• Informacje na temat:

    boczek ze smietana

Przepisy na temat: boczek ze smietana
  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ..., doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni...

  • Zdrowe i pyszne. Jako danie glowne lub jako przekaska.

  • Naleśniki z boczkiem, porem i cukinią

    Sposób przygotowania 1. Do mąki wbij jajka, wlej mleko, dodaj szczyptę soli, zmiksuj ciasto. Pora, cukinię i boczek pokrój.Na patelni rozgrzej tłuszcz, kładź trochę pora, boczku i cukini, zalej kilkoma łyżkami ciasta, rozprowadź po patelni, smaż z obu stron. 2. Aby naleśniki nie ostygły, zanim skończysz smażenie ostatniego, gotowe trzymaj w nagrzanym piekarniku. Podawaj z kwaśną śmietaną...

  • prosta,tania i smaczna

  • Placek z papryką i boczkiem

    Sposób przygotowania 1. Kapustę opłucz, odciśnij. Ziemniaki obierz, grubo zetrzyj, połącz z żółtkami oraz śmietaną. Masę przypraw na pikantnie solą ziołową, białym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. 2. Papryki oczyść, miąższ pokrój w paseczki. Boczek potnij w cienkie plasterki. Blachę posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj masę ziemniaczaną. Na niej równomiernie rozłóż plasterki boczku...

  • Makaron ze śmietaną i boczkiem

  • Pieczony boczek po irlandzku

    Boczek zawijany z nutką cydru.

  • Wspaniała przekąska na zakrapianą imprezę.

  • Falbanki z bekonem

    Dla miłośników dań z boczkiem

  • Proste i szybkie przygotowanie, orginalne w smaku.

Artykuły na temat: boczek ze smietana
  • Quiche z cebulą i boczkiem

    Sposób przygotowania: 1. Z mąki, masła i wody zagnieć ciasto. Owiń folią i włóż do lodówki na 40 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż posmarowaną masłem foremkę do tarty. Piecz 10 minut w 180ºC.  2. Boczek pokrój w kostkę, cebulę w talarki i przesmaż na maśle z oliwą. Podlej winem i smaż ok. 5 minut.  3. Jajka i żółtko połącz ze śmietaną. Dodaj parmezan, podsmażony boczek z cebulą, sól...

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Krem marchewkowy z boczkiem

    Zupa nabierze pięknego żółtego koloru, gdy pod koniec gotowania dodasz do niej po szczypcie kurkumy i curry.

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Tarta z porem, boczkiem i serem

    Sposób przygotowania: 1. Przesianą przez sito mąkę posiekaj z kawałkami masła i twarogiem. Dodaj żółtka, szczyptę soli i gałki muszkatołowej. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na około pół godziny.  2. Por umyj i przekrój na pół, a następnie posiekaj. Wrzuć na trzy minuty do wrzątku, a potem odcedź na sicie.  3. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj obgotowane pory. Dopraw do smaku solą...

  • Krótki sezon na szparagi powinniśmy wykorzystać najlepiej jak to tylko możliwe. Dzięki naszym użytkownikom możesz być pewnym, że nie zabraknie ci inspiracji na dania, w których królują szparagi. Fot. 123RF/Picsel Szparagi są rarytasem, kojarzącym nam się głównie z kuchnią francuską i śródziemnomorską. Kiedyś podawano je jedynie na królewskich dworach, na szczęście dzisiaj nie musimy mieć szlacheckiego tytułu, aby móc cieszyć się ich smakiem. Okazuje się, że powinniśmy je cenić nie tylko ze...

  • Tradycyjny żur z boczkiem

    ..., doprawić. Boczek pokroić jak najdrobniej, zrumienić na suchej patelni, dodać do garnka z żurkiem. 3. Jajka ugotować na twardo, obrać, podzielić na ćwiartki. Kiełbasę pokroić w talarki, zrumienić na patelni...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Tarta z grzybami, boczkiem i parmezanem

    Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojony w kostkę boczek, a po chwili obraną i posiekaną cebulę.  Umyj dokładnie grzyby. Pokrój w plasterki i wrzuć na patelnię. Smaż wszystko około 10(...) lodówki.  Podsyp ciasto mąką, rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i podpiecz tartę przez 12-15 minut. Następnie wyłóż na nią grzyby i boczek.  Wymieszaj jaja ze...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...