• Informacje na temat:

    biszkopt do kremu ajerkoniak

Przepisy na temat: biszkopt do kremu ajerkoniak
  • Trifle z ajerkoniakiem i czekoladą

    ...najwyższych. Dodać kawałki czekolady. Biszkopty połamać na mniejsze kawałki, połowę z nich umieścić w pucharkach i polać 50 ml likieru. Nałożyć połowę kremu i kolejną porcję biszkoptów, a na to pozostały(...) Składniki na 4 porcje: 100 g gorzkiej czekolady 250 ml zimnego mleka 125 ml likieru jajecznego Opakowanie musu waniliowego w proszku 75 g biszkoptów 75 g zimnej śmietany kremówki...

  • Truskawkowe słodkości bez cukru

    ...wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 180 st.  2. Truskawki do kremu umyj, oczyść, pokrój. Ciasto ostudź, przetnij na dwa placki. Z wierzchniego zetnij górną warstwę i pokrusz ją. Okruszki upraż na(...). Krem przelej do szklaneczek lub słoiczków. Przykryj go sosem owocowym. Ew. udekoruj truskawkami.  Ajerkoniakowa rozeta Sposób przygotowania 1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka...

  • Krajanka melonowo-arbuzowa

    ...przetnij na 2 równe części. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Wymieszaj z żelatyną, ajerkoniakiem i 3-4 kropelkami zapachu. Połowę kremu rozsmaruj na(...)Składniki: - 3 jajka, - 8 dag cukru, - 5 dag mąki pszennej, - 3 dag mąki ziemniaczanej, - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Krem: - 50 dag śmietanki kremówki, - kieliszek 30 ml ajerkoniaku...

Artykuły na temat: biszkopt do kremu ajerkoniak
  • Egzotyczne niebo

    .... Ostudź i usuń papier. Upieczony biszkopt przetnij na równe części. 2) Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Przygotuj krem. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem, wymieszaj delikatnie z tężejącą żelatyną, ajerkoniakiem, i kilkoma kroplami aromatu. Połowę kremu rozsmaruj na jednym placku. Posyp kulkami wyciętymi z arbuza i melona. Zalej resztą kremu, przykryj drugim biszkoptem...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Ciasta z kokosem

    ...oleju słonecznikowego, 250 ml ajerkoniaku, 20 dag cukru pudru, 1 cukier wanilinowy, 5 dag wiórków kokosowych, 5 jajek, 17,5 dag mąki pszennej, 7,5 dag ziemniaczanej, 1 proszek do pieczenia, 15 dag białej czekolady i 5 dag gorzkiej, 5 dag masła kokosowego 1. Jajka ubić mikserem z olejem, ajerkoniakiem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać wraz...

  • Orzechowiec to ulubione ciasto wielu Polaków, którzy nie wyobrażają sobie bez niego Świąt. Jak go upiec, żeby był idealny?     Na ciasto 500 g mąki pszennej 200 g cukru drobnego 160 g miękkiego masła 2 jajka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Na masę orzechową ok. 250 g grubo posiekanych orzechów włoskich 80 g masła ok. 80 g miodu 2 łyżki cukru   Na krem 700 ml mleka 1 laska wanilii 1,5 łyżeczki namoczonej w zimnej wodzie żelatyny 2...

  • Wraz z nastaniem jesieni zmienia się nie tylko otaczający nas krajobraz, ale również nasze kulinarne pragnienia. Częściej sięgamy po treściwsze potrawy. Dobrze widoczne jest to zwłaszcza w przypadku zup, które w trakcie jesiennej pluchy liczniej reprezentowane są przez kremy. "To zupełnie naturalna skłonność naszego organizmu - kiedy robi się zimniej, zwiększa się zapotrzebowanie na ciepłe dania, na przykład na gęste, kremowe zupy, które pozwolą rozgrzać nasz wyziębiony organizm", opowiada...

  • Aromatyczny i lekko słodkawy krem z marchewki i pieczonej papryki, czy może rozgrzewająca zupa krem z soczewicy? Obydwie propozycje wydają się być idealne na tę porę roku. Którą wybieracie? Krem z marchewki i pieczonej papryki autorstwa Kwiatek508 Ostatnio często piekę paprykę i robię z nią kanapki. Po przetworzeniu właśnie w taki sposób ma cudowny aromat i lekko słodkawy smak. Pomyślałam, że dobrze będzie smakowała w połączeniu z marchewką. Stąd pomysł na ten krem. Podałam go z paluchami...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze, jednak wszystko co dobre, szybko się kończy. Warto wykorzystać ich cenne walory i niepowtarzalny smak, zanim znikną na dobre z warzywnych straganów. Z młodych, delikatnych szparagów, przygotować można kremową i rozpływającą się w ustach zupę. Będzie to doskonała propozycja na posiłek najmłodszych, ale i obiadowe danie dla całej rodziny. Fot. materiały prasowe Składniki (4 porcje):⁃ 1 pęczek szparagów zielonych⁃ 3-4 średnie ziemniaki⁃ 1 mała pietruszka⁃ mały...

  • Mówi się, że najlepiej poznać obcy kraj od kuchni. Dosłownie. Fot. 123RF/Picsel Wybieramy się do ojczyzny bodaj najpopularniejszej kuchni świata. Spaghetti, pizza, cappuccino i tiramisu, czyli słoneczna Italia, która może zaoferować znacznie więcej! Warto wyjść poza tradycyjny repertuar znanych nam doskonale jadłospisów. Oczywiście nigdzie na świecie nie zjemy takiej pizzy, jak u źródła, ale... Czytaj o prawdziwej pizzy. Kliknij!   Piadina to popularny włoski fast-food pochodzący z prowincji...

  • Kukurydza sprawdzi się doskonale nie tylko jako przekąska, ale również jako główny składnik zupy krem, która znakomicie rozgrzewa z chłodne dni. Składniki:- włoszczyzna- 4 słodkie kukurydze- łyżka masła klarowanego- dwa plastry imbiru- plaster świeżego korzenia kurkumy- 3/4 szklanki gęstego mleka kokosowego - sól- świeżo mielony pieprz czarny- 1 papryczka chilli- garść poszatkowanej kolendry- limonka Sposób przygotowania: Umytą włoszczyznę przekładam do miski, jedną kukurydzę obieram i kroję...

  • Jak można nie kochać kogoś, kto robi dla nas tosty? Ale co to właściwie znaczy robić tosty? Czy za wrzucenie do tostera, czy włożenie do opiekacza kilku kromek pieczywa, powinniśmy obdarzać kogoś miłością? Fot. 123RF/Picsel Amerykański sposób na tosty - to właśnie ten, już opisany. No i jaka to sztuka? Wystarczy mieć toster. Równie amerykańską metoda są tzw. sandwicze - żadnej filozofii tu nie ma - dwie kromki, ser, pomidor, opiekacz... Są jednak tosty warte najpiękniejszych uczuć. I nie...