• Informacje na temat:

    biszkopt 100

Przepisy na temat: biszkopt 100
  • Biszkopt z owocami

    Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru 4 łyżki oleju 100 g. masła 330ml śmietanki(...). 3. Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować. 4. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół - dodać bitą śmietanę i owoce. 5. Wierzch udekorować owocami i bitą śmietaną.

  • Lekkie ciasto na biszkopcie

    ...?Składniki: 900 g jabłek, 4 jajka, sok z 1/2 cytryny, 1 cukier wanilinowy, 1 cukier cynamonowy, 10 łyżek letniej wody, 100 g cukru pudru, 250 g mąki krupczatki, 1 łyżka skórki z cytryny. Nadzienie: 500 ml mleka, 2 budynie waniliowe, 1 cukier wanilinowy, 200 g masła, 200 g cukru pudru. Wykończenie: polewa czekoladowa, bita śmietana i pistacje.

  • Kremowa rozpusta

    Biszkopt: jajka umyj, rozbij, oddziel białka od żółtek.

  • Śmietanowiec z galaretką

    Oto propozycja na deser dla rodziców. Przed podaniem śmietanowiec musi postać kilka godzin w lodówce. Jeśli nie masz czasu na pieczenie biszkoptu, przełóż krem gotowymi biszkoptami, najlepiej podłużnymi.

  • Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)

    W Polsce pod nazwą szarlotka kryje się kruche ciasto z jabłkami, ale klasyczna Charlotte russe to pyszny krem zastygły w formie z biszkoptów.

  • Truskawkowe pole na talerzu...

    Truskawki z bitą śmietaną i deser gotowy. Trudniej jest z tortem. Tu problematyczne może okazać się przygotowanie biszkoptu, czyli bazy. Sztuką jest zrobienie go tak, aby wyszedł puszysty, miękki(...) i wymieszamy ją rózgą, a nie szpatułką i nie zrobimy tego bardzo delikatnie, wtedy biszkopt nam opada  - tłumaczy Stankiewicz i przyznaje, że wówczas mogą robić się grudki. Dlatego ważne, aby surowe ciasto...

  • Ciastko tiramisu

    ...i serka mascarpone 15 dag śmietany kremówki 3 łyżeczki żelatyny 100 ml mocnego naparu kawy 60 ml likieru migdałowego 3 łyżki kakao Przygotowanie: 1. Żółtka utrzyj z 10 dag cukru. Wsyp obie mąki i proszek. Domieszaj ubite białka. Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 40 minut w 175°C. Wystudź. 2. Biszkopt przetnij na 3 blaty. Dwa z nich przełóż marmoladą, ułóż...

  • Limonkowy sernik

    .... Potem wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać ciasto na biszkopt łyżką. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć pergaminem. Na jej spodzie rozsmarować przygotowany biszkopt. Wstawić do piekarnika(...) oraz masą żółtkową. Potem delikatnie połączyć z bitą śmietaną. Dodać pianę z białek. Masę rozsmarować na gładko na biszkoptowym spodzie. Tort wstawić na co najmniej 6 godzin do zamrażalnika...

  • Domowe słodycze z czekoladą

    .... Moczymy ok. 30 minut, osączamy. 2. 100 g herbatników kruszymy na mniejsze kawałki (by było łatwiej je zblendować) i blendujemy je na proszek. Pozostałe 500 g herbatników tylko kruszymy.  3. W garnku(...) godzinie łączymy ciasteczka po dwie sztuki w środku umieszczając masło czekoladowe.  6. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy ciasteczka ok. 15 minut. Wuzetka Biszkopt Krem...

  • Rolada z mascarpone i truskawkami

    Składniki na biszkopt: 10 dag cukru pudru, 8 dag mąki pszennej, 2 dag mąki ziemniaczanej, łyżka cukru waniliowego, 8 żółtek, 4 białka, szczypta soli.  Krem: 100 ml śmietany 30-proc., 25 dag mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, półtorej łyżeczki żelatyny, 30 dag truskawek. Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: żółtka zmiksuj z połową cukru pudru i cukrem...

Artykuły na temat: biszkopt 100
  • Czekoladowy mus na biszkopcie

    ...tortownicy wysmarowanej masłem. Piecz w temp. 175˚C, ok. 40 minut.  2. Przygotuj ciemną piankę. Żelatynę zalej wodą. Do rondla przełóż 100 g masła. Gdy się rozpuści, dodaj połowę z napęczniałej żelatyny i wymieszaj. Do masła dołóż czekoladę i zamieszaj. Białka ubij z cukrem. Porcjami dokładaj do masy czekoladową i mieszaj. Wyłóż na biszkopt i schłódź.  3. Jasną piankę zrób tak samo jak ciemną, dodaj tylko...

  • Biszkopt przekładany

    ...biszkopt na ściereczkę. Usunąć pergamin. Odstawić do wystudzenia.  2. Wymieszać dwie łyżki proszku na sos waniliowy z 60 g cukru. Dolać śmietanę i ubić na sztywno. Biszkopt przekroić na dwa paski. Spodni pasek ułożyć w wąskiej blaszce, posypać pozostałym proszkiem na sos waniliowy. Odłożyć 100 g truskawek do dekoracji. Pozostałe rozłożyć na spodnim pasku ciasta. Pokryć je 3/4 kremu. Przykryć drugim...

  • Aromatyczne poncze do biszkoptów

    Nie masz pomysłu czym nasączyć biszkopt? Mamy dla ciebie kilka pomysłów na pyszne poncze, które idealnie posłużą jako pyszna wkładka do ciasta!

  • Rolada - biszkopt na okrągło

    Sztuka rolowania Główne składniki Podstawowymi składnikami ciasta biszkoptowego są: jaja, mąka pszenna (najlepsza tortowa) oraz cukier (najlepiej puder). Ponieważ w trakcie ubijania piany z białek(...) ciasto biszkoptowe wykładamy na ściereczkę potrzepaną cukrem (spód ciasta się do niej nie przyklei) i od razu zwijamy w rulon (zimne ciasto połamie się w trakcie rolowania). Gdy ostygnie, rozwijamy...

  • Biszkopt makowy: 250 g maku, 6 dużych jajek, 1 szklanka cukru, 2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki miodu, 300 g konfitury z dzikiej róży Polewa czekoladowo-jabłkowa: 120 ml przecieru (musu) z kwaśnych jabłek, 100 ml miodu, 120 g cukru, 150 ml śmietanki kremówki 30%, 60 g kakao, 10 g żelatyny. Biszkopt makowy: oczyszczony mak zalać gorącą wodą i gotować na bardzo małym ogniu przez około 40 minut, od...

  • Sernik z brzoskwiniami

    Pokrojone w kostkę owoce można dorzucić do masy serowej. Jeśli nie masz biszkoptów, użyj kakaowych herbatników.

  • Tort szwarcwaldzki z wiśniami

    Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z trzema łyżkami wody i ubij na sztywno, dosypując 100 g cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami....

  • Zimny sernik na kruchym spodzie

    Ten pyszny sernik udekoruj świeżymi owocami i orzechami w karmelu albo tradycyjnie – tężejącą galaretką. Masę możesz też wyłożyć na kruchych ciastkach albo biszkoptach.

  • Tort marcepanowo-malinowy

    Delikatny biszkopt z pyszną masą.

  • Truskawkowe Marzenie

    Czyli tort jak marzenie z trzema badz czterema, dlaczego nie, warstwami biszkoptu genuenskiego, z jedna warstwa orzechowej, chrupiacej  bezy, ze swiezymy...