• Informacje na temat:

    boże narodzenie bez cukru

Przepisy na temat: boże narodzenie bez cukru
  • Śliwkowe powidła nie potrzebują cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Powidła śliwkowe bardziej potrzebują czasu niż cukru

    Sezon na śliwki trwa, pora przystąpić do smażenia powideł. Takich prawdziwych, bez polepszaczy i bez dodatków smakowych. Robimy je sami, najlepiej bez dodatku cukru. Najbardziej słodkie węgierki są brzydkie, pomarszczone. Na powidła nadają się idealnie, smakują jak miód.

  • Jeśli unikniesz tych powszechnych błędów, twoje dania będą smaczniejsze

    Przygotowania do świąt wchodzą w kluczową fazę, w niemal każdej kuchni powstają właśnie potrawy na Wigilię i Boże Narodzenie. Mnożą się też kulinarne błędy, które popełniamy z powodu pośpiechu bądź dlatego, że nie zdajemy sobie sprawy z tego, że należy robić inaczej. Wykaz najpowszechniejszych błędów w kuchni przygotowali znawcy kulinariów z francuskiego magazynu "Elle".

  • Nie jedz indyka w święta!

    Indyk pojawia się na świątecznych stołach coraz częściej, ale przecież Boże Narodzenie to nie Święto Dziękczynienia! Sprawdź, co podać, aby świąteczny obiad był naprawdę wykwintny!

  • B jak burak. Warzywo z masą składników odżywczych!

    .... Buraki to… ...barszcz czerwony na wigilijnym stole! Niewielu wyobraża sobie Boże Narodzenie bez aromatycznej, czerwonej zupy z uszkami. Barszcz to jedna z pierwszych zup, które na naszych(...) potasowej. Od tamtej pory burak gości na rodzimych stołach regularnie, wyszczególniając wigilię Bożego Narodzenia. Buraki to zdrowie! Buraki to źródło tak ważnego dla kobiet kwasu foliowego, który...

Artykuły na temat: boże narodzenie bez cukru
  • Jak świętować, żeby potem nie żałować

    Boże Narodzenie to twardy orzech do zgryzienia dla naszych żołądków! Jednak okazuje się, że wcale nie musi tak być.

  • Roślinne potrawy do podania na wieczerzę wigilijną i między świętami oraz podczas spotkań przy kawie i grzanym winie. „Zielona” Gwiazdka to nie tylko choinka – to uroczysty czas i dla ludzi, i dla zwierząt I czas objadania się: daktylowe praliny, chleb z orzechami i cynamonem, słonecznikowe klopsiki, marynowana na słodko cukinia, cebula z pieca - to tylko część pysznych wegańskich przepisów na niezapomniane święta. Karoline Jönsson, szwedzka blogerka kulinarna, która najchętniej je to, co...

  • Wszystko, co chcesz wiedzieć o mazurku

    Podobnie jak Boże Narodzenie niezaprzeczalnie kojarzy się z zimowym krajobrazem i pachnącą choinką, tak również Wielkanoc ma swoje charakterystyczne symbole. Jednym z nich bez wątpienia jest mazurek.

  • Album zawiera opis tradycji i obrzędów związanych z Bożym Narodzeniem Znajdziemy w nim także zbiór najpiękniejszych polskich kolęd oraz pastorałek, m.in. „Anioł pasterzom mówił", „Dzisiaj w Betlejem", „Gdy śliczna Panna". Ponadto w publikacji zgromadzono receptury na dania wigilijne - znalazły się w niej przepisy na takie tradycyjne potrawy, jak: zupa migdałowa, karp po żydowsku czy kutia. A ponieważ na świątecznym stole nie może zabraknąć wypieków - zamieszczono tu również receptury na...

  • Co ci może zepsuć święta

    Teraz lepiej się nie rozchoruj. W Boże Narodzenie trudniej o lekarza! Przed czym się chronić?

  • Boże Narodzenie to magiczny czas, kiedy w wyjątkowy sposób dbamy o dobrą atmosferę w naszych domach. Wkładamy mnóstwo wysiłku, aby każda potrawa była idealna i prawdziwie świąteczna. Okazuje się, że o tej porze roku niektórych przypraw nie używamy jedynie ze względu na walory smakowe. „Szczęścia, pomyślności, a przede wszystkim zdrowia" - takie życzenia nie raz powtarzamy sobie w czasie świąt. Dbając o najbliższe nam osoby, z uwagą przygotowujemy każdy szczegół wigilijnej wieczerzy....

  • Bogactwo korzennych przypraw

    ...​Trudno dziś wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez anyżu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej czy imbiru. Ich mocny aromat i korzenno-słodki smak wzbogaca świąteczne dania. Ale te aromatyczne przyprawy mają także dobroczynny wpływ na zdrowie.

  • Ryby, pierogi, grzyby, pieczone mięsa i słodkie ciasta - wszystko to doskonale znamy, jednak siostry Salomea i Anastazja potrafią wydobyć z nich zupełnie nowe smaki. Dzisiejsza kuchnia bardzo się zmienia, ale mimo wszystko cenimy w niej to, co dobrze znane. Lubimy, kiedy obok nowych smaków pojawiają się te tradycyjne, przywodzące na myśl nasz dom z okresu dzieciństwa. Dzieje się tak zwłaszcza podczas świąt. Pamiętamy doskonale smak wigilijnych i bożonarodzeniowych potraw, zapachy, które...

  • Podkręć swój metabolizm... na święta!

    Martwisz się, że w Boże Narodzenie "wpadnie" ci kilka dodatkowych kilogramów? Wcale nie musi tak być!

  • Na świątecznych stołach niepodzielnie króluje sałatka jarzynowa oraz tradycyjne śledzie. Jeśli jednak chcielibyście czymś zaskoczyć swoich gości, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W wielu domach wigilijne menu każdego roku wygląda identycznie. Kolację rozpoczyna barszcz lub zupa grzybowa, które następnie ustępują miejsca śledziom, karpiom i pierogom. Obowiązkowo pojawiają się również różnego rodzaju sałatki. Najczęściej serwuje się jarzynową lub...