• Informacje na temat:

    borowikowa z suszonych grzybów

Przepisy na temat: borowikowa z suszonych grzybów
  • Krem borowikowy ze śmietaną

    Propozycja na inną zupę grzybową niż zwykle: jest gęsta, aromatyczna i bardzo smaczna. Przygotujesz ją na bazie suszonych i mrożonych grzybów.

  • Risotto borowikowe z serem

    Gdy przygotujemy je z własnoręcznie zebranych grzybów, smakuje jeszcze lepiej.

  • 4 gorące sosy z ziołami

    ...leśnych grzybów). Potnij je w plasterki. Obierz i posiekaj 1 dużą cebulę. Wrzuć ją na patelnię z rozgrzaną łyżką masła. Smaż chwilę na dużym ogniu, po czym wrzuć pokrojone borowiki Całość podlej...

  • Ta pyszna gęś!

    ...wstawiamy do zimnej brytfanny i delikatnie obsmażamy z każdej ze stron, pozwalając na wytopienie się zbędnego tłuszczu. Zrumienioną gęś podlewamy gorącą wodą z dodatkiem skrojonych suszonych grzybów...

  • Nie jedz indyka w święta!

    ...podlewamy gorącą wodą z dodatkiem skrojonych suszonych grzybów i jedną cebulą skrojoną w ćwiartki. Dusić tak długo, aż gęś będzie miękka, delikatnie ją wyjąć i schodzić. Wyluzować mięso z kości(...) kcal Pierś z kaczki w sosie miodowo-octowym z grzybami Składniki na 4 porcje: - 4 piersi z kaczki, - sól, pieprz, - 1-2 łyżeczki oleju, - 15 szalotek, - 125 g pieczarek, - 125 g grzybów...

Artykuły na temat: borowikowa z suszonych grzybów
  • Kremowa zupa borowikowa na winie

    Przygotowanie: Suszone borowiki zalej 500 ml gorącej wody i odstaw na godzinę do namoczenia. Pieczarki oczyść, połowę pokrój na połówki, resztę - w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Namoczone grzyby odcedź, pokrój na kawałeczki. Wodę z moczenia grzybów zachowaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Smaż na nim pokrojone na połówki pieczarki przez 3 minuty. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu usmaż...

  • Gdy ze ściółki między drzewami wychylają swe kapelusze pierwsze grzyby, oznacza to, że rozpoczyna się najlepszy czas dla grzybiarzy. Jednak nie wszyscy wiedzą, gdzie można znaleźć borowika, maślaka czy podgrzybka. Czy te ulubione przez nas grzyby rosną w lasach liściastych czy iglastych? Jak nazywają się smaczne grzyby jadalne, które znaleźć można na łące? Jakie grzyby można zbierać? A jakie są trujące? Korzystając z atlasu, bez trudu rozróżnisz gatunki grzybów jadalnych, poznasz typowe...

  • Tradycyjne polskie dania z leśnymi grzybami

    ...kurczak (ok. 1,3 kg), 30 dag grzybów leśnych, cebula, jajko, 1/2 szkl. bułki tartej, 2 łyżki mielonych orzechów włoskich, 10 dag rodzynek, pęczek natki, sól, pieprz, mielona papryka, tymianek, olej(...) przykryciem przez ok. 15 minut. Dolej śmietanę wymieszaną z łyżką mąki, zagotuj. Posyp posiekanym koperkiem. Podawaj np. z ziemniakami. Potrawka augustowska Składniki: 75 dag różnych grzybów (np...

  • Suszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania żywności. Wystawiane na działanie słońca, wiatru i ognia mięso czy ryby można było zabrać w daleką podróż lub zrobić zapasy na zimę, mając gwarancję trwałości pożywienia. Fot. 123RF/Picsel Suszenie polega na pozbyciu się z produktu wody w np. naturalnym procesie jej odparowania. W środowisku bez wody nie mogą rozwijać się szkodliwe mikroorganizmy takie jak grzyby, pleśń czy bakterie, nie pracują również enzymy - to dlatego suszenie jest tak...

  • Pokochaj smaki dzieciństwa dzięki nowej odsłonie Sosów Jak u Mamy WINIARY!

    ...doskonale komponują się z potrawami polskiej kuchni. Stworzone na bazie mąki pszennej, z dodatkiem suszonych grzybów i idealnie dobranych mieszanek przypraw. Sosy Jak u Mamy WINIARY z pewnością(...) suszonych borowików i idealnie dobraną kompozycją ziół. Wyjątkowy sos, stworzony na bazie znanych nam składników, wspaniale dopełni smak potraw z mięsem w roli głównej, ale także różnego rodzaju...

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, skorzystajcie ze sprawdzonych propozycji naszych użytkowników. Fot. 123RF/Picsel W Polsce zwyczaj zbierania grzybów, jako wielowiekowa tradycja, przekazywany jest zazwyczaj z pokolenia na pokolenie. Dawniej był to ważny element szlacheckiego życia i kultury. Szczegółowy opis grzybobrania znajdziemy m.in. w "Panu Tadeuszu"....

  • Jesienne spacery po lesie cieszą nasze oczy nie tylko gamą ciepłych kolorów na drzewach, ale i bogactwem leśnych grzybów. Koszyk pełen borowików, kurek i podgrzybków to prawdziwe trofeum po długich wędrówkach. Szukając kulinarnych pomysłów na wykorzystanie grzybowych smaków w kuchni warto skorzystać z produktów oraz przepisów marki WINIARY, dzięki którym przygotujemy prawdziwą, grzybową ucztę dla...

  • Doniczki ze świeżymi ziołami na stałe zazieleniły półki supermarketów czy stoisk z warzywami. Wszyscy zasmakowali w świeżej bazylii czy oregano, ale wybór jest już znacznie bogatszy. Wiele osób jest przyzwyczajonych do ziół suszonych, ale kiedy otworzymy się na te świeże, raczej już na stałe zagoszczą one na naszych stołach. Czym różnią się od siebie zioła świeże i suszone? Kiedy i jak je stosować? Oto kilka prostych porad: Najważniejsza różnica między ziołami świeżymi a suszonymi jest taka,...

  • Na szlaku smaku z marką WINIARY – odkrywaj zupy razem z nami!

    ...dobrze znane w każdej polskiej kuchni - suszone warzywa, grzyby, mąkę, mleko, śmietankę, zioła i przyprawy. Przepyszny Barszcz Biały z grzybami, kwaskowata Ogórkowa, czy wykwintna Borowikowa z pewnością...

  • Można je kochać albo nienawidzić. Są słodkie, dlatego wiele osób zastępuje nimi cukierki i czekolady. Ich dostępność powoduje, że coraz częściej decydujemy się po nie sięgać. Jemy je, bo pani w telewizji powiedziała, że są zdrowe, nie pytając czy to prawda. Wybiegasz rano z domu, nie jedząc śniadania i nie zabierając nic ze sobą do przegryzienia. Czujesz ssące uczucie w żołądku, więc kupujesz suszone owoce, myśląc, że będzie to najlepszy dla ciebie wybór. Ale czy tak jest na pewno? Panuje...