• Informacje na temat:

    boczek pieczony na szaro

Przepisy na temat: boczek pieczony na szaro
  • Ulubione kluski

    Krajane, leniwe czy lane - dorośli darzą je sentymentem, a dzieci wręcz uwielbiają. Dowiedz się o nich więcej.

  • Na co dzień i każdą okazję.

  • Kluchy i kluski

    Jak Polska długa i szeroka, w każdym domu goszczą kluski i to w najróżniejszej formie. Nic dziwnego, ponieważ te smaczne dodatki mogą stanowić także samodzielnie, wspaniałe dania. A wybór jest olbrzymi...

  • Smaczny mięciutki boczuś prawie''sam się robi''Polecam.

  • Boczek jest aromatyczny, kruchy i super smakuje.

  • Przepyszny boczek, w lekkiej czosnkowo-majerankowej marynacie. Idealnie pasuje do kromki chleba. Polecam.

  • No wiem, pieczony boczek nie należy ani do najzdrowszych ani do niskokalorycznych dań … ale jak pachnie!!!!! Nie robię go zbyt często, dlatego do czasu do czasu, gdy pojawia się na moim stole, nie mogę się opanować i nie uszczknąć choć kawałka … A już apogeum rozkoszy dla podniebienia stanowi przypieczona na chrupiąco skórka – ale o tym ciiiii :)

  • Pieczony boczek zna i lubi niemal każdy z nas. Pachnący, soczysty, a jeśli trafi się nam chudy kawałek - jest idealny na kanapki :) pojawia się na stole z okazji różnych świąt, ale też i bez żadnej okazji. Do jego przygotowania nie trzeba też jakiejś specjalnej filozofii ani tajemnych mocy, wystarczy kawałek boczku i trochę przypraw :)

  • Pysznie pachnący czosnkiem

  • Boczek każdy może przygotować inaczej. ten przepis jest wyjątkowy, bo tradycyjny! Przepyszny w Wielkanoc i nie tylko:)

Artykuły na temat: boczek pieczony na szaro
  • Wielkanoc pachnie rzeżuchą

    Na stole królowały tradycyjne potrawy:  baby, mazurki, szynka, żur, pasztety i mięsa w galarecie. Nic nie pasuje lepiej do świeżego, wiosennego mięsa niż ćwikła. Nic nie łączy się piękniej ze świeżym boczkiem czy pieczonym schabem, parzonym wcześniej w mleku, otoczonym lekką galaretą i startym kminkiem. Wszystko bez tłuszczu, chude jak pierwsze promienie wiosennego słońca. W moim rodzinnym domu...

  • Doskonałe dania możecie przygotować nawet z bardzo niepozornych składników. SKŁADNIKI - 400 ml mleka - 1 całe jajko - 3 żółtka - 1 laska wanilii - ok 1/3 szklanki cukru - 10 truskawek - gęsty sok malinowy/truskawkowy (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE Krok 1Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni C. Mleko wlewamy do garnka i stawiamy na gazie.Krok 2Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka z wnętrza. Dodajemy je do mleka. Wrzucamy także strąki dla aromatu.Krok 3Do miski rozbijamy jajko i...

  • Trzy sposoby na wątróbkę

    ..., kminkiem, podlewamy winem i dusimy do miękkości. Gdy wątróbka zmięknie, dodajemy keczup. Dobrze mieszamy i, jeśli trzeba, podlewamy wodą. Dusimy jeszcze 5 minut. W tym czasie boczek kroimy w kostkę...

  • Dobre mięso mielone powinno wyglądać świeżo i mieć różowo-czerwoną barwę. Co jednak w przypadku, gdy po kilku dniach zszarzeje? Czy nadal nadaje się do zjedzenia? Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Możecie wykorzystać je do przygotowania wielu potraw, w tym gołąbków, aromatycznego sosu bolońskiego lub tradycyjnych kotletów. Co oczywiste, w czasie zakupów staramy się wybierać mięso najwyższej jakości. Często zdarza się, iż starannie wybrany...

  • Bałagan damsko- męski: Czatman

    ...zgrzewka piwa, stek i miejsce na materacu. Zatem przykryj się kobieto, przewróć na boczek i daj mu popracować.     I tak targany namiętnościami mąż, głowa rodziny, pan domu, niczym bohater...

  • Gwarantujemy, że ten przepis zagości u was na stałe. Składniki na ciasto4 g drożdżyok. 120-150 g mleka w zależności od chłonności mąki 300 g mąki typu 5002 szt. żółtek6 g drobnej soli morskiejświeży lubczykpieprz w ziarnach gałka muszkatołowa w całości60 g miękkiego masła30 g tłuszczu gęsiego (smalec bez skwarek) smalec gęsi do smarowania formybułka tarta do wysypania formy Drożdże moczyć przez 10 minut w 50 g mleka.Przesiać mąkę i dodać żółtka oraz mleko z drożdżami.Pozostałe mleko dodawać...

  • Niech mama już idzie

    ...po parysku. Cała na czarno lub na szaro, a do tego naszyjnik z pereł, kobaltowe buty albo torebka w kolorze fuksji. Marta? Najczęściej chodzi w dżinsach albo workowatych sukienkach, a do tego wkłada...

  • Macie już dość ciągle tych samych wypieków, dostarczanych przez wielkie zakłady piekarnicze? Chcecie mieć pewność, że wasz chleb zawiera wyłącznie zdrowe składniki? Nic prostszego jak zacząć piec samemu. Cóż bowiem przyjemniejszego niż zapach świeżej bułeczki czy chrupiący chleb, którym witamy rozpoczynający się dzień! Z piekarnika, czy wypiekacza, na zakwasie lub drożdżach, bagietka lub chleb z orzechami - książka ta sprawi, że staniecie się profesjonalistami. Biały chleb - przepisy z mąką...

  • Żeby jabłko było jabłkiem

    ...pokrojony boczek. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy boczek się zrumieni, wyjmujemy go wraz z cebulą i czosnkiem i osączamy na papierowych ręcznikach. 2. Do garnka wkładamy perliczkę natartą od(...). Wlewamy calvados i smażymy 2 minuty, żeby wyparował alkohol. 4. Wyjmujemy jabłka z garnka, usuwamy tłuszcz z powierzchni płynu, wkładamy perliczkę oraz jabłka, boczek, cebulę i czosnek. Przykrywamy...

  • Pieczone pierogi z nadzieniem słonym lub słodkim to znakomita propozycja na przekąskę, która możesz przygotować samodzielnie. Jakich produktów będziesz potrzebować? Sprawdź na liście składników. Ciasto (na ok. 24 sztuki) 900g mąki typ 65014g soli morskiej2 jaja2 łyżeczki białego octu winnego 100g tłuszczu gęsiego, kaczego lub smalcu 420g zimnej wody Do smarowania 2 jaja + 2 łyżki wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5...