• Informacje na temat:

    boczniaki duszone

Przepisy na temat: boczniaki duszone
  • Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem

    .... 4. 5.  Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paski cukinii(...) je do czosnku i cebuli. 4. Dodać boczniaki, pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, rozmaryn, tymianek, słodką paprykę, cukier, sól i pieprz. Dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem...

  • Boczniak jest grzybem o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak jest bogaty w witaminy z grupy B, zawiera witaminy PP, związki mineralne, ponadto wykryto obecność B-D glukanu, substancji, która działa przeciwnowotworowo i kwas foliowy oraz enzymy obniżające poziom cholesterolu we krwi.

  • Zupa z czerwonej soczewicy z boczniakami

    ...i podsmażamy. 2. Dodajemy pokrojone w paski kapelusze boczniaków oraz przyprawy, smażymy kilka minut. 3. Dolewamy 1/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem, aż boczniaki zmiękną, dodajemy bulion...

  • Smaczny, szybki obiad :) Bardzo sycace, z dodatkiem surowki- kompletny obiad.

  • ...4 plastry polędwicy wołowej; 4 duże boczniaki; 2 pomidory; 1 ząbek czosnku; 2 jajka; 1 łyżka posiekanego szczypiorku; 2-3 łyżki oleju; sól, pieprz.

  • Kurczak bardzo często gości na polskich stołach. Jest też wdzięcznym produktem, można przygotować go na wiele sposobów. W każdej postaci smakuje wybornie. Tym razem proponujemy udka kurczaka w daniu jednogarnkowym, z boczniakami cytrynowymi. W początkowej fazie smażony jest na maśle, dzięki czemu nabiera delikatnego smaku, a sos śmietanowy nabiera wyrazistego, maślanego smaku.

  • Niskokaloryczne potrawy świąteczne

    ...razem. Wlać wino i połowę bulionu, gotować 25 minut na słabym ogniu pod przykryciem. Stopniowo dolewać wodę, w której moczyły się grzyby i resztę bulionu. Pieczarki poprzekrawać na pół, boczniaki na(...) talerze. Nałożyć ragout. Posypać posiekaną zieloną cebulką. Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/ 380 kcal. Boczniaki z figami i sałatą Składniki na 4 porcje: - główkę sałaty kędzierzawej, - 50

  • Grzybów w lesie nie widać a u mnie rosną boczniaki!

  • Pieczone boczniaki w panierce. Smaczna przekąska lub dodatek do dania głównego.

Artykuły na temat: boczniaki duszone
  • Flaczki z boczniaków

    ...i marchewkę, po czym ścieram je w paski na tarce.  Marchewkę podsmażam razem z cebulą.  Boczniaki rozrywam, dzieląc je na podłużne paski. Do garnka z warzywami dodaję 3 l wody oraz 1 lub 2 paczki przyprawy do flaków.  Gotuję do miękkości średnio 20 minut. Na sam koniec dodaję boczniaki. Duszę 5 minut, dokładam koncentrat i mieszam. Gotowe, wegańskie flaczki z boczniaków są gotowe do jedzenia!

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Naleśniki idealne

    ...ilości oleju osiem naleśników.  Opłukane i osuszone boczniaki kroimy w szerokie paski. Umytą i osuszoną bazylię oraz oregano siekamy, a pomidorki cherry kroimy na ćwiartki.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i smażymy boczniaki około 4 minuty.  Następnie zalewamy bulionem, dodajemy 3/4 posiekanych ziół, pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i dusimy 2-3 minuty. Na koniec zaprawiamy...

  • 14 października 2014 r. Polskę odwiedził Marco Pierre White, jeden z najsłynniejszych szefów kuchni na świecie, kulinarny geniusz i ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr. Na specjalnej konferencji prasowej pokazywał, jak przyrządzać znakomite dania duszone. Fot. materiały prasowe Tego dnia było to z pewnością najsmaczniejsze miejsce na mapie Warszawy. Goście zgromadzeni w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich w Warszawie, przedstawiciele mediów, blogerzy, miłośnicy kuchni, mieli wyjątkową...

  • Orientalna potrawka

    Pędy bambusa osączamy z zalewy. Obrane i umyte marchewki kroimy w słupki, a pory pod kątem w średniej wielkości pierścienie. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Boczniaki krótko płuczemy, osuszamy i kroimy w paski.  Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy mięso mielone 6-8 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy marchew, pory, pędy bambusa, boczniaki, doprawiamy posiekanym...

  • Boczniaki zyskują coraz większą popularność w naszym kraju. Znacznie łatwiej kupić je w sklepach i znaleźć ciekawy przepis z ich wykorzystaniem. Ale w jaki sposób wpływają na nasz organizm? Fot. 123RF/Picsel Większość grzybów posiada opinię smacznych chociaż niezbyt wartościowych produktów. Tymczasem istnieje szereg wyjątków od tej reguły. Jednym z nich z pewnością są boczniaki - grzyby o bardzo ciekawych właściwościach i wpływie na nasz organizm. Boczniaki pochodzą z Chin, gdzie od wielu...

  • Grzyby. Zdrowe czy nie? Na co uważać?

    ...i goryczaku żółciowym spotykane są lektyny, które hamują wzrost komórek nowotworowych. Gąsówka naga obniża poziom cukru we krwi, a grzyby shiitake i boczniaki są źródłem lowastatyny – substancji redukującej(...) trawiącego zawarty w grzybach cukier. Smażone lub duszone w śmietanie mogą podrażniać pęcherzyk żółciowy i trzustkę, a przy kamicy stać się przyczyną napadu kolki żółciowej. Zbierajmy tylko te grzyby...

  • Ile jest prawdy w popularnym przekonaniu, jakoby grzyby nie miały żadnych właściwości odżywczych? Czy naprawdę są smaczną, ale bezwartościową przekąską? Fot. 123RF/Picsel Po letnich deszczach na straganach pojawiają się grzyby. Jeszcze pachnące lasem, kuszą nas ciepłym, brązowym kolorem i obietnicą smakowitej uczty. Bo polskie grzyby są wyśmienite i mają właściwości odżywcze, o których nie wszyscy wiedzą. Smakują i leczą Grzyby mają działanie lecznicze - w chińskiej i japońskiej medycynie od...

  • Świąteczny kapelusz

    Całą jesień mogliśmy zbierać tyle grzybów, ile dusza zapragnie, albo kupować je po umiarkowanych cenach, więc prawdopodobnie wszyscy mamy ich zapas.

  • Makaron to wyjątkowo uniwersalny produkt, z którego bez trudu wyczarujecie wyjątkowe dania. Jak to zrobić? Skorzystajcie z przepisów naszego eksperta. Fot. Marek Siol / Hungryeyes.pl Wszyscy kochają makaron - spaghetti, fussili, penne i wiele, wiele innych. Nie dość, że jest tyle rodzajów, to jeszcze istnieje niemal nieskończona liczba sposobów jego przygotowania. Dziś prezentuję wam kilka sprawdzonych przepisów, których przygotowanie zajmie wam dosłownie chwilę. Uwielbiam prostotę i to ona...