• Informacje na temat:

    biszkopt makowy z masą budyniową

Artykuły na temat: biszkopt makowy z masą budyniową
  • Torty marzeń

    Makowy z pomarańczą Białka ubij na sztywno z cukrem. Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj, aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia połącz z suchym makiem. Wsyp porcjami do ubitej masy. Na koniec wlej rozpuszczoną margarynę i wymieszaj. Masę wylej do tortownicy i piecz w temp. 180°C przez 35 minut. Ostudzony biszkopt przekrój na trzy równe krążki. Zagotuj połowę mleka, a w reszcie...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Ciasta z mandarynkami

    Drożdżowe, kruche i biszkoptowe wypieki wzbogaciliśmy soczystymi mandarynkami. Można wykorzystać surowe lub z zalewy.

  • Puszysty biszkopt kawowy z masą budyniową, bezą włoską i frużeliną z wiśni. Wszystko oblane polewą czekoladową i udekorowane owocami. Biszkopt kakaowy7 jajek rozmiar L1 szklanka cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki oleju słonecznikowego2 łyżki kakao7 łyżek mąki pszennej Beza włoska65 g orzechów włoskich80 g białek120 g drobnego cukru Budyń waniliowy500 ml mleka100 g cukru1 laska wanilii4 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej200 g masła w temperaturze pokojowej...

  • Ciasta ze śliwkami

    ...g drobno mielonych biszkoptów, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 łyżki rumu, szczypta mielonego cynamonu, 1 opakowanie ciasta francuskiego (500 g), 400 g śliwek bez pestek 1. Mielony mak zalać mlekiem. Postawić na ogniu, gotować, dość często mieszając. Garnek zdjąć z ognia. Do mleka z makiem dorzucić biszkopty (jeśli są lekko czerstwe, łatwiej będzie nam je pokruszyć; można je też "przeprasować...

  • Miodownik to ciasto deserowe, wywodzące się z żydowskiej tradycji weselnej. W Polsce przepis ten nieco zmodyfikowany, często wykorzystywany jest na świątecznych stołach. Fot. materiały prasowe To co zachęca do jego wykonania to niewątpliwie wyjątkowy smak półkruchego ciasta przełamanego kremową masą budyniową i słodkim kajmakiem. Dodatkowym atutem jest niezwykła prostota jego wykonania, która przekonuje do spróbowania swoich sił w cukiernictwie. Składniki na ciasto: · 200 g miękkiego masła ·...

  • Smacznych świąt

    .... Przygotowanie: 90 minut Puszysty sernik Składniki na 14 porcji: spód z biszkoptów, herbatników lub kruchego ciasta, 1 i 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego, 35 dag cukru, 12 jajek, budyń śmietankowy(...). Dodawaj ją porcjami do masy serowej, mieszając drewnianą łyżką. Masę przełóż na dno wyłożonej biszkoptami tortownicy. Piecz 60 minut w temperaturze 180° C. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30

  • Świecący, kosmiczny tort, to na pewno marzenie wielu dzieciaków. Jeśli chcesz przygotować niebanalny w smaku i formie wypiek, poznaj przepis Oli. Biszkopt5 jajszczypta soli¾ szklanki cukru2/3 szklanki mąki kukurydzianej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej BiszkoptBiałka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier i żółtka. Połączyć mąki i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, postawić rant (o średnicy 16...

  • W szóstym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Jagoda zaprezentowała jurorom przepis na miodownik królewski. Ciasto miodowe 300 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 łyżeczka sody 6 łyżek miodu 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu   Biszkopt 6 jajek 1 szczypta soli 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki pszennej   Krem budyniowy 3 szklanki mleka 6 łyżek cukru 2 budynie waniliowe na 3/4 l mleka 1 kostka masła (200 g)   Masa orzechowa 250 g orzechów włoskich 75 g masła 5 łyżek cukru 2 łyżki miodu...

  • Musicie przyznać, że deser Kuby wygląda imponująco. Ciasto przełożone masą śmietanową i polane czekoladą bez wątpienia posmakuje wszystkim. Ciasto 1 szklanka mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki gorzkiego kakao2 łyżeczki proszku do pieczenia8 dużych jajszczypta soli1 szklanka drobnego cukru½ szklanki oleju rzepakowego Konfitura z owoców leśnych½ kg owoców leśnych: maliny, jeżyny, jagody150 g cukrukilka listków mięty Masa 850 ml śmietany 30%2 łyżki soku z cytryny2 łyżki...