• Informacje na temat:

    borówka brusznica do mięs

Przepisy na temat: borówka brusznica do mięs
  • Gulasz z dzika

    Składniki na 4 porcje: - 2 pomidory, - 2 marchewki, - 1 duża cebula, - pół pęczka tymianku, - pęczek rozmarynu, - 1 kg mięsa z dzika, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 1 łyżka mąki, - 400(...). Tymianek posiekać. Olej rozgrzać i porcjami (3-4 porcje) obsmażyć pokrojone w kostkę mięso. Doprawiać solą i pieprzem i zdjąć z patelni. Warzywa i zioła dusić w pozostałym tłuszczu, dodać mięso...

  • Zachęcam do przetestowania, szczególnie w takie chłodne, deszczowe i popołudnie. Chwila relaksu z dobrą przekąską i szklanką białego wina powinna pozytywnie nastawić niemal każdego na następny tydzień.

  • Zdrowe przetwory na zimę

    ...pieczonego mięsa, zwłaszcza drobiu, również dzikiego. Dżem z jarzębiny - 1 kg jarzębiny, 1 kg winnych jabłek, 1 kg twardych gruszek, 1-1,5 kg cukru, 2 szkl. wody. Jarzębinę przebrać i włożyć na noc do...

  • Przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia.

  • 5 jesiennych sałatek

    Przygotowanie: 1. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu. Sałaty umyć, otrząsnąć z wody. Ocet doprawić solą, pieprzem, cukrem i zmieszać z 4 łyżkami oleju. 2. Mięso pokroić w paseczki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni i obsmażać mięso przez 4-5 minut. Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem. 3. Gruszkę pokroić w plasterki, ser w kostkę. 4. Sałaty i gruszkę zmieszać z sosem...

  • Smakuje wybornie a zwłaszcza w zimie.

  • Smaczny pomysł na "Relisz do mięs"

  • Aż 3. Czosnkowy, Mieszanka ketchupu i majonezu , z serka almette.;)

  • Miałam ochotę na coś słodkiego z owocami....

  • Witam serdecznie, dzisiaj zaproponuję przepis na pyszny dżem z borówki czerwonej-brusznicy. Dżem jest bardzo smaczny lekko kwaśny i idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, ale jest równie smaczny jako dodatek do pieczywa. Polecam wypróbować przepis.

Artykuły na temat: borówka brusznica do mięs
  • Proste potrawy z mięsa mielonego

    Zabiegana? Z mięsa mielonego możesz szybko przygotować smaczne i pożywne potrawy, które zasmakują całej rodzinie!

  • Na określenie jednego owocu istnieją trzy słowa, używane w różnych regionach Polski. Jagody, borówki, czernice... owoce, które nieodłącznie kojarzą się nam ze słodkimi pierogami, letnim popołudniem i błogim leniuchowaniem? Owoce leśne! Co o nich sądzisz? Wypowiedz się na Forum! Fot. 123RF/Picsel Aby otrzymać pyszny deser z borówek, wystarczy dodać do nich trochę cukru, i lekko wymieszać, aby nie zgnieść owoców. To takie proste - smak jagód nie wymaga żadnych innych dodatków. Są wspaniałą...

  • Sezonowe "superfoods" - co modnego w kuchni?

    Jak przewidują specjaliści w dziedzinie żywienia, jednym z produktów, który może znaleźć się na liście "superfoods" jest borówka brusznica, niegdyś popularna w staropolskiej kuchni. Rok temu(...) ogłosili borówkę brusznicę nadzieją dla otyłych. Borówka brusznica, nazywana także borówką czerwoną to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Występuje w umiarkowanej...

  • Weekend bez grilla? Wielu Polaków nie wyobraża sobie takiego scenariusza. Ale jak przygotować mięso, aby było delikatne i soczyste? Sekret tkwi w odpowiedniej marynacie. Fot. 123Rf/Picsel Grillowane mięso dzięki marynatom staje się bardziej kruche, aromatyczne, delikatniejsze. Oto kilka składników, które warto dodać do marynaty, aby twoje dania zaskoczyły smakiem wszystkich gości. 1. Papaja Liście i skórka tego egzotycznego owocu działają cuda. Obłożone nimi mięso skruszeje i zyska więcej...

  • Owocowe leki prosto z lasu

    ...przetwory . Borówka brusznica - można ją jeść na surowo i robić z niej soki, galaretki, konfitury (idealne do mięsa). Jej owoce są źródłem wit. C, flawonoidów i kwasów organicznych, w tym dużych ilości...

  • Nie przegap sezonu na borówki. Możesz wykorzystać je do przygotowania wyjątkowych deserów i koktajli. SKŁADNIKI - 0,5 kg borówek + kilka borówek do dekoracji - 250 ml kefiru - 250 mleka - 5 łyżeczek cukru (jeżeli borówki są słodkie to mniej) - 1 opakowanie cukru waniliowego - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej) - listki mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE Krok 1Borówki czyścimy i wrzucamy do blendera. Dodajemy mleko, kefir, cukier oraz cukier waniliowy. Wszystko miksujemy. Wkładamy...

  • Smakołyki i... ból brzucha

    ..., szałwia, tatarak, wrzos. Przeciw biegunkom odpowiednie są: babka, borówka brusznica, borówka czernica, jasnota biała, jeżyna, kalina, kasztanowiec, malina, marchew, porzeczka czarna, poziomka, śliwa(...), podaruj smakołyki swoim przyjaciołom, w domu zostaw tylko trochę, • ogranicz spożywanie pieczywa i ciężkostrawnych potraw, • wybieraj tylko chude mięsa i wędliny, • zanim sięgniesz po lampkę wina...

  • Borówki amerykańskie są pyszne, a do tego mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Użytkownicy Smakera udowadniają, że jest to wyjątkowo wdzięczny temat kulinarnych eksperymentów. Fot. 123RF Porzeczki, jagody, jeżyny i borówki - trudno znaleźć osobę, która byłaby w stanie oprzeć się tym smakowitym owocom. Wszystkie zasługują na naszą uwagę, gdyż znajdziemy w nich moc witamin i składników odżywczych. Szczególnie ciekawe wydają się być borówki amerykańskie. Moc tych niepozornych owoców może...

  • Jest coś bardzo romantycznego i urzekającego w smaku zrazów czy bitek, które kojarzą się z dzieciństwem - pieczołowicie i z miłością przygotowywanych przez mamę lub babcię. Jak odtworzyć ten cudowny smak? Poradnik przygotował Marco Pierre White, ambasadora Bulionetki do duszonych dań Knorr. Fot. materiały prasowe Najważniejsze to zakupić dobrą sztukę mięsa u sprawdzonego rzeźnika. Takie mięso moim zdaniem jest najlepsze i najsmaczniejsze, jeśli tylko przyrządzisz je umiejętnie. Z sentymentem...

  • Przede wszystkim, mięso z kurczaka ma niewiele kalorii i jest lekkostrawne, dlatego poleca się je w szczególności osobom będącym na diecie. Najwięcej tłuszczu znajduje się w skórce, dlatego lepiej pozbyć się jej przed pieczeniem lub podsmażaniem. Kurczak to również bogate źródło białka, podstawowego budulca wszystkich narządów wewnętrznych i aktywatora wielu procesów zachodzących w naszym ciele. Po drób powinny sięgnąć osoby, które walczą ze zbyt wysokim cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym...