• Informacje na temat:

    biszkopt 7 jajek

Przepisy na temat: biszkopt 7 jajek
  • Siedem sztuczek na puszysty biszkopt

    ...1. Idealne proporcje na ciasto, które będzie puszyste i mięciutkie, to po tyle łyżek mąki oraz cukru co jajek, np.: 5 jajek to 5 łyżek cukru i 5 łyżek mąki pszennej.  2. Ok. 1/3 mąki pszennej możesz zastąpić proszkiem budyniowym. Biszkopt będzie wtedy bardziej zwarty i nie pokruszy się przy krojeniu.  3. Najlepiej jeśli wszystkie składniki ciasta mają temperaturę pokojową. Jajka wyjmij z lodówki...

  • Tort przedstawia konstrukcje z gry Minecraft. Tort urodzinowy, imprezowy. Tort zrobiłam dla najmłodszego wnuczka, który był zachwycony.

  • Przepis na świąteczny biszkopt nasączany herbatą z serkiem mascarpone

    Dla herbacianych smakoszy ważnym punktem świętowania każdej okazji, także Wielkanocy, jest chwila relaksu w gronie najbliższych z aromatyczną herbatą i… pysznym, świątecznym ciastem. Z myślą o wszystkich wielbicielach złocistego naparu i słodkości, eksperci Ahmad Tea London przygotowali przepis na wielkanocny biszkopt mascarpone nasączany herbatą.

  • Biszkopt genueński ma w swoim składzie dodatek masła. Kluczowe znaczenie ma temperatura jajek. Muszą być ogrzane i ciepłe, nie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu otrzymuje się więcej masy jajecznej. Jaja ubijamy w całości razem z cukrem. Od klasycznego biszkoptu różni się tym, że jest mniej puszysty i dłużej świeży.

  • Jaglane ciasto czekoladowe, bez wyrzutów sumienia

    Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciasto z mąką jaglaną. W sieci można znaleźć stosunkowo dużo przepisów na bazie zmiksowanej kaszy jaglanej, ale ja chciałam koniecznie użyć mąki, bo moja mama robi z niej przepyszny biszkopt.

  • Biszkopt to delikatne ciasto, z którego można wyczarować wiele pysznych wypieków. To niejednokrotnie trudny przeciwnik. Niektórym udaje się zawsze, innym nigdy nie wychodzi. Większość z nas ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego przygotowanie. Ja polecam Wam niezawodny, prosty w przygotowaniu i niezwykle delikatny biszkopt. Bardzo ładnie i równo rośnie i co najważniejsze zawsze się udaje.

  • Jaglane ciasto czekoladowe bez wyrzutów sumienia

    Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na ciasto z mąką jaglaną. W sieci można znaleźć stosunkowo dużo przepisów na bazie zmiksowanej kaszy jaglanej, ale ja chciałam koniecznie użyć mąki, bo moja mama robi z niej przepyszny biszkopt. I mam!

  • Z tego przepisu biszkopt jest bardzo puszysty i zarazem delikatny.

  • Klasyczny tort orzechowy

    ...sztywno i dodaj ją porcjami do masy. Ciasto wylej na wysmarowaną masłem i posypaną mąką tortownicę. Piecz w temp. 180 stopni C 25 minut. Tak samo z 4 jajek, 1/2 łyżki mąki, 100 g orzechów, ok(...), wymieszaj. Grubszy biszkopt podziel na dwa placki (razem z cieńszym będą 3). Nasącz je resztą kawy. Przełóż masą budyniową. Posmaruj nią także wierzch i boki tortu. Ciasto udekoruj orzechami.

  • To stary przepis babci na niezawodny biszkopt.

Artykuły na temat: biszkopt 7 jajek
  • Biszkopt z bitą śmietaną

    ...wyłożyć na papier, delikatnie wygładzić powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 10-11 min. Wyjąć, zostawić na ok. 10 min. Wyłożyć biszkopt na ściereczkę, odlepić papier i zwinąć...

  • Przygotowanie biszkoptu może spędzać sen z powiek nawet doświadczonym gospodyniom. Warto wiedzieć, jak go zrobić, bo jest on podstawą wielu świątecznych ciast. Fot. 123RF/Picsel Ileż to razy zdarzyło ci się, że ciasto opadło po wyciągnięciu z piekarnika lub nie wyrosło równo? Na szczęście istnieje wiele sposobów na to, jak poradzić sobie z ciastem, które się zapada lub nie chce równo wyrosnąć. Niektórzy do masy dodają mąki ziemniaczanej inni zaś, tuż po wyjęciu z piekarnika, rzucają blaszką...

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    Sztuka rolowania Główne składniki Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, mąka pszenna (najlepsza tortowa) oraz cukier (najlepiej puder). Ponieważ w trakcie ubijania piany z białek(...) ciasto biszkoptowe wykładamy na ściereczkę potrzepaną cukrem (spód ciasta się do niej nie przyklei) i od razu zwijamy w rulon (zimne ciasto połamie się w trakcie rolowania). Gdy ostygnie, rozwijamy...

  • Mięso mielone gości zwykle na naszych talerzach pod postacią nieśmiertelnych kotletów. A gdyby tak pożegnać kulinarną nudę i wykorzystać ten produkt w nieco inny sposób? Oto nasze propozycje. Fot. 123RF/Picsel Mięso mielone, podobnie jak ciasto francuskie, ma niemal nieograniczoną liczbę zastosowań w kuchni. Z jego pomocą przygotujecie nie tylko klasyczne kotlety, ale również ciekawe zupy, sycące sosy, zapiekanki oraz wiele zaskakujących przekąsek, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach....

  • Urodzinowy torcik truskawkowy

    Bardzo prosty i lubiany przez dzieci...   Biszkopt: 4 jajka 3/4 szk maki pszennej 1/4 szk maki ziemniaczanej 1/2 szk cukru pudru 1 lyzka...

  • W czasie weekendu możemy pozwolić sobie nie tylko na dłuższy sen, ale także na królewskie śniadanie. Przygotowane bez zbędnego pośpiechu i nerwów. W końcu to właśnie ten posiłek jest najważniejszy! Weekend to idealny moment na przygotowanie słodkiego śniadania, z którego wszyscy domownicy, zarówno ci mniejsi jak i dorośli będą zadowoleni. Bowiem śniadanie wpływa na to, jak będzie wyglądał nasz cały dzień. Zostało udowodnione przez dietetyków, że osoby, które nie zaczynają poranka śniadaniem...

  • Deser biszkoptowy z marcepanem

    Białka z jajek wbij do miski, żółtka do szklanki. Do białek dodaj oba cukry i ubij na pianę. Połącz to z mąką, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Dolej 1/3 szklanki wody. Zmiksuj. Ciasto wylej do(...) odłóż. Masę marcepanową przełóż do miski i wyciśnij barwnik. Wymieszaj tak, aby ufarbowała się równomiernie. Rozłóż ją płasko na desce i dużym ostrym guzikiem powykrawaj kółeczka. Upieczony biszkopt...

  • Kuchenka mikrofalowa wcale nie musi służyć jedynie jako szybki „podgrzewacz” gotowych, mocno przetworzonych (a co za tym idzie – niezdrowych) produktów. Za pomocą mikrofal można także gotować i piec! W mikrofalówce można przyrządzić zdrowy obiad, a nawet upiec ciasto! / fot. 123rf.com Dania z mikrofali wcale nie są niezdrowe! Czasem nawet są lepsze niż dania „tradycyjne" z patelni czy piekarnika. Jak to możliwe? Do potraw z mikrofalówki nie trzeba dodawać tłuszczu, nie trzeba też korzystać z...

  • Tort sernikowy

    Składniki na 10-12 porcji Na biszkopt: 3 jajka, 9 dag cukru, 5 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na masę serową: 35 dag twarogu (trzykrotnie zmielonego), 35 dag jogurtu naturalnego np. greckiego, 7 dag cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżeczki żelatyny Ponadto: 40 dag marcepanu, 1 i ½ szklanki cukru pudru, 4-6 łyżek soku z cytryny, żółty barwnik...

  • Wielkanoc bez pisanek byłaby nieważna. Chcąc żyć w zgodzie z naturą, coraz więcej osób rezygnuje z chemicznych barwników, zastępując je naturalnymi metodami, stosowanymi jeszcze przez nasze prababcie. Fot. 123RF/Picsel Malowanie pisanek to ulubiona, wielkanocna zabawa najmłodszych członków rodziny. Z wielkim sentymentem odnoszą się do niej również dorośli, którzy podczas tego zajęcia na kilka chwil ponownie stają się dziećmi. To fakt, farbowanie jajek ma w sobie coś magicznego. Jednak czasem...