• Informacje na temat:

    boczek pieczony na swieta

Przepisy na temat: boczek pieczony na swieta
  • Nie jedz indyka w święta!

    .... Włożyć do osolonego wrzątku na ok. 20 minut. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać brukselkę. Doprawić solą i gałką muszkatołową, dusić jeszcze 10 minut. Sos spod gęsi zlać, zebrać(...): Bagietkę, cebulę, boczek i gęsią wątróbkę pokroić w kostkę. Pietruszkę i tymianek posiekać. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć boczek, dodać cebulę, następnie wątróbkę. Dodać zioła, posolić i popieprzyć...

  • Jaki przygotować tradycyjny żurek na Wielkanoc?

    ..., pamiętajmy o składnikach najwyższej jakości. Warto zwrócić uwagę na jakość mięsa i wędlin, których używamy. - Wybierając kiełbasę lub boczek zdecydujmy się na wędlinę od zaufanego producenta. Po(...), zagotuj i gotuj przez ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Boczek pokrój w paski i usmaż na patelni tak, aby się zaczął zwijać. Żurek podawaj...

  • Menu na tradycyjną Wielkanoc: co podać na świąteczny stół?

    .... Żurek z białą kiełbasą Sposób przygotowania Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy około...

  • Obiady wielkanocne dla leniwych i początkujących

    ...gulasz. Łopatkę wieprzową podsmaż na patelni. Do osobnego garnka wrzuć boczek (pokrojony w kostkę), cebulę, marchewkę (talarki) i paprykę (cienkie paski). Wszystko przesmaż z przyprawami (słodka i ostra...

  • Bożonarodzeniowe przepisy

    ...jak z kiszoną. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby.  Kapustę gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy, zaczynając od mięsa, po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody.  Na końcu łączymy ze sobą kapustę...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...w posolonej wodzie, odcedź. Boczek zalej wodą (1,5 l), dodaj pietruszkę, seler i cebulę, ugotuj. Z wywaru wyjmij boczek i warzywa. Mieszając, powoli dolewaj zakwas. Zagotuj, dopraw roztartym czosnkiem, kminkiem, majerankiem i ew. pieprzem. Dolej śmietanę. Dodaj pokrojone w plasterki i podsmażone: kiełbasę i boczek wraz z tłuszczem, ziemniaki i grzyby. Za 14 zł: Składniki:  ●20 dag boczku...

  • Smaki Litwy

    ...zaliczają się cepeliny, zwane na suwalszczyźnie kartaczami. Głównym składnikiem cepelinów są gotowane i surowe ziemniaki, mięso głównie wieprzowe, niezbyt chude, smażony boczek z cebulą jako omasta oraz(...) Litwy. Ser jabłkowy, wbrew nazwie, nie jest robiony z mleka. Nie ma w nim ani kropelki mleka. Ser jabłkowy należy to tzw. serków owocowych, popularnych dawniej w kuchni kresowej. Ten robi się z pieczonych...

  • Smaki Litwy

    ..., zwane na suwalszczyźnie kartaczami. Głównym składnikiem cepelinów są gotowane i surowe ziemniaki, mięso głównie wieprzowe, niezbyt chude, smażony boczek z cebulą jako omasta oraz zioła, głównie(...) mleka. Ser jabłkowy należy to tzw. serków owocowych, popularnych dawniej w kuchni kresowej. Ten robi się z pieczonych jabłek z dodatkiem głównie cukru i miodu - produkty naturalne i zdrowe...

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    Moda na gotowanie trwa. Wiemy coś o tym - do naszej redakcji przychodzą setki przepisów od Czytelniczek. Poprosiliśmy, by opowiedziały nam o swojej kulinarnej przygodzie.

  • Bawarskie przysmaki na Oktoberfest

    ...poprzekrawać na połówki lub pokroić w plasterki. Cebulkę pokroić. Boczek pokroić w drobna kostkę. 3 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć pieczarki, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki i szpecle włożyć do miski. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i obsmażyć boczek, dodać cebulkę. Zalać bulionem i octem. Doprawić solą i pieprzem, dodać 5 łyżek oleju. Powstałym sosem polać kluski i pieczarki...

Artykuły na temat: boczek pieczony na swieta
  • Chrupiący pieczony boczek z jabłkami w słonym karmelu

    ...i pieczonymi młodymi ziemniakami.   Wskazówka: schłódź boczek przed odcinaniem skóry, ułatwi ci to pracę. Zawsze używaj ostrego noża. Nigdy nie krój mięsa bezpośrednio po pieczeniu, bo wysoka(...) z niej całą wilgoć i spowoduje, że będzie chrupiąca. Nadmiar wilgoci wytrzyj ręcznikiem papierowym. 4. Natrzyj boczek bardzo dokładnie solą, pieprzem i kminkiem. Wetrzyj przyprawy starannie, by...

  • Przepis na święta

    ...mleko z jajkami, dodaj mąkę, sól, pieprz. Na podpieczony spód wyłóż szpinak z marchewką i brokułami, pokrusz ser brique i całość zalej mlekiem z jajkami. Piecz ok. 40 min w 180°C. Agnieszka Jacobson...

  • Rewolucja od święta

    ...grudnia z ciepłymi blachami upieczonych pasztetów przyjaciółki wracają do domów, żegnając się: "do zobaczenia wieczorem". - Dwie, nawet trzy wigilie w jednym dniu - opowiada Kasia. - Najpierw są...

  • Nie jedz indyka w święta!

    .... Włożyć do osolonego wrzątku na ok. 20 minut. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać brukselkę. Doprawić solą i gałką muszkatołową, dusić jeszcze 10 minut. Sos spod gęsi zlać, zebrać(...): Bagietkę, cebulę, boczek i gęsią wątróbkę pokroić w kostkę. Pietruszkę i tymianek posiekać. Olej rozgrzać na patelni, przesmażyć boczek, dodać cebulę, następnie wątróbkę. Dodać zioła, posolić i popieprzyć...

  • Rolady i roladki

    ...i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą oraz pieprzem. Ogórki pokrój w ćwiartki a boczek w słupki. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w paski. Każdy plaster mięsa posmaruj łyżeczką musztardy. Rozłóż boczek oraz ogórki, zwiń formując roladki. Każdą owiń bawełnianą nicią lub zepnij wykałaczkami. Roladki obtocz w mące. Rozgrzej 2-3 łyżki oleju i obsmaż mięso na rumiano z każdej...

  • Pisankowo…

    .... Często przyjeżdżali do nas rodzice mojej mamy. Mama szykowała w kuchni, tata pomagał… piekł mięsa, boczek pamiętam a już później dziadkowy pasztet. Jajka malowaliśmy w Wielką sobotę rano. Z Koszalina nie(...). Surowa szynka leżała w liściach kapusty od Palmowej niedzieli. Następnie dziadek robił ciasto i piekł w nim szynkę z przyprawami… Piekł też pasztet, boczek, schab ze śliwakmi w środku a na wielkanocny...

  • Przedświątecznie

      Święta zbliżają się powoli, acz nieubłaganie. Jutro pewnie będę już w przedświatecznym szale zakupów, gotowania, sprzątania i szykowania. Ale dzis postanowiłam...

  • Małe kurczaczki owinięte bekonem

    Przepis proponuje Jenny.

  • Świąteczne ciasto z nadzieniem

    .... 10. Zawiń farsz w boczek i delikatnie uklep. 11. Piecz na środku piekarnika 35-40 minut. 12. Wyjmij z piekarnika i odstaw na parę minut, zanim podasz. Można podawać gorące lub w temperaturze...

  • Odchudzamy wielkanocne smakołyki

    ...bakaliami. Pasztet nie musi być taki tłusty Upieczony z wieprzowiny, obłożony boczkiem, z dodatkiem jajek stanowi potężną porcję cholesterolu! Tymczasem wyborny pasztet można przygotować z chudego mięsa...