• Informacje na temat:

    bigos z winem

Przepisy na temat: bigos z winem
  • Bigos z winem

    Czas na dobry, domowy bigos.

  • Bigos

    ...wodą, mocz godzinę. Śliwki pokrój, zalej winem, odstaw. Mięso umyj, włóż do garnka, zalej 1 l wody, gotuj 20 minut, dodaj grzyby z wodą, w której się moczyły, liście laurowe, ziele angielskie, gotuj(...) połową wywaru, włóż jałowiec, mięso, kiełbasę z boczkiem i cebulą, grzyby, duś. Dolewaj wywar. Dodaj wino ze śliwkami, przypraw, duś. Bigos duś przez kilka dni po pół godziny.

  • Bigos z wędzoną śliwką

    ...1. Kapustę kwaszoną odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj grzyby i przyprawy. Podlej wodą. Duś 35 min. Cebule obierz, posiekaj. Mięso i kiełbasę pokrój na kawałki. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień cebulę, mięso i wędlinę. Dodaj do kapusty wraz z boczkiem i winem. Duś przez 2 godziny.  2. Świeżą kapustę oczyść, grubo poszatkuj, wrzuć do bigosu. Dodaj śliwki...

  • Mój ulubiony bigos  - Maciej Kuroń

    ...kapusty i dalej dusimy. Do rondla dodajemy resztę oleju i obsmażamy wołowinę na złoty kolor. Podlewamy winem i dusimy 15-20 minut. Następnie dodajemy ją do białej kapusty. Wszystko razem dusimy. Do(...) nasienne), oraz pozostałe wino. Kapustę z dodatkami gotujemy minimum 24 godziny w przerwach schładzając, żeby zyskała miano bigosu. Przed podaniem bigos doprawiamy pieprzem i solą. Przepis pochodzi...

Artykuły na temat: bigos z winem
  • Boski bigos Kuby

    Przygotowanie dobrego bigosu to prawdziwa sztuka, ale Kuba z serialu Rodzinka.pl radzi sobie z tym zadaniem znakomicie. A oto przepis!

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    .... Bigos z winem Składniki na 4 porcje: 500 g kapusty kwaszonej, pół główki kapusty białej, 4 suszone grzyby, 600 g mięsa mieszanego (wieprzowiny, wołowiny, drobiu itd.), 150 g boczku wędzonego, 200(...) czerwonego wina, dobrze mieszamy, przykrywamy i chwilę czekamy, aby bigos przeszedł smakiem i zapachem wina.

  • Wojciech Cyran: Z winem jest trochę jak z książkami

    ...- Przypuśćmy, że czytaliśmy ostatnio coś, co zrobiło na nas niesamowite wrażenie. Wtedy z dużym przekonaniem chcemy obdarować kogoś taką książką lub o niej rozmawiać. Z winem jest podobnie - mówi Wojciech Cyran - sommelier.

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Kompot i konkurencja

    Do wigilijnej kolacji tradycyjnie podaje się kompot z suszu. Jest z nim trochę tak jak z bigosem, bo w każdym domu smakuje inaczej.

  • Śpioch to ja :) Robiłam dzisiaj rano bigos. Tzn po nocce w pracy ( bo niestety taki głupi system pracy mam ) zrobiłam bigos. Zajęło mi to jakieś 3 godziny....

  • Kucharz powinien być otwarty na smaki

    .... tradycyjny polski bigos świetnie smakuje podlany czerwonym winem. Dobranie odpowiedniego wina do dania jest prawdziwa sztuką. Czy może pan zdradzić naszym czytelnikom jej podstawy i powiedzieć, jakie(...) win także podczas gotowania. Dlaczego? Jak wpływa to na smak dań? - Wino pełne jest aromatów, dlatego podlanie ryby białym winem, czy dodanie czerwonego do gotowanego sosu na pewno poprawi smak...

  • Kolejność wigilijnych potraw

    ...karpia bardzo często podawana jest postna kapusta, a także ugotowane ziemniaki w mundurkach. Taką kapustę (bez mięsa, z grzybami, śliwkami, rodzynkami i czerwonym winem) najlepiej przygotować kilka dni wcześniej, wówczas jest najsmaczniejsza. Inną wersją kapusty jest ta z grochem - to taki wigilijny bigos . Dla tych, którzy wciąż mają ochotę na dania rybne, przygotowuje się jeszcze rybę...

  • Szampański... kac

    ...wypij szklankę mleka – zmniejszy wchłanianie alkoholu. Nie mieszaj szampana z wódką, winem czy piwem. Na przyjęciu jedz dużo potraw tłustych, mięso i wędliny w różnych postaciach, krokiety, marynowane i kwaszone przystawki, bigos, potrawki. Poza tym unikaj słodkich drinków, nie popijaj ich napojami gazowanymi, gdyż przyspieszają wchłanianie. Pij za to dużo wody mineralnej niegazowanej. - Alkohol...

  • ​Najstarsze krakowskie restauracje

    ..." dzierżawił Józef Lubelski, prezes Związku Restauratorów. Ten nieco otyły pan, zawsze bardzo pewny siebie (późniejszy współwłaściciel teatru "Bagatela"), był przez krakowian zwany "królem bigosu". Dość(...)", przeniósł tam swój żelazno‑korzenny handel. (...) Z czasem Wentzlowie zrezygnowali z towarów żelaznych i handlowali jedynie towarami korzennymi i winem. Około 1880 r. Konrad Wentzl otworzył przy sklepie...