• Informacje na temat:

    boczniaki na patelni

Przepisy na temat: boczniaki na patelni
  • Boczniaki po tajsku

    Sposób przygotowania Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 - 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać...

  • Dla wielbicieli grzybów pod każdą postacią :)

  • Sałatka z boczniakami, serem halloumi i jajkiem

    Sposób przygotowania: Osuszone boczniaki smażymy na oleju z suszonych pomidorów z czosnkiem. Jajko wybijamy do zakwaszonej wody i gotujemy. Sos sałatkowy grecki przygotowujemy zgodnie(...) rozgrzanej patelni ryflowanej i układamy na talerzu z konfiturą figową, boczniakami, sałatką i jajkiem w koszulce. Przepis pochodzi z książki "Uczta. Z restauracji wprost na twój stół", Robert Sowa...

  • Dla wielbicieli grzybów pod każdą postacią

  • Curry na świeżo z boczniakami, cukinią i kalarepą

    .... Kalarepy obieram i kroję w grubsze słupki, umyte boczniaki na mniejsze części. Owoc granatu wyłuskuję do miseczki.   Na dużej patelni rozgrzewam olej kokosowy, na dość wysokim ogniu podsmażam plastry marchewki, pietruszki i kalarepy. Generalnie chodzi mi dokładnie o złociste podsmażenie, złamanie warzyw, tak żeby nadal pozostały przyjemnie chrupiące. Gotowe wykładam na talerz i na tej samej patelni...

  • Smaczny pomysł na "Boczniaki na roszponce"

  • Sałatka z szynką, grzybami i marchewką

    ...i czosnek pokroić w drobną kostkę. Boczniaki pokroić na duże kawałki. Marchewkę pokroić w paseczki. Zioła drobno posiekać. Marchewkę pokroić w paski. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć czosnek i szalotkę. Dodać boczniaki i usmażyć na złoty kolor. Doprawić solą i pieprzem, zalać octem. Ostudzić. Grzyby osączyć na sicie (sos zachować).Marchewkę blanszować w osolonym wrzątku ok 2 minuty. Pieczarki...

  • Sprawdzony przepis na "Panierowane boczniaki"

  • ...4 plastry polędwicy wołowej; 4 duże boczniaki; 2 pomidory; 1 ząbek czosnku; 2 jajka; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2-3 łyżki oleju; sól, pieprz.

  • uwielbiamy te grzyby mogą być dodatkiem do drugiego dania jak i do chleba

Artykuły na temat: boczniaki na patelni
  • Gulasz zapieczony z mięsem i boczniakami

    Sposób przygotowania: 1. Umyte mięso pokrój w kostkę, oprósz mąką. Cebule drobno posiekaj. Boczniaki umyj, osusz, pokrój w cienkie paski.  2. W garnku zagotuj bulion. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć mięso, obsmaż na rumiano. Przełóż do garnka z bulionem i gotuj, aż mięso zmięknie. Na patelnię, na której smażyło się mięso wrzuć cebulę oraz boczniaki. Dodaj zioła oraz przeciśnięty przez...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Risotto z kurczakiem i boczniakami

    Wybieraj boczniaki średniej wielkości – te duże są łykowate.

  • Patelnia jest jednym z najważniejszych sprzętów kuchennych. Trudno wyobrazić sobie bez niej smażenie i duszenie potraw. W sklepach jest dostępnych wiele różnych rodzajów patelni, które różnią się od siebie przeznaczeniem, materiałem z jakiego są wykonane i rodzajem powłoki. Zapoznanie się z najważniejszymi typami ułatwi wybór patelni najbardziej dopasowanej do naszych potrzeb. Do jakich potraw? - Patelnie grillowe - pozwalają na beztłuszczowe przygotowanie mięsa, warzyw i ryb- Patelnie...

  • Zapiekanka pod serową pierzynką

    Sezon na grzyby jest zawsze, a wybór masz wielki: pieczarki, boczniaki, mrożone kurki... Aż żal się nie objadać!

  • Jak w kilka chwil przygotować smaczne i sycące śniadanie? Na to pytanie odpowie Piotr Sajdak w pierwszym odcinku vloga "Florina - Zasmakuj Radości". Pobierz bezpłatny e-book ze świątecznymi przepisami. Kliknij!     Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

  • Naleśniki idealne

    ...ilości oleju osiem naleśników.  Opłukane i osuszone boczniaki kroimy w szerokie paski. Umytą i osuszoną bazylię oraz oregano siekamy, a pomidorki cherry kroimy na ćwiartki.  Na patelni rozgrzewamy(...) mąką kukurydzianą, mieszamy i dusimy chwilę, by sos zgęstniał.  Na patelni podgrzewamy naleśniki. Układamy po dwa  na talerzu i na każdy wykładamy boczniaki w sosie. Posypujemy pozostałymi ziołami...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Gulasz? Ten przepis warto znać

    Boczniaki krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie jak boczek. Umyty brokuł dzielimy na różyczki. Opłukaną i osuszoną natkę siekamy. Bulion przelewamy do garnka, gotujemy. Dodajemy pokrojone ziemniaki i znów gotujemy około 15 minut.  Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy różyczki brokuła. Na patelni...

  • Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie. Fot.123RF/Picsel Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso. 1. Nie wrzucaj mięsa na...