• Informacje na temat:

    biszkopt na tiramisu

Przepisy na temat: biszkopt na tiramisu
  • Szybkie tiramisu

    Tiramisu to klasyczny włoski deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej kawą i likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę delikatnego kremu. Można go też przygotować w uproszczonej i ekspresowej wersji - wystarczy ci zaledwie 15 minut!

  • Ciastko tiramisu

    .... Wsyp obie mąki i proszek. Domieszaj ubite białka. Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 175°C. Wystudź. 2. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż marmoladą, ułóż(...). 3. Pozostały likier wymieszaj z kawą i resztą cukru. Na stężałej masie połóż trzeci biszkopt. Skrop ponczem. Resztę masy połącz z pozostałą żelatyną. Wyłóż na ciasto. Schładzaj 3 godziny. Oprósz kakao.

  • Tiramisu

    ...białka na sztywną pianę. Gotową pianę łączymy z masą delikatnie mieszając, by otrzymać jednolity krem. 3. Kawę łączymy z likierem (lub z brandy). Biszkopty zanurzamy na krótko (z obu stron) w esencji kawowej. 4. Połowę biszkoptów układamy jeden obok drugiego w foremce wyłożonej papierem do pieczenia (u nas ok. 25 x 21 cm) - rozmiar foremki powinien być taki, by zmieściła się tam połowa biszkoptów...

  • Wieżyczki tiramisu z czekoladą

    Pyszny krem, soczyste i aromatyczne truskawki oraz nasączone kawą biszkopty to prawdziwa gratka dla miłośników tiramisu. Z przygotowaniem tego deseru poradzi sobie nawet amator!

  • Tiramisu inne niż wszystkie

    ...czekoladą. Dodaj resztę mascarpone, a następnie kremówkę, brandy i esencję waniliową. Wymieszaj.  3. Przygotuj sześć filiżanek do kawy. Zanurzaj kolejno kawałki biszkoptów w przygotowanej kawie i układaj je na dnie filiżanek. Biszkopty przykryj masą mascarpone. Wierzch udekoruj kleksem dodatkowej bitej śmietany. Na koniec posyp wiórkami czekolady i kakao w proszku. Podawaj od razu.  Zamrożone na...

  • Brzoskwiniowe tiramisu

    Tiramisu w nowej, owocowej wersji!

  • Tiramisu z marcepanem i kakao

    Sposób przygotowania 1. Wymieszaj dokładnie serek mascarpone, likier Amaretto, kawę, przyprawę do piernika, cukier waniliowy i cukier i rozpuszczoną żelatynę. Wiśnie osącz na sitku.  2. W naczyniu ułóż warstwę biszkoptów, na nich wiśnie, na tym połóż następną warstwę biszkoptów, posmaruj kremem. Przykryj ciastkami. Ułóż resztę kremu. 3 Udekoruj kulkami marcepanowymi, posyp kakao. Schłodź. 

  • Mrożone tiramisu

    ...wrzątkiem, dodaj likier kawowy.  4. Ubij śmietanę z drobnym cukrem. Wymieszaj z mascarpone, zmiksowaną praliną oraz z połową ostudzonej kawy.  5. Resztą kawy nasącz biszkopty. Połowę ułóż na dnie formy. Wylej masę do formy, wyrównaj wierzch. Przykryj resztą biszkoptów, nasączonych kawą. Przykryj folią i wstaw do zamrażalnika na noc. 6 Wyjmij ostrożnie tiramisu z formy, ułóż na paterze, posyp kakao...

  • Klasyczne tiramisu

    Sposób przygotowania 1. Na syrop rozpuść w gorącej kawie cukier. Dodaj brandy i marsalę, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia (15 minut).  2. Rozłóż biszkopty na płaskim półmisku i nasącz je syropem(...).  4. Ubij kremówkę, wymieszaj z mascarpone, następnie dodaj je do zabajone.  5. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj je do masy mascarpone.  6. W misce (25 cm) ułóż połowę biszkoptów, przykryj je...

  • Kokosowe tiramisu

    Sposób przygotowania 1. Kawę mocno podgrzej, wymieszaj z brązowym cukrem i likierem, wystudź. Na spodzie tortownicy (śr. 18 cm) ułóż 8 biszkoptów. Skrop je połową ponczu i posyp połową wiórków kokosowych.  2. Jajka ubij z białym cukrem. Dodaj do nich mascarpone. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Na biszkopty w formie wyłóż połowę kremu. Przykry go resztą ciastek. Skrop je pozostałym...

Artykuły na temat: biszkopt na tiramisu
  • Klasyczne tiramisu

    Sposób przygotowania: 1. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjach dodawaj mascarpone i ucieraj. Wlej kieliszek likieru i zmiksuj.  2. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz z masą serową, w trzech turach.  3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.  4. Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż...

  • Klasyczne tiramisu

    Sposób przygotowania: 1. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjach dodawaj mascarpone i ucieraj. Wlej kieliszek likieru i zmiksuj.  2. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz z masą serową, w trzech turach.  3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia.  4. Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż...

  • Tiramisu

    Sposób przygotowania: 1. Żółtka i cukier umieść w misie miksera i utrzyj na jednolitą, kremową masę. Małymi porcjach dodawaj mascarpone i ucieraj. Wlej kieliszek likieru i zmiksuj.  2. W drugim naczyniu ubij na sztywno pianę z białek, następnie delikatnie połącz z masą serową, w trzech turach. 3. Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. l Każdy biszkopt zanurz na krótko w kawie i ułóż...

  • Tiramisu w klasycznej odsłonie

    Letni smak włoskich wakacjach? Mamy na to sposób! Wypróbuj przepis na tiramisu i ciesz się obłędnym smakiem.

  • Domowe tiramisu

    Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, wykorzystaj gotowy spód tortowy albo ciasteczka biszkoptowe. Małe biszkopciki najłatwiej nasączysz, po prostu zanurzając je w ponczu.

  • Tiramisu w pucharkach

    Sposób przygotowania: 1. Kawę rozpuszczalną wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Odstaw do wystygnięcia. Śmietankę kremówkę zmiksuj z cukrem pudrem na sztywno. Miksując, dodawaj po łyżce serka mascarpone.  2. Biszkopty maczaj w naparze kawowym i wyłóż nimi dno pucharków. Na warstwę biszkoptów wyłóż krem z mascarpone. Posyp kakao. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów, a na to krem. Wierzch...

  • Tiramisu mocno kawowe

    Sposób przygotowania: 1. Biszkopty lekko namocz w przestudzonym naparze kawy. Skrop likierem. Połowę z nich ułóż na dnie formy o wym. 20 x 30 cm. Oprósz, przesiewając, 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej lub kakao.  2. Śmietanę ubij z mascarpone i cukrem. Połowę kremu wyłóż na biszkopty w formie. Ułóż drugą warstwę nasączonych biszkoptów. Oprósz kawą. Wyłóż resztą kremu. Na wierzch zetrzyj gorzką...

  • Tort o smaku tiramisu

    ...minut w 180ºC. 3. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z 75 g cukru i stopniowo łączymy z bitą śmietaną. 4. Biszkopt przekrawamy na 3 placki. Każdy nasączamy kawą...

  • Efektowne i niskokaloryczne tiramisu

    ...biszkoptów ostrożnie zanurzaj w kawie i wyłóż nimi prostokątną formę. Dno powinno być całkowicie przykryte. Biszkopty posyp jedną łyżką kakao i wyłóż połowę porcji kremu. Wygładź wierzch. Połóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Znów posyp łyżką kakao i wyłóż resztę kremu. Wierzch posyp pozostałym kakao. 5. Tiramisu wstaw do lodówki co najmniej na kilka godzin, do całkowitego schłodzenia...

  • Torcik tiramisu

    ...żółtkowej dodać mascarpone, startą czekoladę, ostrożnie wmieszać ubitą śmietanę i pianę z białek. Krem dobrze schłodzić w lodówce. Sok ananasowy wymieszać z likierem. Namoczyć w nim biszkopty, poczekać, aż nasiąkną. Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy. Na warstwie biszkoptów rozsmarować część stężałego kremu. Powtarzać, aż do wyczerpania składników (ostatnią warstwę ma stanowić krem). Wierzch...