• Informacje na temat:

    biszkopt parzony

Przepisy na temat: biszkopt parzony
  • Chłodnik malinowy z biszkoptami

    Składniki: - 4 porcje, - 1 l mleka, - 50 dag malin, - 4 żółtka, - biszkopty, - 1/2 szklanki naturalnego miodu, - 1/2 laski wanilii, - 3-4 łyżki...

  • Po 25 dkg cukru pudru, daktyli i migdałów, 6 jaj, 1 cukier waniliowy, sok z jednej cytryny, 4 dkg mielonych biszkoptów, 10 dkg czekolady, 3 dkg masła, 2 łyżki mleka.

  • Szwajcar z kawą

    Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: mąkę wymieszaj  z makiem i proszkiem. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na pianę. Wciąż ubijając, dodawaj po 1 żółtku i po 1 łyżce mąki(...) utrzyj na parze. Masło ubij na jasną puszystą masę. Połącz z dodawanymi po 1 łyżce budyniem i masą jajeczną. Na końcu domieszaj espresso. Kremem przełóż biszkopt oraz blaty bezowe. Posmaruj nim także...

  • Torcik z suszonymi jabłkami

    Sposób przygotowania 1. Biszkopt: przesiej mąkę z proszkiem. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzyj z cukrem na parze (dzięki temu będą bardziej puszyste). Miskę z masą zdejmij(...) piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz przez ok. 20 minut. Zostaw na 10 minut do przestygnięcia w uchylonym piekarniku. Wyjmij i ostudź na kratce - biszkopt równo opadnie.  3. Krem: jabłka zalej...

  • Pyszne ciasta bez cukru i tłuszczu

    ...z białka delikatnie domieszaj do masy serowej. Przelej ją do formy (śr. 22 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 minut w 180 st.  Biszkopt migdałowy Sposób przygotowania 1. Morele(...), proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Domieszaj zapach migdałowy oraz morele.  2. Ciasto rozsmaruj na spodzie formy (śr. 24 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 180 st. 3 Biszkopt...

  • Knedle i pierogi z owocami

    ...).  Jagodowe półksiężyce Sposób przygotowania Jagody przebierz, opłucz, dobrze osącz. Osusz na kuchennej ściereczce. Potem owoce posyp cukrem i pokruszonymi biszkoptami, dokładnie wymieszaj...

  • Sześć pomysłów na dania z truskawkami

    .... Serwujemy z tostami. Obok przedstawionych wyżej propozycji, jest też niezliczona ilość ciast i deserów, w których truskawki mają swoja silna pozycję. Trudno wyobrazić sobie lato bez biszkoptu...

  • Najlepsze ze zboża na świątecznym stole

    ...góra-dół do zarumienienia ciasta (ok. 20-25 minut). Tort z kremem pomarańczowym 1. Przygotowanie biszkoptu rozpocznij od ubicia białek na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo(...). Wystudź biszkopt. 2. Przygotowanie kremu rozpocznij od wstawienia małego garnka z niewielką ilością wody. W metalowej misce wymieszaj żółtka, cukier i sok z pomarańczy. Postaw miskę na garnku...

  • ​Truskawkowe szaleństwo trwa!

    Z sezonu na truskawki trzeba korzystać do ostatniej chwili! Dopóki są, warto z ich dodatkiem przygotować puszyste pancakesy, orzeźwiające koktajle, czy kuszące biszkopty... Oto kilka propozycji!

  • Babeczki z winogronami

    ...biszkoptów Przygotowanie: Żółtka jajek ubij z cukrem na kremową masę (na parze). Kiedy masa stanie się kremowa dalej ubijając powoli dolewaj wino. Zestaw z ognia i lekko przestudź. Wymieszaj z ubitą(...) przygotowanym kremem. Posyp go pokruszonymi biszkoptami (lekko wciskając je w krem.). Ochładzaj 2-3 godziny. Przed podaniem babeczki wybij z filiżanek. Udekoruj małymi listkami winogron panierowanymi w cukrze.

Artykuły na temat: biszkopt parzony
  • Sekrety biszkoptu

    Aby biszkopt był pulchny, nie wsypuj od razu całej mąki na powierzchnię ubitej na sztywno piany z białek. Dodawaj ją po trochu, wsypując na boki naczynia i delikatnie mieszaj. Pulchność biszkoptu zależy od wtłoczonego w ciasto powietrza, a duża ilość mąki wsypanej jednorazowo na pianę spowoduje zniszczenie jej struktury. Poza tradycyjną metodą "na zimno" biszkopt możesz przygotować poprzez...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Murzynek z konfiturą

    Przygotuj ciasto: 4 białka jajek ubij na sztywną pianę. Do żółtek (6 sztuk) wsyp cukier waniliowy, cukier puder i na parze utrzyj wszystko na gęstą kremową masę. Wymieszaj z białkami oraz dwoma rodzajami mąki, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy, piecz około 25-30 min w temp. 180°C. Gotowy biszkopt ostudź.  Biszkopt rozetnij na...

  • Ciasto parzone przekładane kremem czekoladowym. Ciasto250 ml wody225 g masła170 g mąki pszennejszczypta soli220 g orzechów laskowych 5 jaj Krem100 g mlecznej czekolady50 g gorzkiej czekolady500 g serka mascarpone Ganache100 ml śmietany 30%100 g mlecznej czekolady Ozdoby50 g gorzkiej czekoladyzłote ozdoby cukrowe Złożeniekakao naturalne CiastoZagotować wodę z masłem (masło ma się rozpuścić). Dodać mąkę i szczyptę soli. Mieszać, gotując na małym ogniu. Przerwać, gdy masa będzie jednolita i...

  • Ciasto truskawkowe z muslinowym kremem pistacjowym od Ladurée

    ...    Idealna propozycje na wiosenna sobote... Biszkopt 50 g masla 20 g do formy 200 g maki 6 jajek 200...

  • Ciasto parzone przekładane kremem z nutą wanilii i frużeliną malinową. Ciasto125 g masła1 szklanka wody1 szklanka mąki pszennej10 jaj (rozmiar M)masło do wysmarowania blachymąka do oprószenia blachy Frużelina2 garście malin1 szklanka wody1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem6 szklanek mleka 150 g drobnego cukru do wypiekówaromat waniliowy1 jajko4 żółtka40 g skrobi ziemniaczanej20 g mąki pszennej350 g masła w temperaturze pokojowej 30 g drobnego cukru do wypieków1½ szklanki czerwonych porzeczek...

  • Torcik tiramisu

    ...żółtkowej dodać mascarpone, startą czekoladę, ostrożnie wmieszać ubitą śmietanę i pianę z białek. Krem dobrze schłodzić w lodówce. Sok ananasowy wymieszać z likierem. Namoczyć w nim biszkopty, poczekać, aż nasiąkną. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy. Na warstwie biszkoptów rozsmarować część stężałego kremu. Powtarzać, aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwę ma stanowić krem). Wierzch...

  • Redakcja Smakera oraz ekpia telewizyjna INTERIA.TV odwiedziły Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Mangha, by zgłębić tajniki parzenia herbaty po japońsku. Fot. 123RF/Picsel Jest to pierwszy odcinek nowego cyklu Kamera Smakera, w ramach którego będziemy odwiedzać różne miejsca w poszukiwaniu kulinarnych ciekawostek. W najbliższym czasie dowiecie się, jak powstają najsmaczniejsze cupcake'i w Krakowie oraz gdzie warto wybrać się na duże jasne z pianką. Zapraszamy do oglądania!

  • Co jeść, żeby mieć zdrową trzustkę?

    ...z bananem, truskawkami i cynamonem, herbata zielona lub 5 biszkoptów i 2 suchary niesłodzone, kompot. Kolacja: Makaron pszenny z gotowanym łososiem i koprem woda z limonką lub ryż z jabłkiem i cynamonem...

  • Wykorzystywany od wielu lat i doceniany przez profesjonalnych kucharzy na całym świecie sposób przygotowywania dań, wreszcie zagościł w kuchniach Polaków. Dzięki pieczeniu na parze z nowym piekarnikiem PlusSteam firmy Electrolux możesz być pewna, że tradycyjne wypieki nabiorą zupełnie nowego charakteru a domowe chleby i bułki okażą się znacznie prostsze w przygotowaniu niż dotychczas. Co zyskasz wybierając dzisiaj piekarnik z funkcją pieczenia z parą? Lista zalet jest długa! Profesjonalni...