• Informacje na temat:

    biszkopt z bitą śmietaną i czekoladą

Przepisy na temat: biszkopt z bitą śmietaną i czekoladą
  • Domowe słodycze z czekoladą

    ..., przelewamy ją do szklanek, dekorujemy bitą śmietaną. Bajaderki z odzysku Sposób na wykorzystanie resztek ciast, nawet tych lekko podsuszonych. W prosty sposób można wyczarować z nich smakowite(...) godzinie łączymy ciasteczka po dwie sztuki w środku umieszczając masło czekoladowe.  6. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy ciasteczka ok. 15 minut. Wuzetka Biszkopt Krem...

  • Ciasto pracochłonne ale warte smaku. Pieczemy dwa cienkie biszkopty: jeden z odrobiną różowego i zielonego barwnika i drugi z dodatkiem kakao.

  • Czekoladowy z puszystą bitą śmietaną

    ...ciasto łyżką. 2. Tortownicę o śr. ok. 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż do niej przygotowane ciasto. Wierzch wygładź. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz(...) schłodź w lodówce. 3. Zimny biszkopt rozetnij na 3 blaty. Krem przełóż porcjami do szprycy cukierniczej z dużą okrągłą końcówką. Wyciśnij porcje kremu na każdy blat. Biszkopty ułóż jeden na długim...

  • Świetne ciasto do kawki z różnymi owocami i galaretką.

  • Torcik z biszkoptami

    ...spęczniała. Śmietanę ubij z cukrem. Masę czekoladową zmiksuj z jajkami. Delikatnie połącz ją z bitą śmietaną. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Domieszaj ją do pianki czekoladowej. W tortownicy (śr. 26 cm) ułóż warstwami okrągłe biszkopty i piankę czekoladową. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Od reszty biszkoptów odetnij końce (po ok. 2 cm). Marmoladę podgrzej. Posmaruj nią ciastka. Zdejmij...

  • Lekki deser, który umili każde popołudnie. Podane proporcje właściwe dla foremki okrągłej o śr.25 cm.

  • Jogurtowiec ze startą czekoladą

    Pyszny deser biszkoptowy.

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

Artykuły na temat: biszkopt z bitą śmietaną i czekoladą
  • Biszkopt z bitą śmietaną

    ...wyłożyć na papier, delikatnie wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10-11 min. Wyjąć, zostawić na ok. 10 min. Wyłożyć biszkopt na ściereczkę, odlepić papier i zwinąć ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Całkowicie ostudzić.  3. Ubić śmietankę z 1 łyżką cukru pudru. Rozwinąć roladę, wyłożyć na niej ubitą śmietankę, zachowując ok. 2 cm wolnego brzegu. Wyłożyć na...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Lambada z pomarańczowym budyniem i bitą śmietaną

    Przełożone aksamitnym kremem ciasta biszkoptowe lub francuskie smakują nieziemsko!

  • Kawa to nieskończone bogactwo smaków i aromatów. ,Maitres chocolaitiers Lindt opracowali doskonałe sposoby łączenia tego napoju z czekoladą. Kombinacja tak bogatych i różnorodnych smaków otwiera nieskończone możliwości. Czekolada z chili serwowana z kawą Americano Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano. Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, która pikantność jest łagodzona...

  • Tort lodowy z biszkoptami

    ...średnich obrotach. Pod koniec dodaj cukier puder. Ubitą śmietanę odstaw w chłodne miejsce. Tort wyjmij z zamrażarki tuż przed podaniem, przełóż go na talerz lub paterę. Wierzch udekoruj bitą śmietaną, owocami i posyp startą czekoladą. Boki tortu udekoruj biszkoptami. Możesz je leciutko zwilżyć wodą, aby lepiej przylegały. Tort przechowuj w lodówce.

  • W czasach, gdy bez problemu możemy kupić podrobione ubrania, kosmetyki i telefony raczej nikogo nie dziwi fakt, że fałszuje się także jedzenie. Na liście oszukanych produktów znajduje się m.in. śmietana. Jak ją rozpoznać? Fot. 123RF/Picsel Fałszowanie jedzenia nie jest wymysłem współczesnych producentów żywności. Proceder ten jest stary jak świat - starożytni Rzymianie narzekali na sfałszowaną mąkę, a Grecy denerwowali się, gdy sprzedawcy rozcieńczali wino wodą. Sytuacja niewiele zmieniła się...

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    ...wystygnięcia. 2. Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. Ciasto rozwinąć, posmarować ubitą śmietaną. Na warstwie śmietany ułożyć owoce. Ciasto zwinąć, lekko docisnąć. Wierzch rolady można udekorować bitą(...)Sztuka rolowania Główne składniki Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, mąka pszenna (najlepsza tortowa) oraz cukier (najlepiej puder). Ponieważ w trakcie ubijania piany z białek...

  • Z pierwotnej papki, tworzonej z ziaren kakaowca, powstaje kilkanaście różnych rodzajów czekolady. Na jej temat pojawiło się mnóstwo naukowych opracowań. Wiedząc, jaką czekoladę lubimy, badacze potrafią nawet określić cechy naszego charakteru! Fot. 123RF/Picsel Oto cztery podstawowe rodzaje czekolady. Gorzka Zawiera najwięcej miazgi kakaowej, od 70 do nawet 95 proc.. W jej składzie jest też tłuszcz kakaowy, cukier, a czasami wanilia lub inny aromat. Stanowi idealny dodatek do ciast i...

  • Z kolorową galaretką

    Biszkopt, śmietana i serki śmietankowe to wyborne towarzystwo dla kolorowych galaretek.

  • O tym, jak umiejętnie zestawiać ze sobą smaki wina i czekolady Łączenie czekolady Lindt Excellence z winem to najlepszy sposób, aby pobudzić zmysły i odkryć cały wachlarz nowych doznań i smaków. Ale by to przeżycie było głębsze i bardziej intensywne, do tak wyszukanej czekolady należy dobrać odpowiednie wino. Czekolada 70% kakao - doskonała z chilijskim Merlot Ciemna czekolada o złożonym smaku. Odkryj brzmiące w niej nuty karmelu i miodu, aromaty owoców i róż – całe bogactwo zróżnicowanej...