• Informacje na temat:

    bigos z pieczarkami i mięsem bez kapusty

Przepisy na temat: bigos z pieczarkami i mięsem bez kapusty
  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty, 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

  • Składniki : 50 dag pokrojonej kiszonej kapusty, 50 dag pokrojonej słodkiej białej kapusty , 10 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 1 cebula pokrojona w kostkę, 5 dag suszonych grzybów, 10 dag wędzonego boczku, 20 dag karczek wieprzowy, 10 dag udziec z dzika, 20 dag wędzonych wędlin, 3 dag suszonych śliwek, 3 dag smalcu, 100 ml czerwonego wina, 50 ml miodu pitnego, jałowiec, liść laurowy, ziele...

Artykuły na temat: bigos z pieczarkami i mięsem bez kapusty
  • Wesele bez mięsa?

    ...wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego - unikają mięsa, mleka, jaj i miodu. Osobom nieobeznanym z tematem wydaje się, że to dieta pełna ograniczeń i restrykcji, niesmaczna i nudna, a już na pewno(...) unikająca mięsa będzie jednym z gości weselnych. Bezwzględnie trzeba zadbać o jej komfort! Przede wszystkim należy dowiedzieć się, jakich dokładnie produktów unika, oraz zadbać, aby katering przyrządził...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    Bez względu na nasze starania, nie uda nam się dokładnie obliczyć, ile jedzenia potrzebujemy na śniadanie Wielkanocne. Święta dobiegają końca, a nasza lodówka wciąż pęka w szwach? Oto kilka pomysłów na wykorzystanie wędlin, które zostały po rodzinnym posiłku!

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Dwa w jednym

    Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób(...) wędzonego bez kości, pokrojone w dużą kostkę, 3 ząbki czosnku obrane i pokrojone w cienkie plasterki, 2 łodygi świeżego tymianku, 2 świeże liście laurowe, 1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....

  • Tradycja ma się dobrze

    Barszcz wigilijny Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: 2 Wywar warzywny: 3,5 l wody, 4 marchwie, 1 cebula, 2 pory, 1/4 selera korzeniowego, 2 pietruszki, 1/5 główki kapusty średniej(...). Dopraw pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Podawaj z uszkami znad Wilii. Uszka znad Wilii Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez drożdżowych, smażonych uszek (znają je ci, których rodziny pochodzą...

  • Ta ciepła i chrupiąca przekąska bez wątpienia wprawi cię w dobry nastrój. Wystarczy kilka pieczarek, gałązka rozmarynu i dobrej jakości chleb. Proste? Do dzieła! Składniki:- opakowanie małych pieczarek lub dwie solidne garście*- 2 gałązki świeżego rozmarynu- łyżka/dwie masła klarowanego- 2 ząbki czosnku- 1/4 łyżeczki soli wędzonej- świeżo mielony pieprz- sól różowa do smaku- łyżka sosu sojowego tamari - wiejski chleb na zakwasie 2-3 kromki- jogurt roślinny naturalny- bazylia grecka lub mięta...

  • ...- chleb czy bułeczka z białej mąki co jakiś czas nie jest końcem świata :))) - tłuszcz - łyżeczka masła/margaryny/oleju - dodatki - chude wędliny drobiowe i wołowe, frankfuterki, śledź w pomidorach (bez(...) ziemniaki posypane koperkiem, 100 g indyka pieczonego na 1 łyżce oliwy (dodaję sporo ziół lub pokrojone warzywa w kostkę, ale nie zawsze), 1/4 kalafiora z wody lub inna sałatka warzywna 2) bigos...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...