• Informacje na temat:

    biszkopt z pieciu jaj

Przepisy na temat: biszkopt z pieciu jaj
  • Biszkopt z makiem - przysłała Mieczysława

    CIASTO: 4 jajka, szklanka cukru, 4łyżki oliwy, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia. MASA: 1,5 szklanki maku, 3 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 25 deko margaryny, aromat migdałowy.

  • Ciasto z jabłkami Siostry Anastazji

    Ciasto ucierane Składniki: 5 jaj margaryna - tyle, ile waga jaj cukier - tyle, ile waga jaj mąka - tyle, ile waga jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto biszkoptowe Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki...

  • Po 25 dkg cukru pudru, daktyli i migdałów, 6 jaj, 1 cukier waniliowy, sok z jednej cytryny, 4 dkg mielonych biszkoptów, 10 dkg czekolady, 3 dkg masła, 2 łyżki mleka.

  • Składniki: CIASTO: 6 jaj, 6 łyżek mąki, 6 łyżek cukru, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

  • Na ciasto : 6 jaj, 2 szklanki mąki, 1 szklanki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, ewentualnie kilka kropli aromatu...

  • Ciasto "obłoczek" czekoladowy

    ...cukru. A cukier, w dużych ilościach, na pewno nie jest pożądany. Do przygotowania naszego ciasta "obłoczka" potrzebujemy, na biszkopt: 3 jajka (a właściwie 3 białka + 2 żółtka), 100 g cukru trzcinowego, 15 g skrobi kukurydzianej, 30 g mąki ryżowej, 30 g niesłodzonego kakao. Na piankową masę potrzebujemy: 170 g gorzkiej czekolady, 5 białek jaj. Możemy więc podczas świątecznego pieczenia wykorzystać te...

  • Najlepsze ciasta na Międzynarodowy Dzień Pieczenia

    Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g masła 50 g + 6 łyżek cukru 1 jajko 2 opakowania budyniu waniliowego 800 ml mleka Puszka brzoskwiń Gruby cukier Tłuszcz i mąka do formy Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, masło w płatkach, 50 g cukru i jajko wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 min. w chłodne...

  • Ciasto 'PYZIA'

    Cienki biszkopt jasny: 6 jaj, - 1 szklanka cukru, - 1 szklanka mąki, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Piec(...), - 2 łyżeczki żelatyny, - 3-4 łyż. cukru pudru, Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody. Śmietanę ubić, dodając cukier i letnią żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa jabłkowa - okrągłe biszkopty - masa...

  • Tort z gruszką i białym winem

    ..., - 4 łyżki soku z cytryny, - 1/2 szklanki białego wina, - 1 opak. śmietanki kremówki, - cukier waniliowy. Przyrządzanie: Białka jajek ubić na sztywną pianę z dodatkiem 4 łyżek zimnej wody i 1/2 szklanki(...) - 175 st. C. Po ostudzeniu biszkopt rozkroić na dwa równe placki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gruszki z puszki osączyć, zmiksować z resztą cukru i sokiem z cytryny. Żelatynę podgrzewać na...

Artykuły na temat: biszkopt z pieciu jaj
  • Karmelowy krem z biszkoptami

    ...1. Na patelni karmelizujemy 200 g cukru z 3-4 łyżkami wody, aż przybierze jasnozłoty kolor, i od razu przelewamy do ramekinów lub innych miseczek. 2. Biszkopty wkładamy do torebki foliowej i za pomocą wałka rozgniatamy na pył. Podgrzewamy mleko, uważając, żeby się nie zagotowało. 3. Pięć jaj i trzy żółtka ucieramy ze 150 g cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko i śmietankę kremówkę...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    Sztuka rolowania Główne składniki Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, mąka pszenna (najlepsza tortowa) oraz cukier (najlepiej puder). Ponieważ w trakcie ubijania piany z białek(...) ciasto biszkoptowe wykładamy na ściereczkę potrzepaną cukrem (spód ciasta się do niej nie przyklei) i od razu zwijamy w rulon (zimne ciasto połamie się w trakcie rolowania). Gdy ostygnie, rozwijamy...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Aby zmniejszyć ryzyko choroby Alzheimera

    ...: chudy bulion drobiowy z makaronem, kasza gryczana, gulasz wołowy i sałata  z sosem winegret, kompot. Podwieczorek Pięć biszkoptów, jabłko lub pomarańcza, filiżanka naparu z szałwii. Kolacja...

  • Zazwyczaj skorupki jajek wyrzucamy do kosza. W końcu czy mogą być czymś więcej niż odpadkiem? Okazuje się, że mają one wiele praktycznych zastosowań. Niektóre są naprawdę zadziwiające. Skorupki jaj możemy ponownie wykorzystać. Zaskoczony? Z pewnością jeszcze bardziej zaskoczy cię to, jak niezwykłe właściwości ma ten niedoceniany produkt. Nie warto wyrzucać ich do śmieci, gdyż przydadzą nam się jako ważny składnik diety oraz produkt, ułatwiający codzienne czynności. W skorupkach jajek...

  • Ucierane babki z czekoladą

    Ze względu na swoją pulchność ciasto ucierane przywodzi na myśl biszkopt. Wyrabia się go ręcznie lub przy pomocy miksera. Wypieka z niego placki, keksy, ciasteczka i oczywiście babki.

  • Na naszych wielkanocnych stołach niepodzielnie rządzą jaja. Nasi użytkownicy mają wiele pomysłów na to, jak w bardzo kreatywny sposób zaserwować je naszym bliskim. Fot. 123RF/Picsel 1. Jajka koguciki Fot. Megi110278 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie Takie urocze koguciki będą bez wątpienia uroczą ozdobą każdego wielkanocnego stołu. Nie trzeba wiele zachodu, aby zamienić zwykłe jajka w bardzo ciekawą (i smaczną) dekorację.   2. Jajka faszerowane pastą krabową Fot....

  • Rolada śmietanowo-bananowa

    Przygotowanie: Ubić 5 całych jaj z cukrem na jednolitą masę. Wsypywać do masy mąkę, mieszając, żeby nie powstały grudki. Na końcu wlać roztopioną margarynę. Przygotowaną masę na biszkopt przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec przez 12-14 minut. Upieczony biszkopt położyć "do góry nogami" na ściereczce posypanej cukrem...

  • Crème brûlée, tiramisu, picarones, angielski pudding… podczas podróży zajadamy się smakołykami z różnych zakątków globu, nie zdając sobie do końca sprawy jak bogata w desery jest nasza rodzima kuchnia. Fot. 123RF/Picsel Polskie słodycze to nie tylko znane ze sklepowych półek czekolady i wafelki. To również wieloletnia tradycja tworzenia domowych wypieków, które różniły się w zależności od regionu. Sznekę z glancem zjemy nigdzie indziej, jak w Poznaniu. I chociaż stolica Wielkopolski szczyci...