• Informacje na temat:

    brukselka tradycyjnie

Przepisy na temat: brukselka tradycyjnie
  • Kalerosse - nowe warzywo, które przebojem wkracza do polskiej kuchni. To będzie hit!

    Każdego dnia znajdujemy nowe przepisy i kulinarne inspiracje, ale zupełnie nowy składnik to wielkie wydarzenie! Tymczasem na polskim rynku debiutuje wyjątkowe warzywo – kalerosse! Kalerosse to wyśmienite zielone warzywo będące połączeniem brukselki i jarmużu - mające bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i mnóstwo wartości odżywczych.

  • Znane i lubiane mielone zawinięte w kapustę czyli popularne gołąbki. Podawane z sosem pomidorowym bądź też bez niego w zależności od gustu.

  • Risotto z pieczarek

    Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szybkie i smaczne risotto. Przepis, mimo że jest przeznaczony dla alergików, można wykorzystać do wersji tradycyjnej!

  • Zawsze tak robiłam ten kawałek cielęciny moim dzieciom gdy były małe i teraz też gdy już są dorosłe.Po prostu uwielbiają:)

  • Makaron z czarnej fasoli - nowy kulinarny trend

    ...konwencjonalnych makaronów. Makaron z czarnej fasoli bardzo dobrze smakuje z chrupiącymi warzywami, takimi jak brukselka, szparagi czy marchewka. Gdy mamy talerz penne z czarnej fasoli, nie zawahajmy się...

  • Kapusta Brukselka zakonserwowana w słoiku według przepisu z 1914 roku.Doskonała jest do zup, sosów i smażonych warzyw na patelni.

  • Pączki: Symbol tłustego czwartku

    ...g pełnotłustego sera żółtego. Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal. Średniej wielkości pączek, o wadze 70 g, zawiera ok. 50 g węglowodanów, ok. 5 g białka, 1 g błonnika oraz tłuszcz - od 10 do 15 g. Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia. - Tradycyjnie pączki w Polsce smaży...

  • Pieczona brukselka

  • Witamina C. Łatwo ją stracić

    ...na długi kontakt z tlenem, a sałata będzie bardziej wartościowa, jeśli zamiast noża rozdrobnimy ją po prostu rękami. Gotowane brokuły, szparagi, kalafior, brukselka czy kapusta zachowają więcej...

  • Brukselka wyszła rewelacyjna, lekko chrupiąca, nawet mój mąż który nie przepada za brukselką i zawsze ją wyjmował z zupy to tym razem z pałaszował wszystko z talerza i jeszcze prosił o dokładkę.

Artykuły na temat: brukselka tradycyjnie
  • Czy warto jeść brukselkę?

    Niezwykle cenne warzywo, które jest przyczyną niejednego konfliktu: mamy marzą, by dzieci się nimi objadały, dzieci marzą, by brukselka zniknęła. Dlaczego budzi taką niechęć u najmłodszych i czy są sposoby aby ją przełamać?

  • Wakacyjny detoks?

    Według tradycyjnej medycyny chińskiej (TCM), to najlepsza pora na taką kurację. Zgadzają się z tym także lekarze oraz dietetycy. Dlatego warto poddać się oczyszczeniu wątroby.

  • Skandynawska dieta przyspieszy metabolizm

    ...zdaniem twórców diety właśnie one przyspieszają tempo spalania tkanki tłuszczowej. Ale muszą to być zdrowe tłuszcze, czyli głównie olej i oliwa. Nabiał: Skandynawowie tradycyjnie jedzą dużo produktów mlecznych. Na tej diecie zalecane są mleko, twarogi i jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu (aby nie jeść za dużo niezdrowych tłuszczów). Kapusta, brukselka: Ich przydatności w odchudzaniu dowiodła...

  • Dzieci wege

    ...u dzieci żywionych tradycyjnie. Można rozważyć również suplementację kwasami omega-3 (EPA i DHA), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i chronią układ krążenia. Ponieważ(...) mleka roślinne, jeść dużo gotowanych warzyw kapustnych (jak brokuł, brukselka, kalafior, jarmuż) oraz masło migdałowe i suszone figi. Wbrew temu, co się powszechnie uważa, dzieci na dietach...

  • Jak przechowywać żywność  w lodówce

    ...(od +3 do +8°C) i panuje odpowiednia wilgotność. Cytrusy, ogórki i kalafior przetrwają około 10 dni, papryka, pomidory, brukselka, kiełki i pieczarki  - 5 dni, sałata i szpinak - maksimum  4 dni...

  • 6 sprawdzonych metod na zdrowe jelita

    ...7 orzechów włoskich, 5 brazylijskich albo 10 laskowych. 6. Chleb na zakwasie Naturalny, tradycyjnie upieczony chleb, zawiera bakterie kwasu mlekowego, które regulują skład flory bakteryjnej jelit...

  • Jak wyrównać dietą poziom cukru we krwi

    ...i owoce : Brokuły, kalafior, rzodkiewki, ogórek, papryka, marchew (surowa), cebula, cukinia, awokado, kapusta, szparagi, fasolka szparagowa, brukselka, por, cykoria, czosnek, imbir, szpinak, bakłażan...

  • Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

    ...lekko osolić po ugotowaniu. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy do wrzątku dodasz świeże zioła. Na parze możesz też ugotować rybę, drób, ryż i kaszę. Jeśli jednak chcesz gotować tradycyjnie...

  • Dieta bez laktozy

    ...niż mleko krowie - mięso - kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane - nasiona roślin strączkowych - groszek zielony, kapusta włoska, brukselka i szpinak. Źródła witaminy B12: - mleko sojowe...

  • Dieta dla zdrowych ząbków

    ...szklanki mleka dziennie pokrywają około 90 proc. zapotrzebowania brzdąca na witaminę D oraz wapń). Tradycyjnie jogurty naturalne, kefir, maślankę i twaróg można wprowadzać do menu brzdąca po 10.-11(...) dzikiej róży, kiwi, cytrusach. Dobrym źródłem witaminy C są też warzywa: cebula, pomidory, brokuły, kapusta włoska, brukselka, kalafior i natka pietruszki. Z kolei witamina A wspomaga naturalne bariery...