przechodzi im przez gardło....

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy,...

  • Mocne kości

    Wzmacnia je ruch, zadbaj też o dietę bogatą w wapń i wybierz dobry suplement. Musimy o nie dbać nie tylko w okresie wzrostu, ale również w późniejszym wieku.

  • Brukselka - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Jeśli znajdujecie się w tej drugiej grupie, ten artykuł skierowany jest właśnie do was. Jest bowiem kilka ważnych powodów, dla których powinniśmy od czasu do czasu sięgać po to warzywo. Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje poglądy. Chociażby wtedy, gdy...

  • Co i jak jeść w pracy, by nie utyć?

    ...sałatek typu miska rozmaitości. Jeśli jesz wszystko Przygotuj kolorową sałatkę, (np. pomidory plus szpinak, ogórek oraz gotowana brukselka). Dodaj chude mięso, np. plastry pieczonego kurczaka. Unikaj...

  • Cukinia to jedno z najpopularniejszych w Polsce warzyw. Najczęściej przygotowujemy z niej leczo, nie każdy jednak wie, że może posłużyć jako składnik do wielu innych dań. Fot. 123 RF Zajrzyjmy do słownika języka włoskiego. Zucca - to dynia, a zucchini to... Etymologia wskazuje dobry trop. Cukinia to warzywo z rodziny dyniowatych, a Włosi ochrzcili je wdzięcznym mianem małej dyni. A co to jest kabaczek? Kabaczek to nic innego, jak cukinia dojrzała, dorosła, w pełni wyrośnięta. Polskie i...