• Informacje na temat:

    boczek w plasterkach

Przepisy na temat: boczek w plasterkach
  • Fasolka z boczkiem

    Sposób przygotowania: 1. Fasolkę szparagową (zieloną lub żółtą) opłucz starannie pod bieżącą wodą, pozbaw końcówek i ewentualnych włókien.  2. Oczyszczoną fasolkę wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem szczypty cukru. Gotuj 5-8 minut. Odlej na sicie, lekko przestudź.  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Przygotuj żaroodporne naczynie lub brytfankę, spód posmaruj oliwą. Chudy boczek lub...

  • Przepyszne o lekko słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą pikanterii. Pikantność ogórków zależy od ostrości curry, ja używam takiego średnio-ostrego, ale jak lubicie bardziej pikantne to polecam to ostre. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

  • Ziemniaczany kociołek z boczkiem

    ...1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki (o grubości ok. 0,5 cm). 2. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulkę, po czym wrzucamy pokrojone mięsa, a po kilku minutach też czosnek. Dusimy całość pod przykryciem na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając.  4. Gdy ziemniaki będą...

  • Kruche ciasto pachnące masełkiem, chrupiące plasterki cukini, a wszystko zalane sosem śmietanowo-jajecznym.

  • Schabowe roladki z boczkiem

    Pyszne roladki, które wręcz rozpadają się w ustach. Alternatywa dla kotletów schabowych i świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.

  • Smaczny pomysł na "Pstrąg na plasterkach kiwi"

  • Gryczanka z boczkiem i twarogiem

    ...z wody, która się nie wchłonęła. 2. Cebule obierz, posiekaj. Boczek w kawałku pokrój w kosteczkę. Wrzuć na patelnię i smaż na średnim ogniu 5 minut. Przełóż na talerz. Na patelnię wlej łyżkę oleju, dołóż(...) 180 st. Piecz 10 minut. Po tym czasie na wierzchu zapiekanki rozłóż plasterki boczku. Piecz jeszcze 15 minut. Dobra rada Boczek możesz zastąpić inną ulubioną wędzoną  wędliną albo zupełnie z niej...

  • Jest proste i tanie można podawać na desce z wędlinami. Jest pyszny.

  • Ziemniaki z boczkiem

    ...1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki (o grubości ok. 0,5 cm). 2. Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulkę, po czym wrzucamy pokrojone mięsa, a po kilku minutach też czosnek. Dusimy całość pod przykryciem na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając.  4. Gdy ziemniaki będą...

  • Kiedyś znajoma poczęstowała mnie pyszną sałatką. Forma podania była bardzo ciekawa. Wszystkie składniki były wrzucone na kawałki specjalnego białego sera w plasterkach. Efekt ciekawy wizualnie i bardzo smaczny. Koleżanka polewała tą sałatkę gotowym sosem z torebki wymieszanym z oliwą. Ja jednak wolą sama przygotować winegret, aby uniknąć niepotrzebnych, sztucznych składników.

Artykuły na temat: boczek w plasterkach
  • Fasolka z plasterkami boczku

    Przygotowanie: 1. Fasolkę obgotuj w osolonej wodzie, aż będzie krucha. Wystudź. Na talerzu rozłóż dwa plastry boczku i ułóż po kilka fasolek.  2. Ciasno zwiń i obsmaż na rozgrzanym oleju tak, aby boczek się przyrumienił. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15 minut w temperaturze 120°C. Zobacz także:

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Ziemniaczana tarta z boczkiem

    Tania, smaczna i pożywna - jeśli szukasz pomysłu na obiad, właśnie taka jest tarta z boczkiem i ziemniakami.

  • Nie ma jesieni bez grzybobrania. A co później? Oczywiście wielkie gotowanie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych przepisów lub odświeżenie tych klasycznych, w naszym magazynie znajdziecie moc wyjątkowych inspiracji. Przepisy pochodzą z bezpłatnego Magazynu Smaker - kliknij, aby zobaczyć jego pełną wersję Pęczotto grzybowe 200 g kaszy pęczak 80 g chudego boczku w plasterkach 200 g grzybów leśnych 1 cebula 2 ząbki czosnku Natka pietruszki do dekoracji 800 ml bulionu grzybowego (może...

  • Warzywa z boczkiem

    Cukinię i bakłażana umyj pod zimną wodą. Osusz i natnij na cienkie plasterki (nie przetnij do końca). Pomiędzy nacięcia warzyw włóż boczek. Całość posyp...

  • Ile razy ze smakiem patrzysz w kierunku sklepowych półek, na których stosami piętrzą się ciastka. Ile razy do filmu masz ochotę schrupać chipsy? Za każdym razem, kiedy ochota na takie przekąski wzrasta, przeczytaj ich skład. Możesz być zaskoczony. W dzisiejszych czasach sklepy oferują nam szeroki asortyment produktów spożywczych. Wśród nich nietrudno jednak o takie, które w swoim składzie zawierają całą litanię konserwantów, barwników i innych polepszaczy. Na pewno każdy z nas pamięta lekcje...

  • Sałatka z brukselką i boczkiem

    Sposób przygotowania: 1. Brukselkę pokrój w cienkie plasterki. Orzechy upraż w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż się zrumienią i nabiorą aromatu.  2. Wymieszaj ocet, cukier i olej, odstaw. Boczek pokrój i wrzuć na patelnię. Smaż na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz, a kawałki boczku staną się złociste i chrupiące. Odsącz je na papierowym ręczniku.  3. Nadmiar tłuszczu odlej, pozostawiając na...

  • Ferie zimowe głównie kojarzą się nam z szaleństwem na śniegu. Niestety, zima w tym roku nie rozpieszcza. Co więc robić z dzieckiem, gdy za oknem nie ma śladu po białym puchu? Jest na to sposób! Fot. materiały prasowe Oprócz planszówek i czytania książek możecie wspólnie urzędować w kuchni i zorganizować kreatywne gotowanie. Jakie przekąski przygotować? Przedstawiamy nasze przepisy na wymyślne dania dla najmłodszych. Zabawa w kucharza Podczas ferii bez śniegu kuszącą dzieci alternatywą jest...

  • Warzywa z boczkiem

    Sposób przygotowania: 1. Bakłażan i cukinię umyj pod bieżącą wodą. Osusz i potnij na cienkie plasterki (uważaj, aby nie przeciąć do końca).  2. Pomiędzy każde nacięcie warzyw włóż kawałki boczku. Całość posyp solą, pieprzem i czarnuszką. Skrop olejem i ułóż na ruszcie. Piecz, aż warzywa będą miękkie, a boczek lekko się roztopi. Podawaj z grzankami.  Zobacz także:

  • Święta tuż, tuż – przygotowania najwyższy czas zacząć! Pomimo, że Wielkanoc obchodzona jest w całej Polsce, każdy region posiada własną historię i tradycję obchodzenia tego szczególnego Święta. Fot. Materiały prasoweNa Warmii i Mazurach jeszcze do niedawna nie znano zwyczaju święcenia potraw, a śniadanie wielkanocne było dość ubogie. Na Pomorzu tradycją wielkanocną było jedzenie jajecznicy z węgorzem, a na Podlasiu do dnia dzisiejszego przygotowuje się kołacz, powszechnie znany jako sękacz....