• Informacje na temat:

    brukselka sposób przygotowania

Przepisy na temat: brukselka sposób przygotowania
  • Purée z brukselką

    Prawdziwa gratka dla wielbicieli zapiekanek. Pyszna brukselka zapieczona w purée z dodatkiem boczku i sera szybko podbije serca domowników.

  • Kapusta Brukselka zakonserwowana w słoiku według przepisu z 1914 roku.Doskonała jest do zup, sosów i smażonych warzyw na patelni.

  • Brukselka z boczkiem

    Sposób przygotowania: 1. Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, odetnij twarde końcówki, opłucz. Wrzuć do garnka z osolonym wrzątkiem, obgotuj i odcedź. 2. Obierz i poszatkuj cebulę. Boczek pokrój w cieniutkie paseczki. 3. Boczek włóż na rozgrzaną suchą patelnię. Gdy się wytopi i przyrumieni, dodaj cebulę, a po chwili brukselkę. 4. Wlej 100 ml wody, duś bez przykrycia około 10 minut. Dopraw...

  • Jak w prosty sposób pozbyć się niechcianego zapachu brukselki podczas gotowania?

  • Brukselka – jak ją polubić?

    ...smakować trzeba je wrzucić do wrzątku i gotować krótko, koniecznie bez przykrycia. Jeśli użyjemy pokrywki gromadzące się w garnku gazy siarkowe przenikną do wnętrza rośliny. W ten sposób brukselka może(...), sprzyja utrzymaniu ciąży i ma właściwości antynowotworowe. Poważne argumenty zdrowotne warzywa okazują się dla wielu niewystarczające, a brukselka mogłaby walczyć o miano najbardziej znienawidzonego...

  • Tak przygotowana brukselka jest niesamowitym dodatkiem do dania głównego, jednak sama w sobie powala na łopatki.

  • Makaron z brukselką

    Sposób przygotowania 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Brukselkę wymyć, oczyścić, przekroić na połówki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  2. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać połowę ugotowanej brukselki, doprawić solą, pieprzem, cząbrem i wymieszać. Podsmażyć, dodać masło i makaron. Gotowe danie wyłożyć na półmisek i udekorować pozostałą brukselką. Wierzch...

  • Bardzo pyszne jako dodatek. W sosie holenderskim z dodatkiem galki muszkatalowej. Szybkie i proste w przygotowaniu.

  • Gnocchi z brukselką

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotuj na parze. Obierz, zmiel. Ugnieć z mąką pszenną i ziemniaczaną, solą, żółtkiem, szczyptą gałki i startym na tarce parmezanem. Uformuj wałki, przygnieć widelcem i pokrój. Gotuj do wypłynięcia.  2. Ugotuj brukselkę. Grzyby namocz, gotuj. Pokrój w paski. Obsmaż pokrojoną cebulę, dodaj grzyby, wlej śmietanę, przypraw. Podawaj z kluskami. 

  • Danie doskonałe w smaku, niezbyt drogie i w miarę łatwe do przygotowania.

Artykuły na temat: brukselka sposób przygotowania
  • Brukselka orientalna

    Brukselka ma wiele wartości odżywczych i jest bardzo pożywna.

  • Święta Bożego Narodzenia to dla wielu rodzin jedne z najważniejszych świąt w roku. Jak sprawić, aby przygotowania do Gwiazdki stały się przyjemnym czasem wzajemnej pomocy i dobrej zabawy? Zaproś wszystkich do kuchni! Fot. materiały prasowe Jak wynika z badań CBOS dla ponad połowy Polaków (53%) Boże Narodzenie to przede wszystkim święta rodzinne . Ponieważ trwają one aż 3 dni, nie warto czekać z przygotowaniami do ostatniej chwili. Ich rodzinny charakter może skłonić wszystkich domowników do...

  • Duszona brukselka z pomidorami

    Sposób przygotowania: Umyj i oczyść brukselkę. Obierz marchew, pietruszkę i cebulę - pokrój je w kostkę. Umyj pomidory, sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Posiekaj.  Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż cebulę, marchew, pietruszkę i pokrojoną brukselkę.  Gdy warzywa się zarumienią, dodaj pomidory, a po 10 min. wlej sok pomidorowy. Wszystko duś przez kwadrans, dopraw solą i ziołami. Posyp...

  • Dla niektórych osób brukselka stanowi jedynie przykre wspomnienie z przedszkolnej stołówki. My jednak zdecydowaliśmy się odczarować to warzywo. Przedstawiamy wam listę najciekawszych propozycji naszych użytkowników na dania z brukselką w roli głównej. Fot. 123RF Wiele osób nie przepada za brukselką, twierdząc że jest gorzka, ma nieprzyjemny zapach i właściwie nie bardzo nadaje się do jedzenia. Oczywiście, jasnym jest, że o gustach się nie dyskutuje, czasem jednak warto zrewidować swoje...

  • Polub brukselkę - na zdrowie

    To małe, niepozorne warzywo należące do rodziny kapustnych może wydawać się przeciętnym dodatkiem do potraw. Brukselka jest tymczasem chętnie polecana przez lekarzy i dietetyków, z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i witamin oraz zaskakującą wszechstronność.

  • Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Z tej okazji spotkaliśmy się z Michelem Moranem - słynnym szefem kuchni, jurorem programu Masterchef oraz ambasadorem marki Kenwood. Fot. materiały prasowe Kilka dni temu mieliśmy okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych marki Kenwood. Głównym prowadzącym był Michel Moran - ambasador marki, znany wam chociażby z show Masterchef. Swoimi świątecznymi przepisami podzieliły się z nami również popularne blogerki. Święta Michela Morana Z czym...

  • Sałatka z brukselką i boczkiem

    Sposób przygotowania: 1. Brukselkę pokrój w cienkie plasterki. Orzechy upraż w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią i nabiorą aromatu.  2. Wymieszaj ocet, cukier i olej, odstaw. Boczek pokrój i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki boczku staną się złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku.  3. Nadmiar tłuszczu odlej, pozostawiając na...

  • Okres wigilijny to gorączkowy czas, do którego trzeba się w odpowiedni sposób przygotować, aby ze wszystkim zdążyć przed pierwszą gwiazdką. Warto rozplanować sobie, co kiedy ugotujemy. Dzięki temu nie będziemy zmuszeni robić kilku rzeczy na raz. Kiedy przygotowywać potrawy, żeby wyrobić się ze wszystkim w Wigilię? / fot. 123rf.com   Niektóre potrawy wigilijne można przygotować dużo wcześniej i je zamrozić. Warto przyjrzeć się bliżej takim daniom i zobaczyć jak je przechować w odpowiedni...

  • Pulpeciki z brukselką

    Sposób przygotowania: 1. Cebulę obierz, pokrój w plastry i zeszklij. Przełóż do garnka.  2. Mięso zmiel, dodaj ugotowany ryż, jajko, bułkę tartą oraz połowę porcji natki i koperku. Dopraw solą, pieprzem i uformuj kulki. Podsmaż je na oleju.  3. Zarumienione klopsiki wrzuć do cebuli. Wlej bulion i dodaj startą marchewkę oraz pietruszkę. Podgotuj i dorzuć brukselkę oraz kawałki papryki...

  • "Mamo, nie chcę!", "Mamo, już nie mogę!", "Mogę już iść się pobawić?" To chyba najczęstsze słowa, które padają z ust każdego niejadka mimo, że rodzice dwoją się i troją, aby dziecko zjadło przygotowany przez nich posiłek. Nie pomagają już wymyślne zabawy, obiecywanie nagród, a irytacja rośnie. Justyna Pląskowska, która na co dzień specjalizuje się w prowadzeniu warsztatów dla najmłodszych z zakresu zdrowego żywienia, zdradziła kilka sposobów na poradzenie sobie z problemem małego niejadka....