• Informacje na temat:

    biszkopt kakaowy duży

Przepisy na temat: biszkopt kakaowy duży
  • Udane wypieki

    ...biszkopt Gdy ciasto na biszkopt jest zbyt gęste (może się tak zdarzyć, jeśli użyjesz jajek w rozmiarze S, a nie L czy XL), podczas pieczenia nie wyrośnie odpowiednio, będzie zwarte i mało puszyste...

Artykuły na temat: biszkopt kakaowy duży
  • Komunijne torty

    O tortowych wypiekach Pudrowa dekoracja Aby wykonać prostą i ładną dekorację na torcie, wystarczy położyć na nim papierową serwetę z wyciętym wzorem i posypać cukrem pudrem lub proszkiem kakaowym(...) to tortu orzechy włoskie można nieco podpiec w piekarniku - zyskają na smaku i aromacie, a przy okazji łatwiej zdejmiemy z nich skórkę. Nasączanie blatów Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Niezawodne ciasta

    Sernik z morelami Składniki na 12 porcji: 30 dag wafelków lub dowolnych innych ciastek kakaowych, 2-3 łyżki miękkiego masła, 2 galaretki morelowe, 60 dag twarożku homogenizowanego, puszka moreli(...), wprost na owoce, kruszonkę przygotowaną z 1/2 kostki twardego masła, 1/2 szklanki mąki oraz cukru). Piecz jeszcze 15 minut w 180° C. Przygotowanie: 70 minut Porcja: 285 kilokalorii Biszkopt z jabłkami...

  • Była leniwa sobota, czas rozciągał się w nieskończoność, litery w książkach skakały przed oczami, przestawiały się i wyciągały, jakby nie chciały żebym składał je w logiczne słowa. Wszystko przez piątkowy wieczór, który znowu zakończył się krótkim acz nagłymi utratami świadomości, wywołanymi zbyt dużym stężeniem alkoholu w krwiobiegu. Kiedy tak siedziałem na stole, zadrżał wyciszony telefon. Odebrałem. W głośniku usłyszałem głos Mecenasa. Sprawiał wrażenie równie zmęczonego piątkowym...

  • Desery z bananami

    ...czekoladowym. Tiramisu z bananem Na dnie płaskiego naczynia wyłożyć biszkopty. Nasączyć je naparem kawowym i likierem migdałowym. Posmarować kremem (3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym). Wymieszać z 250 g sera mascarpone i 3 łyżkami bitej śmietany). Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, ponownie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć plasterki bananów, posypać ciemnym kakao...

  • To już najwyższa pora, aby przypomnieć sobie o przepisach na treściwe i sycące zupy, które doskonale rozgrzeją nas w długie, wrześniowe wieczory. Fot. 123RF/Picsel Zupa towarzyszy człowiekowi od czasów neandertalskich. Co ciekawe, człowiek prehistoryczny poznał jej smak zanim wynalazł garnek. Pierwsze zupy gotowano w skórzanych workach, do których wrzucano gorące kamienie. Gotowanie pozwoliło wykorzystać resztki oraz pozornie niejadalne części pokarmów, takie jak kości. Co więcej, opracowanie...

  • Słodka niespodzianka

    ..., rozsmaruj na nim 1/4 masy budyniowej, wyłóż zieloną masę jabłkową. Znów rozsmaruj porcję masy budyniowej, przykryj kakaowym biszkoptem. Następnie wyłóż porcję masy budyniowej, na nią czerwoną masę jabłkową(...)Marmurkowy przekładaniec Składniki na 16 porcji: Na biszkopty: 12 łyżek cukru, 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 4 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kisiel wiśniowy...

  • Spożycie ziemniaków w naszym kraju niezmiennie utrzymuje się na wysokim poziomie. Warto wiedzieć, że wykorzystać możemy nie tylko ich bulwy, ale nawet wodę w której je gotowaliśmy! W ostatnim czasie ziemniaki nie cieszyły się najlepszą opinią - zarzucano im, iż są niezwykle tuczące, niezdrowe i mają zgubny wpływ na naszą sylwetkę. Tymczasem prawda jest całkiem inna: warzywo to możemy spożywać nawet w czasie diety, a zawarte w nim witaminy i składniki odżywcze mogą tylko pozytywnie wpłynąć na...

  • W dziewiątym odcinku programu "Bake Off Ale Ciacho" Ania zaprezentowała jurorom przepis na dwupiętrowy tort. Migdałowy biszkopt 8 jaj8 łyżek cukru4 łyżki mąki pszennej10 łyżek płatków migdałowych2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladowa masa75 dag masła4 jaja8-9 łyżek cukru10-15 dag czekolady gorzkiej1 łyżka spirytusu (opcjonalnie) Kakaowy biszkopt5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki2-3 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki oleju Śmietanowa masa200 ml śmietany 30%2 serki...

  • Julka postawiła na ciemny biszkopt, bitą śmietanę, konfiturę wiśniową i pomadę z gorzkiej czekolady. Efekt? Zobaczcie sami. Biszkopt kakaowy 7 jaj220 g drobnego cukru 75 g mąki pszennej65 g kakao250 g wody1 łyżka cukru3 łyżki rumu Bita śmietana 2½ łyżeczki żelatynywoda do zalania żelatyny500 ml śmietanki kremówki2 łyżki cukru pudru Konfitura wiśniowa 1 łyżeczka żelatynywoda do zalania żelatyny750 g wydrylowanej wiśni100 g cukru 2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej...