• Informacje na temat:

    brokuł z feta

Przepisy na temat: brokuł z feta
  • Roladki z brokułami

    Sposób przygotowania 1. Brokuł podziel na różyczki, zalej je wrzątkiem. Szpinak rozmroź w garnku, dodaj pokruszony ser feta, masło, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Duś 5 minut. Brokuł osącz, rozgnieć widelcem. Paprykę umyj, oczyść, potnij w kostkę. Rozdrobnione warzywa domieszaj do szpinaku, zdejmij garnek z ognia.  2. Mięso umyj i osusz, oprósz solą i pieprzem. Delikatnie rozbij...

  • Makaron z fetą i brokułami

    Składniki: 250 g makaronu jedno opakowanie mrożonych różyczek brokułu 150g sera feta sól jogurt naturalny czosnek sól i pieprz do smaku szklanka zielonego groszku Przygotowanie: Brokuł i makaron ugotuj. Ser feta pokrój w kostkę lub rozdrobnij.  Czosnek przeciśnij przez praskę, zmieszaj z przyprawami i jogurtem. Makaron przełóż na talerze. Na każdej porcji rozłóż różyczki...

  • Sałatka z brokułów i sera feta

    Składniki: 4 kromki kukurydziano-jaglanych chlebków (np. Tovago) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 brokuł pół opakowania sera feta 2 łyżki curry 2 łyżki oliwy z oliwek(...) i pieprzu. Usmaż kawałki kurczaka w patelni na rozgrzanej oliwie. Wymieszaj kurczaka, ser feta, brokuły i sos. Sałatkę podawaj z chlebkami kukurydziano-jaglanymi ( np. Tovago).

  • Brokułowa z fetą

    Zdrowe brokuły w duecie z fetą.

  • Multicooker: Makaron z brokułami i fetą

    Składniki 400 g różyczek brokuła 135 g sera feta ząbek czosnku 250 g makaronu rurki 630 ml wody 150 g gęstego jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania 1. Brokuły dokładnie umyć i ułożyć na tacce do gotowania na parze. 2. Do misy wsypać makaron, dolać wody, posolić do smaku. Na wierzch położyć tackę z brokułami. 3. Nacisnąć przycisk MENU...

  • Sałatka brokułowa z serem feta

    Składniki: kostka sera feta 2 szklanki różyczek brokuła 1/2 puszki kukurydzy sól pieprz czosnek koperek cebula oliwka z oliwek sok z cytryny Sposób przygotowania: Brokuły ugotować i ostudzić. Ser Feta pokroić w niewielką kostkę i wymieszać z sosem przygotowanym z oliwki,  czosnku, soli, pieprzu oraz utartej cebuli. Połączyć ser z różyczkami brokuła, kukurydzą, posiekanym...

  • Sałatka brokułowa z fasolką i fetą

    Sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, 1/2 główki brokuła, 1/5 kostki sera feta, 2 łyżki czerwonej fasolki z puszki Przygotować sos z majonezu, jogurtu, czosnku, soli i pieprzu. Brokuły zblanszować (wrzucić na kilka minut na wrzątek i po wyjęciu oblać zimną wodą) i podzielić na małe cząstki. Brokuły wymieszać z serem feta, odsączoną fasolą i polać sosem. Brokuły są...

  • Brokuły pod pierzynką - tipi

    Paczka mrożonych bądź łodyżka świeżych brokuł, puszka kukurydzy, 4 grube plastry szynki, 4 pomidory, ser feta, bazylia, sos: 4 łyżki majonezu, 4 łyżki jogurtu lub serka naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, 4 ząbki czosnku...

  • Miszmasz w jogurcie

    Sposób przygotowania 1. Z kurczaka usuń kości, mięso potnij na małe kawałki. Makaron ugotuj al dente w posolonym wrzątku (według wskazówek na opakowaniu).  2. W tym czasie jogurt utrzyj z majonezem, musztardą, sokiem z cytryny i ew. hummusem. Dopraw solą, przykryj i odstaw. Makaron osącz. Brokuł podziel na różyczki, sparz wrzątkiem. Ogórek umyj, paprykę opłucz i oczyść, cebulę obierz...

  • Warzywne zapiekanki

    ...wrzątku z dodatkiem mleka. Gotuj przez 10 minut. Odcedź, osącz. Miękkie mięso wyjmij, porwij na małe kawałeczki.  2. Jogurt utrzyj z serem feta na gładką masę. Dodaj jajka i dobrze wymieszaj. Sos(...), pokrój w kosteczkę. Brokuł oczyść, umyj, podziel na różyczki. Paprykę rozetnij, usuń środek z pestkami. Strąk opłucz, potnij na kawałeczki. Pomidory oczyść, miąższ pokrój w kostkę.  2. Cebulę i czosnek...

Artykuły na temat: brokuł z feta
  • Przepisy z brokułami

    Lekkostrawny, zdrowy i pyszny. Z brokuła wyczarujesz zupę, danie główne lub przekąskę.

  • Zdrowie, zdrowie i jeszcze raz, zdrowie - to drugie imię tych wyjątkowych warzyw. Brokuły to skarbnica witamin i składników mineralnych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. Fot. 123RF/Picsel Brokuł to bliski krewny kapusty, który zdaje się być od niej zdecydowanie bardziej zdrowszy i prostszy w przygotowaniu. Warzywo to stało się w naszym kraju niezwykle popularne, głównie ze względu na delikatny smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze. Dla osób z nadciśnieniem...

  • Sałatka z brokułami i serem feta

    Różyczki brokuła gotujemy około 5 minut, tak aby były al dente (łodygi warto zostawić są idealne do zupy/kremu z brokuła). Kroimy w mniejsze cząstki. Papryka przekrawamy, oczyszczamy z gniazda(...) kukurydzę oraz pokrojony ser feta. Mieszamy.   Sos: 2 łyżki majonezu łączymy z 2 łyżkami jogurtu. Doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sałatki i dokładnie wszystko...

  • Wrzody, nadciśnienie, cukrzyca, otyłość, a nawet nowotwory - przed tymi wszystkimi schorzeniami może uchronić nas jedno, niepozorne warzywo, które na szczęście w naszym kraju staje się coraz bardziej popularne. Fot. 123RF/Picsel Smaczne i zdrowe brokuły przywędrowały do nas z rejonu Morza Śródziemnego. Mieszkańcy tamtych krajów doceniają je od tysięcy lat, jednak Polacy poznali je dopiero w XVIII wieku. Początkowo były tylko egzotyczną nowinką, z rzadka goszczącą na naszych stołach, jednak...

  • Brokuły z fetą i migdałami

    Polubisz brokuły!

  • Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu. Sprawdzą się w studenckiej kuchni i na spotkaniu towarzyskim - w postaci sałatek, z sosami, warzywami, mięsem lub owocami morza. Makaron poprawia humor, zawiera aminokwas wpływający na poziom serotoniny - hormonu szczęścia. Najzdrowszy jest ten z pszenicy durum (twardy) lub razowy, gotowany al dente ma niższy indeks glikemiczny. To mit, że makaron...

  • Zapiekanka warzywna z bulgurem

    ...1. Trochę rozmarynu i tymianku odłożyć do dekoracji, od pozostałych gałązek oderwać igiełki i listki, drobno je posiekać. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Brokuł podzielić na różyczki. Marchewki obrać, pokroić w plasterki.  2. Kaszę opłukać na sitku pod bieżącą wodą, osączyć. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i zioła. Smażyć, mieszając, 5 minut. Dołożyć kaszę, pomidory z puszki...

  • Charakterystyczne zielone warzywa, przypominające kalafiory, zrobiły na naszych stołach imponującą karierę. Najpierw wyparły same kalafiory jako jarzynę do obiadu, by następnie rozgościć się w garnkach z zupą, w makaronach, misach sałatkowych... Gdzie jeszcze można je spotkać i za co je tak kochamy? Fot. 123RF/Picsel Brokuły to warzywa z rodziny kapustowatych, zwane także kapustą szparagową. Pochodzą z Cypru, a hodujemy je już od trzech tysięcy lat. Największą popularnością cieszyły się, i...

  • Prosta kuchnia włoska

    ....  Tortellini z bazylią i fetą Składniki na 2-3 porcje: 1 opakowanie tortellini z serem (lub mięsnego), 20 dag sera feta, 1 mały słoik pomidorów suszonych w oliwie, 1 szklanka listków świeżej(...) zwiotczeją. Doprawić solą i pieprzem (pamiętając, że feta jest dość słona). Na innej patelni uprażyć migdały. Fetę pokroić w kostkę. Tortellini wyłożyć na półmisek, polać sosem z bazylii i pomidorów...

  • Oto przepis, który w czwartym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Joanna. Ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej (typ 500) 150-200 ml wody 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek Farsz 200 g sera feta 200 g mozzarelli 1 łyżka mąki pszennej 50 ml mleka 1 garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku Złożenie 5 jajek 40 g masła Ciasto drożdżowe Do miski wsypać mąkę. Wodę podgrzać do temperatury około 40°C...