• Informacje na temat:

    biszkopt na budyniu

Przepisy na temat: biszkopt na budyniu
  • Czekoladowa rolada

    Przygotowana z puszystego biszkopta, aż rozpływa się w ustach.

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • Składniki: Biszkopt jasny: 4 jaja, pół szklanki cukru, pół szklanki mąki tortowej, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Biszkopt ciemny: 4 jaja, pół szklanki cukru, 1 łyżka kakao - uzupełnić do połowy szklanki mąki tortowej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: pół litra mleka, pół kostki masła, pół kostki margaryny, 3/4 szklanki...

  • Lemon curd

    ...zgęstnieje i będzie miał konsystencję budyniu (10-15 minut). Krem przetrzyj przez sitko. Przechowuj go w lodówce w zamkniętym słoiku do 2 tygodni. Do czego wykorzystać krem? Nadaje się do smarowania tostów, rogalików, słodkich bułek. Jego smak dobrze komponuje się też z goframi, racuchami drożdżowymi i naleśnikami. Jest na tyle gęsty, że możesz nim przekładać blaty bezowe oraz biszkoptowe krążki...

  • Budyniowe ślimaki

    ...pieczenia wyłóż pergaminem. Rozsmaruj ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Upieczony biszkopt zdejmij z blachy. Gdy lekko przestygnie, usuń pergamin. 3. Płat(...) ugotuj gęsty budyń. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do budyniu masło. Utrzyj na gładki krem. 5. Owoce (np. maliny) opłucz, osusz, odszypułkuj. 1-2 sztuki odłóż, resztę pokrój, dodaj do kremu...

  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    ...! Biszkopt – wiewiórka Prostokątną formę o wymiarach około 25×35 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych(...) z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi Przygotowania rozpoczynamy od budyniu: zawartość torebki rozpuszczamy w 200 ml mleka. Następnie, 3 torebki kawy zbożowej zalewamy 100 ml wrzątku...

  • Wypieki z brzoskwinią

    ...masła 1 op. budyniu waniliowego Do obłożenia tarty: 4-5 brzoskwiń Przygotowanie: 1. Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pozostałe składniki, szybko je zagnieć. Ciasto zawiń w folię i włóż do(...) cukrem pudrem Biszkopt z kremem budyniowym Składniki: Biszkopt: 15 dag cukru 4 jajka 20 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 6 żółtek 1 budyń waniliowy...

  • Lukrowane słodkości na karnawał

    ...łyżce budyniu.  3. Lukier: zagotuj wodę z cukrem i z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj mleko. Zmiksuj na gładko. Przestudź. Biszkopty posmaruj konfiturą. Przełóż je kremem, a wierzch polej lukrem(...) spuść z wysokości ok. 50 cm, by uszło z biszkoptu powietrze - dzięki temu nie opadnie. Ostudź i przekrój na 2 blaty. Ew. nasącz ponczem.  2. Masa: zagotuj 120 ml wody z sokiem cytrynowym i z cukrem...

  • Najlepsze ciasta na Międzynarodowy Dzień Pieczenia

    Składniki: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 90 g masła 50 g + 6 łyżek cukru 1 jajko 2 opakowania budyniu waniliowego 800 ml mleka Puszka brzoskwiń Gruby cukier Tłuszcz(...) budyniu waniliowego Cukier puder  Przygotowanie: 175 g i 50 g masła roztopić w 2 rondelkach, ostudzić. 300 g mąki, 175 g stopionego masła i 50 g cukru wyrobić jak na posypkę. Formę nasmarować...

  • Przekładane ciasto kokosowe

    ...g biszkoptów 300 g marmolady wiśniowej 200 g kokosowej mączki 200 ml mleka 80 g cukru kryształu pół torebki budyniu waniliowego 1 op. gorzkiej polewy czekoladowej wiórki kokosa do(...) nagrzanego do 180°C. Piec około 25 minut. Wystudzić. 3. Biszkopty zemleć (ewentualnie włożyć do foliowego worka i "przeprasować" je wałkiem do ciasta). Okruszki biszkoptowe przesypać do miseczki. Dodać...

Artykuły na temat: biszkopt na budyniu
  • Biszkopt z kremem toffi

    ...zgęstnieje. Wystudź. Miękkie masło zmiksuj, dodając po łyżce zimnego budyniu. 4. Jasny kawałek ciasta posmaruj kremem i przykryj ciastem z orzechami. Wstaw do lodówki na co najmniej 24 godz. Przed...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Ciasta z truskawkami

    Popularny latem biszkopt z truskawkami przygotowaliśmy na trzy różne sposoby.

  • Desery i ciasta przygotowywane bez pieczenia to najnowszy i najgorętszy kulinarny trend. Jeśli zna się odpowiednie triki, takie smakołyki mogą być piękne i pyszne, a przede wszystkim – szybkie w przygotowaniu. Szybkie domowe słodkości przygotujemy w mikrofalówce / PICSEL Przedstawiamy garść trików i porad, dzięki którym wiele ulubionych słodkości przygotujecie bez pieczenia, w ciągu tylko kilku chwil. Słodkości z „mikrofali" Myliłby się ten, kto by przypuszczał, że na pomysł deserów bez...

  • Torcik z kremem chałwowym

    ...rozgniecioną chałwę i zmiksuj. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj do niej połowę wystudzonego budyniu i ucieraj do uzyskania puszystego kremu.  Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją i wymieszaj z pozostałym jasnym kremem. Na upieczony biszkopt wyłóż najpierw połowę masy chałwowej, na to część masy czekoladowej. W następnej kolejności znów chałwową, potem czekoladową. Tort ozdób, wstaw do...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Torty marzeń

    ...koniec wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj. Masę wylej do tortownicy i piecz w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekrój na trzy równe krążki. Zagotuj połowę mleka, a w reszcie rozmieszaj budynie. Wlej je do gotującego się mleka i odstaw do wystudzenia. Do zimnego budyniu dodaj utarte masło. Kremem przełóż krążki ciasta i posmaruj nim także górę i boki tortu. Schłodzony polej...

  • Wielkanoc już niebawem. Na naszych stołach obowiązkowo pojawią się babki, mazurki i serniki. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć bliskich i rodzinę czymś wyjątkowym, sięgnij po przepisy na niepowtarzalne ciasta, które urozmaicą świąteczny repertuar. Fot. 123RF/Picsel Śniadanie wielkanocne będzie obfitować w wytrawne potrawy takie jak żurek, kiełbasy, pasztety, chrzan i oczywiście jajka. Wiadomo jednak, że każda uczta musi zakończyć się pysznym deserem. Dlatego w tym roku oprócz tradycyjnych...

  • Kolorowe ciasta

    ...waniliowego, 350 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1/2 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie herbatników typu petit beurre lub okrągłych biszkoptów. Każdą galaretkę rozpuść w 350 ml wody. Gdy przestygnie(...), delikatnie wymieszaj łyżką. Następnie wlej rozpuszczoną żelatynę, dodaj pokrojone galaretki, wymieszaj. Masę przelej do miski. Na wierzchu ułóż ciastka lub biszkopty. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by...

  • Zobacz przepis, jaki Tomasz Batko przygotował w siódmym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Biszkopt czekoladowy 250 ml stoutu 250 g masła 75 g kakao 400 g drobnego cukru 140 ml kwaśnej śmietany 2 jaja 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 275 g mąki 2½ łyżeczki sody oczyszczonej   Krem piwny 350 ml piwa miodowego 2-3 łyżki miodu 2 żółtka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 200 g masła 3-4 łyżki brązowego cukru   Galaretka piwno-miodowa 300 ml piwa miodowego 2-3...

Wideo na temat: biszkopt na budyniu
  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    Przepis, który tym razem dla was przygotowaliśmy, to klasyczny owocowy torcik na zimno. Właściwie w ogóle się go nie piecze - jedyne, co trzeba upiec, to biszkopt, który da się również zastąpić gotowymi, okrągłymi biszkopcikami. Na tę słodką, ale zwartą podstawę położono wybornie słodki krem z delikatnego masła i budyniu, na nią zaś nałożono trochę owoców - ważne, by wybierać te, które będą nie

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    Przepis, który tym razem dla was przygotowaliśmy, to klasyczny owocowy torcik na zimno. Właściwie w ogóle się go nie piecze - jedyne, co trzeba upiec, to biszkopt, który da się również zastąpić gotowymi, okrągłymi biszkopcikami. Na tę słodką, ale zwartą podstawę położono wybornie słodki krem z delikatnego masła i budyniu, na nią zaś nałożono trochę owoców - ważne, by wybierać te, które będą nie

  • Biszkoptowy torcik z kremem i galaretką

    Przepis, który tym razem dla was przygotowaliśmy, to klasyczny owocowy torcik na zimno. Właściwie w ogóle się go nie piecze - jedyne, co trzeba upiec, to biszkopt, który da się również zastąpić gotowymi, okrągłymi biszkopcikami. Na tę słodką, ale zwartą podstawę położono wybornie słodki krem z delikatnego masła i budyniu, na nią zaś nałożono trochę owoców - ważne, by wybierać te, które będą nie