• Informacje na temat:

    bigos z białą kapustą

Przepisy na temat: bigos z białą kapustą
  • Tradycyjny bigos

    Jeśli chcemy przygotować tradycyjny polski bigos, musimy uzbroić się w cierpliwość, ale niewątpliwie się to nam opłaci. Należy ugotować go minimum dwa dni przed podaniem, bo najlepiej smakuje, gdy zostanie kilkukrotnie podgrzany i "swoje odstoi".

  • Sekrety udanego świątecznego bigosu

    Wielu z nas trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnego bigosu: pachnącego, ciemnego i gęstego. Sztuka jego przygotowania może wydawać się trudna, ale wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by wyszedł idealny.

  • Tradycyjny bigos

    ...1. Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, ugotować w tej samej wodzie. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę w plasterki, mieszając obsmażyć na smalcu. 2. Kapustę białą poszatkować. Włożyć do dużego garnka razem z kiszoną, dodać śliwki, przyprawy, wlać wino. Zagotować, dołożyć mięso z cebulą i grzyby  razem z wodą, w której się gotowały. Dusić na małym ogniu 2 godziny, mieszając, żeby się nie...

  • Gulasze z młodą kapustą

    Wiosenny bigosik w wersji wegetariańskiej Sposób przygotowania: 1. Kapusty oczyść, umyj, poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj. W garnku rozgrzej olej(...), oczyść z pestek, potnij na kawałki. Dodaj do bigosu ok. 5 minut przed końcem duszenia. Danie przypraw posiekanym czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem i wymieszaj z posiekanym koperkiem...

  • Bigos z winem

    Czas na dobry, domowy bigos.

  • Staropolski bigos ze śliwką

    ...bigos z przerwami gotować przez kilka dni). Podgrzewając, od czasu do czasu zamieszaj całość, by bigos się nie przypalił.

  • Postna kapusta

    ..., więc złagodzi smak potrawy. Można dodać też 2-3 łyżki powideł śliwkowych. W kuchni staropolskiej kapustę postną i bigos zakopywano w śniegu nawet na 2-3 tygodnie. Już wtedy wiedziano, że te dania...

  • Przepis na pyszny bigos

    ...pomidorowego olej Przygotowanie: Kiszoną i białą kapustę posiekaj. Zalej wodą tak, by je przykryła. Dodaj listki laurowe, jałowiec, ziele angielskie, oprósz pieprzem. Ugotuj. Grzyby namocz, ugotuj do miękkości. Ostudź, pokrój na kawałki. Cebule pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebule. Dodaj grzyby, podsmaż. Włóż do bigosu. Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na...

  • Warzywo w pogniecionej sukience, czyli co może zdziałać kapusta

    ...gotowania rosołu. Dużo smacznych potraw Z kapusty włoskiej możemy przyrządzać wszystkie ulubione potrawy kapuściane - gołąbki, zasmażaną, bigosiki i kapuśniaki. Pełna smaku jest zupa z liści kapusty(...) warzywo ciężkostrawne. Wszystko to nie dotyczy kapusty włoskiej, z której można przygotowywać lżejsze wersje bigosów i gołąbków, a także tworzyć nowe, smaczne, zdrowe i lekkostrawne potrawy.

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

Artykuły na temat: bigos z białą kapustą
  • Bigos hultajski

    Bigos staropolski zwany hultajskim.

  • W pierogach, pasztecikach, krokietach lub solo - kapusty pod różnymi postaciami po prostu nie może braknąć na wigilijnym stole. Jak ją przygotować, aby była naprawdę smaczna? Fot. 123RF/Picsel Powszechnie sądzi się, że polska tradycja wigilijna przewiduje obowiązkową obecność dwunastu potraw. Według jednych podań mają one symbolizować ilość miesięcy w roku, według innych - liczbę Apostołów. Tymczasem w tradycji staropolskiej wieczerza wigilijna składała się z dziewięciu dań na dworach...

  • Tradycyjny polski bigos

    Bigos można przygotować tylko z kiszonej kapusty, ale wówczas, jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.

  • Kiedy ostatnio jedliście kapustę? Jeśli było to dawno temu, radzimy wam ponownie zaprzyjaźnić się z tym warzywem, gdyż jest nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Fot. 123RF/Picsel Wiele osób nie przepada za kapustą - jedni twierdzą, że jest niemodna i ciężkostrawna inni z kolei zwracają uwagę na nieprzyjemny zapach unoszący się w mieszkaniu w czasie jej gotowania. Warto jednak wiedzieć, że warzywo to ma mnóstwo zalet, które w zdecydowany sposób dyskredytują wszelkie negatywy. Do...

  • Boski bigos Kuby

    Przygotowanie dobrego bigosu to prawdziwa sztuka, ale Kuba z serialu Rodzinka.pl radzi sobie z tym zadaniem znakomicie. A oto przepis!

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    ..."włoszczyzny" do gotowania rosołu. Dużo smacznych potraw Z kapusty włoskiej możemy przyrządzać wszystkie ulubione potrawy kapuściane - gołąbki, zasmażaną, bigosiki i kapuśniaki. Pełna smaku jest(...) ilością tłuszczu - uznawana jest za warzywo ciężkostrawne. Wszystko to nie dotyczy kapusty włoskiej, z której można przygotowywać lżejsze wersje bigosów i gołąbków, a także tworzyć nowe, smaczne...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....

  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.

  • W zdrowym stylu Beata Śniechowska pokaże jak przygotować prawdziwy tradycyjny bigos. Czego nie może w nim zabraknąć? Sprawdźcie!       400 g boczku 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 1 kg posiekanej, kiszonej kapusty 1 poszatkowana białej kapusty 40 g suszonych podgrzybków (wcześniej namoczonych) 80 g suszonych śliwek 10 ziarenek pieprzu liście laurowe sól 1 łyżka koncentratu pomidorowego   Przygotowanie Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać wodą i gotować ok. 1...

Wideo na temat: bigos z białą kapustą
  • Jak zrobić bigos? Przepis krok po kroku

    Bigos - wyborne, tradycyjne danie kuchni litewskiej, polskiej i białoruskiej! Niezwykle aromatyczna potrawka z mięsa i dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i białej, świeżej, z dodatkiem aromatycznych(...) - to nie jest danie, które robi się w pięć minut, a sekretem idealnego bigosu jest właśnie długość duszenia: co najmniej kilka godzin! Zobaczcie, jak zrobić bigos!