• Informacje na temat:

    boczniaki smażenie

Przepisy na temat: boczniaki smażenie
  • Boczniaki po tajsku

    Danie dla miłośników grzybów

  • Sałatka z boczniakami, serem halloumi i jajkiem

    Sposób przygotowania: Osuszone boczniaki smażymy na oleju z suszonych pomidorów z czosnkiem. Jajko wybijamy do zakwaszonej wody i gotujemy. Sos sałatkowy grecki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W dużej misce łączymy młode listki z suszonymi pomidorami, oliwkami zielonymi i czarnymi, bakaliami, kaparami, wlewamy sos i dokładnie mieszamy. Plastry sera grillujemy na...

  • Zupa z czerwonej soczewicy z boczniakami

    ...i podsmażamy. 2. Dodajemy pokrojone w paski kapelusze boczniaków oraz przyprawy, smażymy kilka minut. 3. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż boczniaki zmiękną, dodajemy bulion...

  • Kotleciki z boczniaków z pomidorami

    Składniki: - 30 dag pomidorów, - 0,5 kg. boczniaków, - kilka gałązek bazylii, - 2 jajka, - 2 łyżki mąki, - 2 szklanki bułki tartej, - olej do smażenia, - sól, pieprz Przygotowanie: Pomidory pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, połączyć siekaną bazylią. Boczniaki panierować w mące, roztrzepanych i doprawionych jajkach oraz w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać...

  • Grzyby zamiast kiełków i kotleta

    Już w maju zaczyna się sezon na borowiki. Potem zbieramy kurki, podgrzybki, a jesienią – rydze i opieńki. Boczniaki i pieczarki dostępne są przez cały rok. Wbrew obiegowej opinii grzyby nie są niezdrowe – jest wprost przeciwnie!

  • Paprykarz sojowy

    Oto pomysł na pyszną przekąskę. Kto nie przepada za soją, może zrobić podobny paprykarz z dodatkiem mięsa (np. schabu) lub panierowanych boczniaków.

  • ...4 plastry polędwicy wołowej; 4 duże boczniaki; 2 pomidory; 1 ząbek czosnku; 2 jajka; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2-3 łyżki oleju; sól, pieprz.

  • Kiedy podawać dzieciom grzyby?

    ...mają go pieczarki, czyli grzyby hodowlane i uznawane powszechnie za bezpieczne. Krótkotrwałe smażenie grzybów na patelni uwalnia ich aromaty, ale nie odparowuje dostatecznej ilości wody, aby móc w pełni wykorzystać ich walory. Spośród grzybów jadalnych najwięcej cennych właściwości mają pieczarki, boczniaki, podgrzybki, koźlarze, kurki, maślaki i kanie. Dwa pierwsze rodzaje można kupić w sklepach...

  • Gulasz w zielonych salaterkach

    Sposób przygotowania 1. Czosnek i 2 cebule obierz, posiekaj. Topinambur obierz, umyj, pokrój w kostkę. Wymieszaj go z 1 łyżką oleju i kurkumą. Pomidory potnij na ćwiartki. Mięso umyj, osusz, dodaj czosnek i zalej połową wina. Boczniaki pokrój na plastry. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć boczniaki, smaż, aż się zrumienią. Mięso osącz z marynaty. Dodaj do boczniaków, dołóż topinambur i posiekaną...

  • Zapiekanka  z kurczakiem

    Sposób przygotowania 1 Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść naczynie żaroodporne.  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę (1-2 minuty). Dołóż boczniaki i smaż, mieszając, 3-4 minuty.  3. Do podsmażonych grzybów z cebulą dodaj makaron i kurczaka. Wymieszaj, przełóż do przygotowanego naczynia do zapiekania.  4. W misce wymieszaj jajka, mleko, ser, mąkę i natkę pietruszki...

Artykuły na temat: boczniaki smażenie
  • Gulasz zapieczony z mięsem i boczniakami

    Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką. Cebule drobno posiekaj. Boczniaki umyj, osusz, pokrój w cienkie paski.  2. W garnku zagotuj bulion. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Przełóż do garnka z bulionem i gotuj, aż mięso zmięknie. Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzuć cebulę oraz boczniaki. Dodaj zioła oraz przeciśnięty przez...

  • Risotto z kurczakiem i boczniakami

    Wybieraj boczniaki średniej wielkości – te duże są łykowate.

  • Zapiekanka pod serową pierzynką

    Sezon na grzyby jest zawsze, a wybór masz wielki: pieczarki, boczniaki, mrożone kurki... Aż żal się nie objadać!

  • Zupa z boczniaków

    Pietruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę posiekać, boczniaki pokroić w paski. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pietruszkę,...

  • Leśna grzybowa

    Pieczarki, boczniaki lub grzyby leśne. Zapraszamy na aromatyczną grzybową ucztę.

  • Pieczarki faszerowane

    Pieczarki, boczniaki lub grzyby leśne. Zapraszamy na aromatyczną grzybową ucztę.

  • Bataty na sposób orientalny

    Farsz do batatów można zmieniać i zamiast mięsa dodać boczniaki, oliwki, sałatkę. Wszyscy się najedzą, bo to danie sycące.

  • Apteka w grzybowym kapeluszu

    Kurki mają więcej beta karotenu niż np. marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją. Grzyby nie tylko są smaczne, ale i zdrowe.

  • Grzybowy Stroganow

    ...- krzyczeli tylko, że chcą w tej chwili dostać dokładkę, i pytali, czy zrobię coś takiego na ich wesele. Przygotowanie: Boczniaki pokroić w grube paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzać(...) 2-3 minuty, do momentu aż cały sos odparuje. Boczniaki wyjąć z rondla i odłożyć na ręcznik papierowy. Szalotki pokroić w półplasterki, pieczarki w ósemki. Do tego samego rondla wlać kilka łyżek oleju...

  • Naleśniki idealne

    ...ilości oleju osiem naleśników.  Opłukane i osuszone boczniaki kroimy w szerokie paski. Umytą i osuszoną bazylię oraz oregano siekamy, a pomidorki cherry kroimy na ćwiartki.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i smażymy boczniaki około 4 minuty.  Następnie zalewamy bulionem, dodajemy 3/4 posiekanych ziół, pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i dusimy 2-3 minuty. Na koniec zaprawiamy...