• Informacje na temat:

    botwinka,zupa

Przepisy na temat: botwinka,zupa
  • Botwinka nie tylko w sezonie - zrób w słoiku na zimę

    Kiedy zimą zamarzy nam się odrobina lata, można sięgnąć po słoik z botwinką, który przygotowaliśmy w sezonie. Taka zupa robi się sama, a jej smak przypomni nam lipcowe czy sierpniowe obiady.

  • Zupa smaczna i łatwa do przygotowania .

  • Botwinka (po 12. miesiącu)

    Botwinka to zupa, którą lubią wszyscy domownicy. Jest smaczna wiosenna i pożywna.

  • W sam raz na upalne dni. Zdecydowanie moja ulubiona zupa wiosenna!

  • Sałatka wiosenna z botwinką i jajkiem

    Z botwinki możesz przygotować nie tylko zupę...

  • Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

  • Zielony, kremowy chłodnik

    Chłodnik to wyjątkowo orzeźwiająca zupa. Oryginalną odsłoną tradycyjnego chłodnika z botwinki jest jego zielone wydanie - z awokado, krewetkami i kremowym serkiem Hochland. Nie tylko zaskoczy ciekawą kompozycją składników, ale również niebagatelnym smakiem.

  • Botwinka - królowa majowych zup - lekka, szybka w przygotowaniu, prosta i pyszna.

  • Majowa botwinka z jajkiem

    Ta zupa jest najlepsza ze świeżej botwinki. Smakuje wyśmienicie, dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis.

  • Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekka wiosenna zupę, botwinkę. Trudno mi wyobrazić sobie wiosnę bez tej zupy. Młode, delikatne liście buraka i młode buraczki, o tej porze roku, są pełne smaku i aromatu. Zupa ta dla mnie to również wspomnienia z dzieciństwa.

Artykuły na temat: botwinka,zupa
  • Zupa z botwinki

    Zupy to podstawowy składnik wiosennego detoksu, zwłaszcza te przygotowane z młodych warzyw, np. botwinkowa. Są dobrym źródłem błonnika, który pomaga oczyszczać przewód pokarmowy z toksyn. Wywar z dodatkiem szczypiorku, koperku oraz jogurtu naturalnego zasmakuje nawet niejadkom.

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • Na zupę, chłodnik, a może gołąbki?

    ...​Botwina, botwinka czy boćwina...? Często te nazwy są mylone. Warto więc wyjaśnić, że botwina to młode liście buraka ćwikłowego z jego młodym korzeniem, z których może powstać zupa zwana botwinką.

  • To właśnie teraz botwina smakuje najlepiej. Warto więc poszukać jej w warzywniaku, aby móc rozkoszować się pysznymi, sezonowymi potrawami Fot. 123RF/Picsel Co zyskujemy jedząc botwinkę? Przede wszystkim doskonały środek, wzmacniający nasz układ krwionośny. Już nasze babcie doskonale wiedziały o tym, że buraki pomogą osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Ze względu na zawarte w nich substancje, w tym silne przeciwutleniacze, stanowią doskonały środek krwiotwórczy. Bardzo ciekawą...

  • 5 najcenniejszych właściwości botwinki

    ...wątroby i dróg żółciowych. Dlatego zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasi i odtruje organizm. Uspakajające Botwinka zawiera witaminy z grupy B oraz ważny w prawidłowym rozwoju(...)Jak każde warzywo i botwinka ma naprawdę zdumiewające właściwości prozdrowotne. Oto te najważniejsze. Krwiotwórcze Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie...

  • Tak przygotowana zupa grzybowa doskonale sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Składniki: 150 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 2 marchewki pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w kostkę 1 duża, posiekana cebula Świeży tymianek Ok. 150 ml śmietanki 30% Masło klarowane do smażenia 1 drobno posiekany pęczek natki pietruszki Ok. 2 litry wody lub wywaru warzywnego Sól, pieprz Do podania: ugotowany makaron łazanki Wykonanie: Grzyby zalać zimną wodą i odstawić na noc...

  • Chłodnik z buraczkami

    Przygotowanie: 1. Botwinkę drobno posiekaj.  2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na ćwiartki.  3. Zagotuj rosół, dodaj buraczki i startego na...

  • Za delikatność i lekko słodki smak jest lubiana przez małe dzieci. Za pożywność i szybkość przygotowania jest ceniona przez mamy. Zupa kukurydziana, bo o niej tu mowa, to danie, które jest często wybierane przez najmłodszych i ich rodziców na sycący posiłek. Fot. materiały prasowe W wersji wege z dodatkiem mleczka kokosowego będzie jeszcze bardziej delikatna i lekkostrawna, a maluchów zachwyci słodyczą. Składniki na zupę:   4 kolby kukurydzy 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 2 średniej...

  • Botwinka na młodej włoszczyźnie

    Umyj i obierz marchew, pietruszki i seler. Oczyść bardzo dokładnie pora. Przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe....

  • Dlaczego warto wypróbować Węgierską zupę rybną ?Nie tylko dlatego, że można zrobić ją w mgnieniu oka, ale przede wszystkim dlatego że ryba jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zapobiega anemii, poprawia pamięć i wpływa zbawiennie na wzrok. W połączeniu z warzywami kusi niepowtarzalnym smakiem. Składniki: - 100g czerwonej papryki - 1 cebula średniej wielkości - 100g białej ryby ( np. karpia) - 200g łososia - 200g ziemniaków - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1/2 selera - 2...

Zdjęcia na temat: botwinka,zupa
Wideo na temat: botwinka,zupa
  • Chłodnik dla ochłody

    Piotr Ogiński, w kolejnym odcinku swojego bloga „Kocham Gotować", pokazał jak zrobić idealną zupę na gorące, letnie dni. Przygotował chłodnik z botwinki z warzywami i jajkiem na twardo z przepisu swojej babci. (Źródło: Kocham Gotować/ x-news)