• Informacje na temat:

    blaty do tortu

Przepisy na temat: blaty do tortu
  • Tort kawowy

    ...i delikatnie wszystko wymieszaj, aby składniki się dobrze połączyły, a masa nie zwarzyła. 3. Zupełnie już wystudzony biszkopt przekrój na dwa blaty (użyj do tego szerokiego noża, nitki lub żyłki). Nasącz łyżką rumu pierwszy blat, następnie rozsmaruj na nim szerokim nożem 1/3 masy kawowej, ułóż drugi i nasącz go pozostałym rumem. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem. Udekoruj bitą śmietaną...

  • Tort cytrynowy

    ...wzdłuż na 3 blaty. 2. Do rondelka wlej 1 szklankę mleka, dodaj cukier, zagotuj. Do drugiej szklanki mleka dodaj obie mąki, jajka oraz skórkę z cytryny. Zmiksuj na gładką masę. Przelej do wrzącego(...) dodawaj do niego budyń, cały czas miksując. Krem odstaw do lodówki do lekkiego stężenia. 3. Sok z cytryny wymieszaj z ½ szklanki wody i nasącz nim 2 blaty biszkoptowe. Pierwszy oraz drugi blat...

  • Tort cesarski czekoladowy

    ..., wysypać mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 45 minut. Odstawić do wystudzenia. 2. Wystudzone ciasto czekoladowe rozkroić na trzy blaty. Dolny blat posmarować 1/2 dżemu, przykryć środkowym blatem. Nałożyć pozostały dżem. Przykryć wierzchnim blatem. Cały tort polać roztopioną mleczną polewą czekoladową. Dolną krawędź tortu obsypać 30 g tartej...

  • Warstwowy tort króliczek

    ...na czasie, wykorzystaj do zrobienia tortu gotowe blaty biszkoptowe. Dwa z nich po przełożeniu kremem utworzą buźkę królika. Z dwóch kolejnych wytnij uszy i zrób muszkę. Udekoruj jak powyżej.(...). Piecz je 10 min w 180 st. 3. Blaty wystudź, 5 od- łóż. Z reszty wytnij kształt muszki. Odkrojone z 2 stron części posłużą do zrobienia uszu króliczka. Masło zmiksuj na krem razem z ugotowanym mlekiem...

  • Tort z orzechów laskowych

    ...: Z mleka, budyniu i cukru gotujemy gęsty krem. Chłodny miksujemy z miękkim masłem. Ciasto kroimy na 3 blaty. Blaty, wierzch i boki złożonego tortu smarujemy kremem. Boki obsypujemy orzechową posypką...

  • Tort Esterhazy z Węgier

    Sposób przygotowania 1. Blaty: białka wymieszaj z solą i ubij na sztywno, powoli dosypując cukier. Pod koniec ubijania bezę wymieszaj z migdałami. Spód tortownicy (o śr. 26 cm) wyłóż pergaminem(...). Resztę mleka, śmietanę i cukier zagotuj. Połącz z masą żółtkową. Gotuj, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją i utrzyj z masłem oraz wiśniówką. Blaty przełóż kremem, posmaruj nim też bok ciasta...

  • Węgierski tort z wachlarzem

    Sposób przygotowania 1. Blaty: masło utrzyj z miodem. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno połącz z masą maślaną. Obie mąki przesiej z proszkiem. Wsyp do masy maślanej. Białka ubij(...) z kakao. Odłóż 1/3 pozostałego jaśniejszego kremu. Resztą jaśniejszego kremu przełóż 7 blatów.  3. Wierzch i boki ciasta oraz brzegi trójkątów posmaruj ciemniejszym kremem. Bok tortu obsyp płatkami...

  • Czekoladowo-orzechowy tort bezowy z pomarańczami

    ...narysowane koła. Uwaga: blaty bezowe bardzo spłaszczą się w piekarniku (przez dodatek orzechów i czekolady), dlatego rozmieszczamy je jak najdalej od siebie, by się nie połączyły. Piekarnik(...) piekarnik i uchylić, pozostawić do wystudzenia. Wykonanie kremu Wszystkie składniki ubić mikserem na gęsty krem. Wykonanie tortu Pomarańcze obrać ze skórki i wszystkich błonek. Każdy z blatów...

  • Orzeźwiający tort cytrynowy

    ..., przekrojony na 3 blaty 300 ml posłodzonej herbaty z cytryną Krem: 2 jajka 2 żółtka 160 g cukru 80 g masła sok i skórka otarta z 2 cytryn Dekoracja: 300 ml śmietanki 30 proc(...) z cytryny. Mieszaj do zgęstnienia kremu. Wystudź i przełóż nim warstwy biszkoptu, nasączonego herbatą. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem, (możesz dodać barwnik). Udekoruj nią boki i wierzch tortu...

  • Zielony tort

    ...biszkopt wystygnie, przekrój go wzdłuż na 3 blaty. 2. Galaretki rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Sok z cytryny wymieszaj z ½ szklanki wody, dopraw do smaku cukrem. Nasącz nim 2 blaty biszkoptowe(...) posmaruj połową kremu, przykryj trzecim kawałkiem ciasta. Pozostałym kremem posmaruj wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki, by masa dobrze stężała. Przygotowanie: 80 minut Porcja: 300 kilokalorii...

Artykuły na temat: blaty do tortu
  • Tort leśny mech

    ...schłodzoną kremówkę i miksujemy, aż masa zgęstnieje.  4. Ciasto kroimy na 3 blaty i górny kruszymy. Na dolny nakładamy warstwę kremu, nakrywamy drugim blatem i lekko dociskamy. Pozostały krem rozprowadzamy na wierzchu oraz po bokach tortu i obsypujemy pokruszonym ciastem. Dekorujemy owocami. Zobacz także:

  • Tort Opium

    ...wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty(...) ucierając. Na koniec dosypać suchy i zmielony mak. Utrzeć. Odłożyć 5 łyżek kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Wymieszać likier amaretto z wodą na...

  • Tort opium

    ...w temperaturze 170ºC około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty. Wykonanie blatów bezowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...) kremu na posmarowanie boków i wierzchu tortu, a resztę podzielić na 4 równe części. Wymieszać likier amaretto z wodą na poncz. Wykonanie tortu Na paterze układać kolejno: blat biszkoptu, poncz...

  • Tort z truskawkami

    ...20-25 minut w 175°C. Biszkopt wyjmij z tortownicy. Po wystudzeniu rozkrój na 2 blaty.  2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Odłóż 8-10 truskawek do dekoracji(...) truskawki pokrój na połówki. Dżem podgrzej, przetrzyj przez sitko, wystudź. Śmietanę ubij na sztywno. Połową posmaruj wierzch i bok tortu. Resztę bitej śmietany wymieszaj z dżemem. Przełóż do szprycy...

  • Tort z ajerkoniakiem

    ...w 160 st. C ok. 45 minut. Przestudzone ciasto wyjmij z formy i przekrój na trzy blaty. 2. Zagotuj krem z mleka, cukru i budyniu w proszku, ostudź stale mieszając. Dodaj ajerkoniak, pokrojone na kawałki masło. Zmiksuj na gładki krem. Podziel go na trzy części. Do dwóch dodaj odcedzone mandarynki, wymieszaj i posmaruj kremem dwa blaty, a następnie ułóż je na sobie. Połóż na wierzch trzeci blat...

  • Tort sernikowy

    ...35-40 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 170°C. Gdy wystygnie przekrój wzdłuż na 2 blaty. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Do miski włóż twaróg oraz jogurt, dodaj(...) biszkopcie. Wierzch udekoruj lukrem, tworząc dowolne wzory. Boki tortu - po wyjęciu go z tortownicy - udekoruj marcepanowymi listkami. Przygotowanie: 80 minut Porcja: 410 kilokalorii 20/2016 Świat...

  • Tort Dacquoise

    ..., cukrem pudrem i masą kajmakową. Na koniec dodaj posiekane orzechy i daktyle. Wymieszaj. Przełóż kremem wystudzone blaty. Podawaj. Zobacz także:

  • Tort Czerwony Aksamit

    ...suchego patyczka). 3. Masło utrzyj na puszystą masę. Dodawaj stopniowo cukier puder, cały czas ucierając. Na koniec wymieszaj z serkiem. Gotowy krem schłodź w lodówce. 4. Przełóż blaty ciasta kremem...

  • Tort cesarski czekoladowy

    ..., wysypać mąką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piec około 45 minut. Odstawić do wystudzenia. 2. Wystudzone ciasto czekoladowe rozkroić na trzy blaty. Dolny blat posmarować 1/2 dżemu, przykryć środkowym blatem. Nałożyć pozostały dżem. Przykryć wierzchnim blatem. Cały tort polać roztopioną mleczną polewą czekoladową. Dolną krawędź tortu obsypać 30 g tartej czekolady...

  • Tort z bananami w roli głównej

    Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj i wyłóż do tortownicy o średn. 26 cm wyłożonej papierem. Piecz w 180 st. C przez 25 minut. Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwa blaty.  Twaróg(...).  Czekoladę roztop i utrzyj z miękkim masłem. Posmaruj masą czekoladową wierzch i boki tortu. Wstaw go do lodówki, a potem obłóż masą cukrową. Udekoruj kwiatkami.