• Informacje na temat:

    boczek duszony z kapustą kiszona

Przepisy na temat: boczek duszony z kapustą kiszona
  • Kiszona kapusta zasmażana

    ...1. Kapustę kroimy, zalewamy szklanką wody, podgotowujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, w trakcie gotowania dodajemy kminek. 2. Słoninę/boczek roztapiamy na patelni, na powstałym tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojone drobno cebule.  3. Do zeszklonej cebuli dodajemy łyżkę mąki, podsmażamy krótko, dodajemy trzy łyżki przestudzonej wody z gotowania kapusty. Mieszamy cały czas, smażąc...

  • Przygotowanie: Kapustę kiszoną płuczemy, siekamy i wkładamy do bulionu wraz z żeberkami i przyprawami i dusimy. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek, obraną i pokrojoną włoszczyznę i dodajemy do kapusty. Całość dusimy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i podajemy z ziemniakami puree lub ciemnym wiejskim chlebem. Przepis mistrzów kuchni...

  • Żeberka wieprzowe a la Sowa

    ...razem z żeberkami i przyprawami włożyć do bulionu i poddusić. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, cebulę, czosnek oraz włoszczyznę i dodać do kapusty. Całość dusić, aż wszystkie składniki...

  • Bożonarodzeniowe przepisy

    ...jak z kiszoną. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby.  Kapustę gotujemy do miękkości. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy, zaczynając od mięsa, po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy do miękkości mięsa, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody.  Na końcu łączymy ze sobą kapustę...

  • Słynne potrawy kuchni śląskiej

    ...myśliwską w kosteczkę, podobnie jak cebulę i boczek. Ząbek czosnku obieramy, oczyszczamy, rozgniatamy. 6. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę i kiełbasę(...), mieszamy. Powstałym sosem polewamy kluski śląskie. Zrazy śląskie 1. Mięso wołowe kroimy w plastry, każdy plaster cienko rozbijamy tłuczkiem i smarujemy musztardą (z jednej strony). 2. Boczek...

  • Umyte mięso kroimy na zrazy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem zwilżonym wodą. Boczek i ogórki kroimy w słupki. Na plastrach mięsa kładziemy plastry cebuli, słupki boczku i ogórka, zawijamy brzegi zrazu do środka, zwijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej, zrazy obtaczamy w mące i obsmażamy. Mąka chroni mięso przed wysychaniem. Cebulę siekamy. Grzyby czyścimy, myjemy...

  • Mój ulubiony bigos  - Maciej Kuroń

    ...rondla wkładamy boczek lub okrawki i pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy wytopi się tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Całość kilka minut dusimy. W tym czasie z kapusty kiszonej wyjmujemy saszetkę, a z kapusty białej wieprzowinę i kroimy ją w kostkę. Łączymy obie kapusty wraz z dodatkami, dodajemy wieprzowinę, boczek z kiełbasą i cebulą oraz pokrojone w cząstki jabłka (usuwamy gniazda...

  • Kapuśniak z wkładką

    ...: 1) Boczek oraz obraną cebule pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać boczek, cebulę, zrumienić, dodać kapustę, majeranek wszystko razem dusić około 15 minut. 2) Warzywa obrać. Marchew...

  • Szybki i tani obiad

    .... Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 1890 kJ/451 kcal Kociołek z ziemniakami i kapustą Składniki na 4 porcje: - 500 g ziemniaków, - cebula, - 400 g kiełbasek, - 2 łyżki oleju(...) i paprykę. Zalać bulionem i gotować 10 minut. Paprykę pokroić w paski i dodać wraz z kapustą i oregano. Gotować jeszcze 10 minut. Dodać kiełbaski. Doprawić solą i pieprzem.. Czas przygotowania: 30

Artykuły na temat: boczek duszony z kapustą kiszona
  • Wielka księga smaków: Kapusta czerwona

    Wykorzystuje się ją do surówek, może być gotowana, duszona albo kiszona. Podaje się jako dodatek do pieczonych mięs z ciemnym sosem. Po wiedeńsku: Kapustę poszatkuj i przełóż do miski ze startym(...) wodą i gotuj przykrytą 20 minut. Wyjmij, odsącz i przestudź. Ostrożnie zdejmij 8 liści, uważając, aby ich nie uszkodzić. Kaszę jaglaną ugotuj i odsącz. Na łyżce oleju przesmaż boczek z cebulą i dodaj...

  • Kapuśniak słodko-kwaśny

    Lubisz tradycyjny kapuśniak? Dodaj boczek lub wędzone kości. Albo dopraw wędzoną papryką, świetnie imituje smak i zapach wędzonki!

  • Zrazy po litewsku

    Przygotowanie: Suszone grzyby namaczamy i obgotowujemy w tej samej wodzie, odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Mięso kroimy na plastry w poprzek włókien, lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem i solą. Obrane cebule i boczek siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, podsmażamy cebulę, grzyby oraz boczek. Dodajemy pokruszony ciemny chleb, jajo, natkę pietruszki...

  • Trzy sposoby na wątróbkę

    ..., kminkiem, podlewamy winem i dusimy do miękkości. Gdy wątróbka zmięknie, dodajemy keczup. Dobrze mieszamy i, jeśli trzeba, podlewamy wodą. Dusimy jeszcze 5 minut. W tym czasie boczek kroimy w kostkę...

  • Pomysły na... żeberka!

    ...w wywarze będą miękkie, dodać pokrojone warzywa oraz majeranek i kminek. Gotować do miękkości ziemniaków. Do zupy dodać kapustę i gotować jeszcze ok. 20-30 minut. W tym czasie pokroić boczek wędzony(...), ułożyć żeberka i przykryć pozostałą kapustą. Zalać 350 ml wody i dusić do miękkości żeberek.

  • Radość życia, czyli kuchnia karyncka

    ...    Oryginalna gailtalska drwalska Frigga  Składniki: 120 g gailtalskiego boczku 3 ugotowane ziemniaki 100 g gailtalskiego sera górskiego sól pieprz Boczek pokroić w paski(...) tłuszczem blasze. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i przez 45 min piec w tej temperaturze. Kiedy nabiorą trochę koloru zredukować temperaturę do 200 stopni. Latem Erdäpfelknöppalan podaje się z kapustą na...

  • Kuroniowie: Smaki rodzinne z historią w tle

    ..., 1 łyżka majeranku, 1.2 łyżeczki kminku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki oleju, sól, pieprz. Groch zalej wodą i odstaw na noc. Boczek i kiełbasę pokrój i podsmaż na rozgrzanym oleju...

  • Anne Applebaum: Kwaśny smak Polski

    ...w jej kuchni kilka potraw, za którymi przepadam - kurczak z czosnkiem, naleśniki, placki ziemniaczane, leniwe pierogi i leniwe pierogi z kapustą. No właśnie, pisała pani książkę kucharską przede(...). Ale w amerykańskim wydaniu będą. Zamiast zrazów wołowych są zrazy z kurczaka. Zresztą nie przepadam za nimi... Boczek, ogórek - to jakieś tłuste i w sumie bez smaku. Schabowemu poświęca pani sporo...

  • Dieta lekkostrawna

    ...smażone, solone, wędzone, marynowane; konserwy rybne; wędliny i wyroby wędliniarskie; pasztety; konserwy mięsne; łój; smalec; słonina; boczek; margaryny twarde; masło solone lub topione; placki ziemniaczane; frytki; ziemniaki odsmażane; fasola sucha i szparagowa; kapusta świeża i kiszona; ogórki świeże i kiszone; kalafiory; brukselka; groch zielony i suchy; kapusta pekińska; czosnek; cebula...

  • ... wolowina po raz trzeci ...

    .... garnek jest ... jest ... to wczesniej bedzie, ze w " marcu , jak w garncu" lub " marzo  pazzo "... jak kto woli ... Podobno jutro ma byc, juz wiosna...