• Informacje na temat:

    botwinka z fasola

Przepisy na temat: botwinka z fasola
  • Pożywne dania z botwinką

    Zdrowe, lekkie i pyszne! Urozmaicą codzienny jadłospis.

  • Botwinka z fasolką

    Zupa dla całej rodziny.

  • Majowa botwinka z jajkiem

    Ta zupa jest najlepsza ze świeżej botwinki. Smakuje wyśmienicie, dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis.

  • Cała prawda o warzywach i owocach

    ..., witaminę E, magnez i wapń), ale żelaza ma nie więcej, niż inne. Znacznie bogatszym źródłem żelaza są: mięso, wątróbka, jajka, orzechy, fasola, sałata, suszone owoce (zwłaszcza morele). Podobnie nieprawdziwa(...) mu zaszkodzić, ponieważ jest wchłaniany przez organizm (a to może sprzyjać np. kamicy nerkowej). Na szczęście jest na to sposób. Aby zupa szczawiowa, botwinka czy szpinak służyły maluchowi, trzeba...

  • Na lipcowe obiady... kolorowe sałatki!

    Zamiast zwykłego obiadu możesz zaserwować rodzinie sycącą sałatkę warzywną z dodatkiem mięsa, ryb, makaronu, sera lub ziemniaków. Nikt się jej nie oprze!

Artykuły na temat: botwinka z fasola
  • 5 najcenniejszych właściwości botwinki

    Jak każde warzywo i botwinka ma naprawdę zdumiewające właściwości prozdrowotne. Oto te najważniejsze. Krwiotwórcze Botwinka zawiera spore ilości żelaza, dzięki czemu zalecana jest szczególnie(...) wątroby i dróg żółciowych. Dlatego zupa albo sałatka z buraczanych liści znakomicie odkwasi i odtruje organizm. Uspakajające Botwinka zawiera witaminy z grupy B oraz ważny w prawidłowym rozwoju...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Policzki wołowe z piure z fasoli Piękny Jaś i duszoną botwinką

    ...1½ szklanki świeżej fasoli Piękny Jaś (może być fasola suszona) 2 pęczki botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 2 pomidory 100 ml porto lub wina marsala 400-600 ml...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Zdrowe nerki. Profilaktyka kamicy nerkowej

    Z wyglądu przypominają dwa duże ziarna fasoli. Filtrują krew, usuwając z niej nadmiar wody, szkodliwe produkty przemiany materii, toksyny, resztki leków czy nadwyżkę soli mineralnych. Te naturalne filtry pracują nieustannie, dlatego warto o nie zadbać. Tym bardziej, że nie wymaga to wielu wyrzeczeń.

  • Pojawiają się na straganach i w warzywniakach na wiosnę zapowiadając otwarcie sezonu chłodnikowego. Botwina - najlepiej smakuje właśnie w maju, więc to idealna pora, by przyjrzeć się jej nieco bliżej... Fot. 123RF/Picsel Botwina doskonale nadaje się na sałatkę. Korzenie możemy drobno pokroić, a następnie zamarynować, ugotować lub upiec. Liście podajemy na surowo, wystarczy je przebrać, opłukać i podrzeć na mniejsze kawałki. Botwina idealnie komponuje się z serami, owocami, innymi warzywami, a...

  • Wapń jest potrzebny

    ...pamiętaj: W diecie starszego brzdąca powinny się też znaleźć ryby, fasola, soja, ziarna sezamu i słonecznika, pestki dyni, suszone owoce, migdały, płatki owsiane, natka pietruszki, buraczki, botwinka, kapusta i brokuły. Niezbędna witamina Jeśli chcemy uniknąć niedoborów wapnia w diecie naszego dziecka, nie wystarczy jadłospis bogaty w ten pierwiastek. Aby minerał dostarczony...

  • Nie wahaj się jej użyć w swojej kuchni, gdyż właśnie teraz, zimą jest najsmaczniejsza i ma najwięcej wartości odżywczych Fot. MioMedia Monika Stefaniak Już 10 tysięcy lat temu uprawiano fasolę na terenach dzisiejszego Peru. To właśnie z Ameryki Południowej pochodzą smaczne strączki, które zawojowały cały świat. Dziś plantacje fasoli znajdują się w 150 krajach, a coroczne zbiory sięgają 19 mln ton. Fasola to blisko 400 gatunków, z których w Polsce najpopularniejsze są jaś oraz perłowa. W...

  • Młode warzywa

    Młoda kapusta, buraczki, cukinie, bób, marchewka... Zrobisz z nich wyśmienite zupy, placuszki albo tartę. Warto się skusić.

  • Jeśli fasola kojarzy wam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliście jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Fot. 123RF/Picseli Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że...