• Informacje na temat:

    biszkopt w prostokatnej formie

Przepisy na temat: biszkopt w prostokatnej formie
  • Czas na imprezę

    Tort urodzinowy z owocami Składniki: 3 gotowe biszkopty, 5 żółtek, 0,4 l mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 2 kostki masła, 200 g cukru pudru, 2 laski wanilii, 0,5(...) masło ze 100 g cukru pudru. Ubij też śmietanę z resztą cukru pudru. Tak przygotowane składniki wymieszaj (budyń musi być chłodny). Biszkopty wykrój tak, by pasowały do talerza tortowego. Wyłóż...

Artykuły na temat: biszkopt w prostokatnej formie
  • Zimny sernik na kruchym spodzie

    Ten pyszny sernik udekoruj świeżymi owocami i orzechami w karmelu albo tradycyjnie – tężejącą galaretką. Masę możesz też wyłożyć na kruchych ciastkach albo biszkoptach.

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Ciasta w dobrym stylu

    ...i czerwoną polewą.   Tort Mocca Składniki: 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kakao 125 g masła 200 g biszkoptów 6 płatów żelatyny Opakowanie pomadek Merci Petits "Herbe(...) biszkopty zmieszać z roztopionym masłem. Okrągła formę (26 cm) posmarować olejem, nałożyć przygotowaną masę i ubić tak, aby powstał spód ciasta i odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Żelatynę...

  • Tadeusz Barowicz, autor wielu kulinarnych bestsellerów, zaprasza do wspólnego nowoczesnego gotowania. W kombiwarze można przygotować pełny obiad w zaledwie 30 minut, jednocześnie przygotować mięso, warzywa i ryby, a do tego ograniczyć tłuszcz i zachować smak produktów. Warto wykorzystać wszystkie możliwości urządzenia i przyrządzić w nim szybkie przekąski, takie jak pieczarki nadziewane wędliną, a nawet pasztet z jarzyn. A może wolisz doskonałe zapiekanki - ze szpinakiem, pomidorami, cukinią...

  • Ania zaskoczyła wszystkich, postanowiła upiec nietypowe biszkopty:" genueński i z orzechów laskowych. Przełożyła je kremem z marakui, hibiskusowym i maślanym. Biszkopt genueński40 g masła6 jaj150 g drobnego cukru100 g tortowej mąki pszennej70 g mąki ziemniaczanej Biszkopt z orzechów laskowych2 białka 100 g cukru180 g jajek (3 jajka)70 g żółtek (2 żółtka)220 g cukruszczypta soli260 g mąki z orzechów laskowych120 g mąki pszennej Krem z marakui6 g żelatyny30 g zimnej wody150 g pulpy z marakui...

  • Wuzetki Gabrysi skonstruowane są z czekoladowego biszkoptu, masy śmietanowej i konfitury z malin. Biszkopt czekoladowy 165 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej50 g kakao1½ łyżeczki proszku do pieczenia180 g cukru6 jaj100 ml oleju5 łyżek wody Polewa czekoladowa 100 ml śmietanki 30%200 g czekolady mlecznej100 g masła Krem śmietankowy 700 ml śmietanki 30%150 g cukru pudru8 g żelatyny40 ml wody do namoczenia żelatyny Dżem malinowy 500 g świeżych malin15 g środka żelującego 200 g cukru...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...

  • Niezwykle smaczny deser, który koniecznie powinniście spróbować przygotować sami. Konfitura różana i dwa rodzaje masy, a do tego urocze świnki, to musi smakować wybornie! Biszkopt 7 jaj szczypta soli himalajskiej210 g cukru100 g masła 40 g kakao140 g mąki Konfitura porzeczkowa 1 kg czerwonych porzeczek500 g cukru Konfitura różana 300 g płatków dzikiej róży200 g cukru100 ml wody Nasączka limonkowa 100 ml wody ½ szklanki soku z limonki Masa biała 200 ml śmietanki 36%200 g serka mascarpone Masa...

  • Julka postawiła na ciemny biszkopt, bitą śmietanę, konfiturę wiśniową i pomadę z gorzkiej czekolady. Efekt? Zobaczcie sami. Biszkopt kakaowy 7 jaj220 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej65 g kakao250 g wody1 łyżka cukru3 łyżki rumu Bita śmietana 2½ łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny500 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru Konfitura wiśniowa 1 łyżeczka żelatynywoda do zalania żelatyny750 g wydrylowanej wiśni100 g cukru 2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej...

  • Menu na wigilijną kolację nie stanowi większego problemu. Obowiązkowe, tradycyjne dwanaście potraw zwalnia nas z wymyślania specjalnych dań na ten dzień. Inaczej jest jednak z posiłkami, które chcemy zaserwować podczas pierwszego i drugiego dnia świąt. Świąteczny obiad nie musi być nudny!/123rf/PICSEL Dwudniowe świętowanie Bożego Narodzenia często wiąże się z wizytą rodziny. Na myśl o przygotowywaniu schabowych z kapustą dostajesz drgawek? Podoba reakcje wzbudza u ciebie myśl o tradycyjnych...