• Informacje na temat:

    bigos z czerwonej fasoli

Przepisy na temat: bigos z czerwonej fasoli
  • Bigos z papryki - przysłała Mieczysława

    ...1 kg czerwonej papryki, 10 dkg fasoli perłowej, 25 dkg kiełbasy, 2 łyżki oleju, 2 cebule, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego, 3/4 szklanki śmietany, łyżka mąki, sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.

  • Bezmięsny,lekki i szybki bigosik,pasuje do gotowanych ziemniaczków lub jako samodzielne danie:)

  • Gulasze z młodą kapustą

    Wiosenny bigosik w wersji wegetariańskiej Sposób przygotowania: 1. Kapusty oczyść, umyj, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej(...), oczyść z pestek, potnij na kawałki. Dodaj do bigosu ok. 5 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem i wymieszaj z posiekanym koperkiem...

  • Smaczna pasta do pieczywa

  • Wykonanie tej sałatki zajmuje ok 20 minut, jest tania, smaczna i pożywna. W sam raz na szybką kolację albo śniadanie.

  • Brownie z czerwonej fasoli i bananem z małą ilością cukru. Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu

  • Pyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;)

  • Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie i dzięki temu relatywnie zdrowe, ale też bezglutenowe. A przy tym smakuje jak najlepsza gorzka czekolada! Nie wierzycie? Sprawdźcie sami! Proporcja na dwie małe keksówki albo jedną dużą.

  • Bigos w innym wydaniu.

  • To był spontan. Postanowiliśmy „zejść” z mrożonek. Najpierw na mięsie zrobiliśmy zupę. Mięso pokroiliśmy na kawałki, zalaliśmy bulionem…

Artykuły na temat: bigos z czerwonej fasoli
  • Dwa w jednym

    ...(w kawałkach, z puszki), 600 g białej i 600 g czerwonej odcedzonej fasoli z puszki, 3 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, olej roślinny do(...)Nie ma takiej kuchni, w której nie znalazłby się jednogarnkowy klasyk. We francuskiej to boeuf bourguignon, w indyjskiej różne rodzaje curry, u nas bigos. Żeberka wołowe po burgundzku (dla 4 osób...

  • Rośliny strączkowe są smaczne, łatwe do przygotowania i niedrogie. Zaleca się je wegetarianom, bo zawierają dużo łatwo przyswajalnego białka. Ale jak zamienić je w pyszne danie? Fot. 123RF/Picsel Dosyć powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe takie jak fasola, groszek czy też ciecierzyca, zawierają bardzo dużo błonnika, który kojarzony jest przede wszystkim jako substancja ułatwiająca trawienie. Ale czy wiedzieliście, że pomaga on także obniżyć poziom cholesterolu we...

  • Gdzie ukrywa się sól?

    ...z kapustą i grzybami. Rekordzistą jest bigos, który ma w składzie ponad 2,5 grama chlorku sodu.  Półprodukty Puszkując owoce i warzywa także używa się naturalnych konserwantów. Mogłoby się wydawać, że(...) w sosie własnym to od 0,5 g do 1 g chlorku sodu na każde 100 gramów. Jest to sól, której nie wyczuwamy w smaku słodkiej przecież kukurydzy czy fasoli. Jednak tam jest i sprytnie się ukrywa. Słone...

  • Wszystkie przepisy zawarte w artykule można śledzić w programie „Bitwa na smaki: David vs Matteo" na kanale Kuchnia + w każdy piątek o godzinie 22:00. Fasola kojarzy nam się zwykle z kulinarną nudą. I z wszystkim tym, co w dzieciństwie na siłę wciskali nam rodzice. Okazuje się jednak, że ta wyjątkowa, strączkowa roślina nie musi wcale odrzucać od talerza zapachem i konsystencją. Zapomnijcie więc o fasolce po bretońsku podawanej - stanowczo zbyt często i zbyt chętnie! - na festynach, w...

  • Specjalne diety na kobiece dolegliwości

    ...i mocno solonych. Kilka dni przed okresem nie jedz potraw, które mogą powodować wzdęcia np. bigosu, fasolki po bretońsku czy grochówki. Pij dużo płynów, 2 litry wody mineralnej, niegazowanej. Chociaż możesz(...) polędwicy pieczonej, pół strąka czerwonej papryki. II Śniadanie: Mały jogurt naturalny, jabłko, 8 migdałów. Obiad: Gotowane udko kurczaka, sześć łyżek kaszy jęczmiennej, posypane natką pietruszki. Mix...

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Smakowe świadectwa dojrzałości

    .... Jak widać, smak kształtuje się stopniowo, a zarazem stopniowo odkształca. Kiedyś bardzo lubiłem bigos, a śledzi ani trochę, teraz jest na odwrót. Ale to sprawa wtórna, ponieważ dziś mowa o smaku(...). - 4 garście bobu - pół łyżeczki harissy lub ostrej papryki - sok z połówki cytryny - pół czerwonej cebuli - oliwa z pierwszego tłoczenia - natka kolendry - po 2 łyżki pestek ze słonecznika i ziaren...

  • Jeśli fasola kojarzy nam się jedynie z daniem wytrawnym, to oznacza, że nie odkryliśmy jeszcze nawet połowy możliwości tego warzywa. Poza fasolką po bretońsku możemy z niej przygotować… ciasta i musy czekoladowe. To nie żart! Wystarczy kilka składników, żeby wyczarować niezwykle smaczny deser. Poniżej propozycje przepisów, przygotowane przez ekspertów marki Sandra. Fot. materiały prasowe Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Dodatkowo posiada więcej białka niż mięso. Jest więc doskonałym...

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy....

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....