• Informacje na temat:

    boczek pieczony w winie

Przepisy na temat: boczek pieczony w winie
  • Faszerowany boczek

    ...bułkę i tymianek. Przypraw i wymieszaj. 2. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż boczek skórą do dołu. Ponacinaj mięso, tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż farsz na mięsie, wciskając go w nacięcia. Zwiń boczek i zwiąż sznurkiem. 3. Piecz mięso ok. 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykryj na 5 minut. Zdejmij sznurek. Podawaj z pieczonymi pomidorkami cherry.

  • Pieczeń w winnej marynacie

    ...z marynaty i wytrzyj. Owiń plasterkami boczku i obwiąż bawełnianą nitką, by boczek dobrze przywarł do mięsa. Schab włóż do rękawa do pieczenia (możesz dołożyć warzywa z marynaty lub 1 główkę czosnku...

  • Pieczony boczek po irlandzku

    Boczek zawijany z nutką cydru.

  • Kurczak pieczony z warzywami i szałwią

    .... Szałwię opłucz, oderwij listki, odłóż trochę do dekoracji. 2. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Boczek pokrój w kosteczkę, wysmaż na chrupko na pozostałej oliwie. Do boczku dodaj cebulę, smaż razem jeszcze...

  • Coq au vin

    Francuski przebój – kurczak w winie!

  • Porchetta, czyli wieprzowa rolada z rodzynkami i skórką z cytryny w ziołach

    ...schabowy" - przekonuje. Składniki potrzebne do przygotowania porchetty według Steuermarka to: cały boczek wieprzowy, ze skórą, bez żeber; 200 ml czerwonego wina słodkiego, sól, 2 papryczki chilli(...) masarski. Oto, jak Steuermark przygotowuje porchettę. Boczek rozcina od wewnątrz tak, aby uzyskać dwa płaty mięsa i rozkłada je na boki. Mięso skrapia winem i sokiem z cytryny. Wewnątrz rozkłada...

  • Z grzybami i galaretką

    .... Boczek i karkówkę pokrój w kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu. Przełóż do garnka, dodaj warzywa, pokrojoną w ćwiartki cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i wodę, w której moczyły się grzyby. Duś...

  • Grzyby - smak jesieni

    ...pierwszy ogień... Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu. 2. W międzyczasie... Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę...

  • Szaszłyki z dziczyzny - Maciej Kuroń

    ...; sól, pieprz. Oczyszczone i umyte mięso kroimy w plasterki o grubości 1 cm, boczek w podobne o grubości pół cm, jabłka w cząstki (bez gniazd nasiennych). Z miodu, musztardy, oleju, wina, posiekanego czosnku i przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso około 12 godzin. Po wyjęciu z bejcy nakładamy na szpadki (patyki) na przemian: mięso, boczek, cebulę, jabłko itd. Szaszłyki pieczemy na grillu...

Artykuły na temat: boczek pieczony w winie
  • Cudeńka z mielonego

    ...kostkę. Kajzerkę zalej wodą lub mlekiem, odstaw na ok. 10 min. Boczek pokrój w kostkę. liście kapusty pokrój w cienkie paski. Marchewkę obierz, umyj, pokrój w talarki. 2. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć posiekaną w kostkę cebulę, boczek i paski kapusty. Mieszając smaż 5-7 min. Wystudź. Przełóż do miski, dodaj mięso, odciśnięte z nadmiaru płynu pieczywo oraz jajko. Dokładnie wymieszaj...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Zrazy wołowe

    ...i pieprzem. Na każdym płacie mięsa ułożyć porcję natki, pomidorów i sera. Zrolować, obwiązać mocną bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Boczek pokroić na kawałeczki. Cebule obrać, pokroić w plasterki. 2W brytfance rozgrzać olej. Wrzucić boczek, smażyć 4 minuty, aż zrobi się rumiany i chrupiący. Wyjąć go z brytfanki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę. Wyjąć ją. Do brytfanki włożyć zrazy. Szybko je...

  • 7 i 8 marca w Krakowie odbędzie się Kurs podstawowej wiedzy winiarskiej organizowany przez sieć sklepów KONDRAT Wina Wybrane i jego krakowskie przedstawicielstwo. W czasie kursu będzie między innymi możliwość degustacji 20 różnych win oraz odbędą się warsztaty łączenia wina z jedzeniem. Spotkanie poprowadzą doświadczeni sommelierzy i eksperci sieci sklepów KONDRAT Wina Wybrane. W czasie warsztatów będzie okazja, aby poznać regiony winiarskie, tajniki łączenia wina z potrawami, a także...

  • Gulasz po burgundzku

    Sposób przygotowania: 1. Boczek pokrój w większą kostkę, a mięso wołowe w 3-4 cm kawałki. Marchew obierz i potnij w plasterki. Czosnek obierz i zmiażdż.  2. Boczek zrumień na patelni. Przełóż do żaroodpornego garnka. Na tłuszczu ze smażenia boczku partiami obsmażaj wołowinę. Mięso przełóż do garnka. Na reszcie tłuszczu (ew. z dodatkiem łyżki masła) podsmaż czosnek z marchewką. Oprósz mąką...

  • Smaczny i szybki obiad? Siostra Anastazja i siostra Salomea proponują kurczaka w winie z surówką z rukoli i pomidorków. Palce lizać. Filety z kurczaka duszone w czerwonym winie Składniki: 60 dag filetów z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 50 dag pieczarek zamkniętych 1 szklanka wytrawnego wina czerwonego sok z 1 cytryny 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Cebule obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno posiekać. Pieczarki wymyć. Mięso wymyć,...

  • Wołowina po burgundzku

    Sposób przygotowania: 1. Na patelni podsmaż pokrojony w kosteczkę boczek. Wyjmij na talerz.  2. Dodaj łyżkę oleju i połowę masła. Mięso pokrój w dużą kostkę. Obtocz w mące i obsmaż. Przełóż na talerz.  3. Na tłuszczu po mięsie podsmaż obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i marchewkę. Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Wlej bulion i wino. Dodaj liść laurowy, posiekany tymianek i natkę...

  • We Francji, Hiszpanii i Włoszech wino różowe, ceni się zwłaszcza w okresie letnim. Produkuje się go tradycyjną metodą, z krótko macerowanych, ciemnych winogron. W jaki sposób należy do podawać i z jakimi dodatkami najlepiej komponuję się ten zacny trunek? Fot. 123RF/Picsel Niektórzy uważają, że różowe wino powstaje z połączenia czerwonego i białego. Nic bardziej mylnego. Powstaje ono z ciemnych winogron. Krótki proces maceracji skórki powoduje efekt delikatnego zabarwienia trunku. Następnie...

  • Delikatna, krucha cielęcina

    ...: kilkanaście listków świeżej sałaty lodowej lub masłowej, 3-4 świeże pomidory 1. Mięso umyj i osusz. Cebulę obierz z łupin, posiekaj drobno, po czym usmaż w niewielkiej ilości smalcu. Boczek oraz szynkę(...), natkę i ozorek posiekaj bardzo drobno i dodaj do farszu. Mieloną cielęcinę, boczek, ozorek oraz szynkę wymieszaj ze smażoną cebulą. Mięsny farsz przypraw jeszcze solą oraz dwoma rodzajami pieprzu...

  • Święta to czas, kiedy chcemy sobie pozwolić na przyrządzenie wyjątkowych dań – ma być „na bogato” – wystawnie i przede wszystkim smacznie! Często wtedy wybór pada na pieczeń, ale niestety wiąże się z nią kilka obaw – co zrobić, aby była doskonale doprawiona, wyrazista w smaku, i co bardzo ważne – nie możemy jej przesuszyć. Warte uwagi są więc rady szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego. Fot. materiały prasowe Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle...