• Informacje na temat:

    biszkopt do krowki jak go zrobic

Artykuły na temat: biszkopt do krowki jak go zrobic
  • Prawda o jedzeniu ukryta drobnym drukiem

    Kupisz konserwę "Turystyczna" i dziwisz się, że nie smakuje jak za dawnych lat? Nie może, bo zawiera tylko 4 proc. mięsa. Przekonasz się o tym, gdy sprawdzisz listę składników. Nie robisz tego? To błąd!

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Twoje dziecko tyje? Musisz reagować!

    ...namnażają się u dziecka bardzo szybko. Te, które powstaną, nie znikną przez całe życie. Dbaj więc o dobrą "linię" pociechy już wtedy, gdy przestaje być niemowlęciem. Jak? Uświadom sobie, że dziecko to nie(...) tłuszczów (pełnotłuste przetwory mleczne) i cukrów (dosładzane desery). Jeśli więc nie jesteś pewna, jak karmić dziecko - poradź się pediatry. Przesadnie okrągły dwulatek Widzisz...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....

  • Twoje dziecko tyje? Musisz reagować!

    ...namnażają się u dziecka bardzo szybko. Te, które powstaną, nie znikną przez całe życie. Dbaj więc o dobrą "linię" pociechy już wtedy, gdy przestaje być niemowlęciem. Jak? Uświadom sobie, że dziecko to nie(...) tłuszczów (pełnotłuste przetwory mleczne) i cukrów (dosładzane desery). Jeśli więc nie jesteś pewna, jak karmić dziecko - poradź się pediatry. Przesadnie okrągły dwulatek Widzisz...

  • Na wielkanocnym stole, obok domowej roboty wędlin i kiełbas, bardzo często pojawiają się pasztety. Jak je zrobić, aby były naprawdę smaczne? Fot. 123RF/Picsel Wbrew pozorom, własnoręczne przygotowanie pasztetów na świąteczny stół nie jest dużym kłopotem. Wystarczy tylko trochę cierpliwości i pomysłów, aby móc uraczyć naszych bliskich specjałami, których nie powstydziłyby się nawet bardzo doświadczone gospodynie. Jakie mięso na pasztet wybrać? Bardzo istotnym jest, aby zwrócić uwagę na jakość...

  • W polskiej kuchni znajdziemy sporo inspiracji tradycyjnymi potrawami litewskimi. Jednym z najlepszych przykładów tych wpływów jest chłodnik litewski. Fot. 123RF/Picsel Są przygotowywane ze świeżych warzyw i innych, równie zdrowych składników. Chłodniki, zwłaszcza w upalne dni, są często podawane na naszych stołach. Nic dziwnego - są przecież orzeźwiające i świetnie regenerują organizm. Zawarte w nich produkty to źródło wielu cennych witamin i składników odżywczych. Za króla chłodników uznaje...

  • Dawniej w każdym domu pojawiał się na stole jako nieodłączny element Bożego Narodzenia. Dzisiaj także, ale już często w uproszczonej formie – upieczony kilka dni przed świętami. A przecież nie taka jest jego tradycja. Fot. 123RF/Picsel Przedświąteczne kolejki w sklepach i praca wcale nie ułatwiają nam przygotowań do Bożego Narodzenia. Często zostawiamy pieczenie na ostatnią chwilę. Niepotrzebnie, bo można zacząć już miesiąc wcześniej. Piernik długodojrzewający daje nam taką możliwość. Robi...

  • Na jego punkcie oszaleli miłośnicy zdrowego odżywiana z całego świata. Kefir doskonale wpływa na nasz organizm, stabilizując go i zapewniając mu moc substancji odżywczych. Tylko jak włączyć go do codziennej diety? Fot. 123RF/Picsel Kefir jest napojem mlecznym, który już od bardzo dawna znany jest na Kaukazie. Stamtąd zawędrował do innych krajów, w tym do Polski, gdzie bardzo szybko zaczęto wykorzystywać go jako bardzo zdrowy i smaczny element codziennej diety. Zgodnie ze starym sposobem,...

  • Wiele osób w Wigilię unika picia tradycyjnego kompotu z suszu. To duży błąd, gdyż ten napój ma wiele prozdrowotnych właściwości, o których wiedziały już nasze babcie. Fot. 123RF/Picsel Tradycję przygotowania napoju z suszonych owoców zawdzięczamy Łemkom. To właśnie oni przez całe lato zbierali i suszyli owoce, by jesienią i zimą przygotowywać z nich kompot o niezwykłym smaku i właściwościach. Dziś dzbanki wypełnione po brzegi tym orzeźwiającymi napojem pojawiają się na stole głównie podczas...