• Informacje na temat:

    bliny na rozczynie

Przepisy na temat: bliny na rozczynie
  • Rosyjskie bliny z łososiem

    ...kolor. 4. Gotowe bliny przybrać plasterkami łososia, śmietaną i kawiorem. Można też maczać je w roztopionym maśle lub w samej śmietanie. Czas przygotowania: 45 minut 1 porcja: 679 kcal...

  • Smaczny pomysł na "Bliny"

  • Smaczny pomysł na "Bliny"

  • Smaczne i mięciutkie Przepis znalazłam w książeczce " Przyślij przepis"

  • MALE PLACUSZKI

  • itd. kmk

  • To danie pochodzi z książki M. Kuronia, bardzo dobre również ze śmietaną i konfiturą np. z moreli. Smacznego

  • smaczne bliny na śniadanie.

  • Bliny w innym wydaniu.

  • Prosty przepis na bliny ziemniaczane.

Artykuły na temat: bliny na rozczynie
  • ​Bliny polskie

    Bliny podane nawet z samą kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem czy tradycyjnie - zanurzone w gorącym maśle - zapewnią nam pyszną kolację.

  • Tradycyjne placki z tartych ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. Zazwyczaj podajemy je ze śmietaną lub sosami gulaszowymi. Ale czy to wszystkie możliwości? Fot. 123RF/Picsel Placki ziemniaczane to potrawa równie tradycyjna, co pierogi, kopytka czy łazanki. Jest to element polskiej kuchni chłopskiej - prostej, ubogiej, ale jednocześnie łatwej do przygotowania, smacznej oraz sycącej. Jedne z pierwszych przepisów na tę potrawę pochodzą z XVII wieku, ze Stoczka Warmińskiego. Ówczesne...

  • Rosyjskie bliny z łososiem

    ...rozgrzać olej. Nabierać po łyżce ciasta i wlewać na olej. Smażyć cienkie, placuszki z obu stron na złoty kolor. Gotowe bliny przybrać plasterkami łososia, śmietaną i kawiorem. Można też maczać je...

  • Podlasie jest miejscem, gdzie przenikają się wpływy polskie, rosyjskie, białoruskie, litewskie, ukraińskie, żydowskie, tatarskie. Jak smakuje taka mieszanka kultur? Fot. 123RF/PicselPolska północno-wschodnia dla wielu z naszych rodaków pozostaje krainą nieodkrytą i tajemniczą. Warto to jednak zmienić, gdyż Podlasie to raj dla miłośników przyrody, historii i doskonałego jedzenia. Aby skosztować tamtejszych przysmaków, warto przejechać nawet kilkaset kilometrów. Na terenie Podlasia przez setki...

  • Święta w Europie

    ...ugotowane ryby i gotuj jeszcze chwilkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Bliny - Rosja Składniki na ok 25 sztuk: 2 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 120 ml letniej wody, 4 jajka, 22 dag mąki pszennej...

  • Zachwycili się nią wieki temu w Polsce. Od tamtej pory weszła na stałe do polskich jadłospisów. Poznaj sekrety kaszy gryczanej. Z czym ją jeść, podpowiedzą ci nasi użytkownicy. Fot. 123RF/Picsel ‘'Gryka jak śnieg biała" -  pisał Adam Mickiewicz o roślinie, której owocem jest kasza gryczana. W Polsce była znana jeszcze przed sprowadzeniem ryżu i ziemniaków. Dobrze sprawdzała się szczególnie na Lubelszczyźnie, gdzie ze względu na słabe gleby trudno było uprawiać warzywa i zboża. Za sprawą Anny...

  • Malownicze i wciąż nieodkryte Roztocze zachwyca nie tylko bogactwem natury, ale i smaków. Region ten słynie m.in. z dań mącznych, potraw na bazie kaszy gryczanej oraz miodów i olejów Fot. materiały prasowe Obok doskonałej kuchni, odkryć tu można również bogate tradycje winiarskie. Wszystko za sprawą ciepłego klimatu, ciągnących się po horyzont łagodnych wzgórz i żyznych lessowych gleb, stanowiących doskonałe warunki do uprawy winorośli i innych owoców. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef...

  • Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy...

  • Książka "Kuchnia na plebanii" to ponad 200 przepisów na tradycyjne dania z różnych stron Polski. Do kogo trafi publikacja? Dowiedz się czytając nagrodzone odpowiedzi. Obecnie spędzamy w kuchni coraz mniej czasu. Kupujemy gotowe dania albo chodzimy do restauracji, gdzie zachwycamy się wymyślnymi posiłkami, zapominając przy tym o naszych polskich tradycyjnych przepisach. Jakie dania powinny wrócić na nasze stoły? Przeczytajcie propozycje zwycięzców konkursu. Aniela M.: "DOMOWY SER SMAŻONY...

  • W piątym odcinku "Bake Off - Ale Ciacho!" uczestnicy mieli za zadanie przygotować paszteciki w dwóch wersjach. Oto propozycje Tomasza. Paszteciki drożdżowe   Ciasto: 35 g świeżych drożdży (lub 8 g instant) 1 łyżka cukru 250 ml mleka 350 g mąki pszennej ¾ łyżeczki soli 3 żółtka 100 g masła   Nadzienie: 150 g suszonych grzybów 2 średnie cebule 150 g bułki tartej 2 białka 100 g masła   Dodatkowo: 1 jajko 100 ml mleka   Dip: 3 średniej wielkości buraki ½ łyżeczki czarnuszki ½ łyżeczki...