• Informacje na temat:

    bigos wigilijny ze sliwkami

Przepisy na temat: bigos wigilijny ze sliwkami
Artykuły na temat: bigos wigilijny ze sliwkami
  • Kolejność wigilijnych potraw

    Różne są tradycje i zwyczaje dotyczące wigilijnych potraw. Najczęściej podaje się ich 12 ­- symbolizują dwunastu apostołów. Jednak w wielu domach podaje się 7 potraw, które mają symbolizować siedem dni tygodnia, czy też 9 - na pamiątkę dziewięciu chórów anielskich.

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Wigilia w wydaniu wegetariańskim i wegańskim

    Wśród tradycyjnych wigilijnych potraw królują dania mączne - uszka, różnego rodzaju pierogi czy kluski z makiem. Na świątecznym stole pojawia się też kapusta, grzyby, groch i fasola. Jeśli(...). Zaczynamy od barszczu czerwonego z uszkami z farszem grzybowym. W niektórych domach na stole wigilijnym pojawiają się dwie zupy. Jeśli pominiemy rybną, to mamy jeszcze do dyspozycji wigilijny żur na...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Rewolucja od święta

    W wigilijne wieczory Małgosia z mężem zapraszają znajomych na "after party". Dla Katarzyny i jej przyjaciółek tradycją stały się "zjazdy bożonarodzeniowe". Oprócz kolęd lecą stare przeboje, bigos je się prosto z garnka, no i można ubrać się swobodniej. Dla wielu z nas Boże Narodzenie wśród znajomych stało się równie ważne jak to tradycyjne, celebrowane z rodziną. Bo skoro przyjaciele są dla nas...

  • Podczas kolacji wigilijnej nie wszystkie potrawy odpowiadają gustom zebranych, jednakże zwyczaj nakazuje spróbowania choćby odrobiny każdego z dań. Podobnie rzecz wygląda podczas wieczerzy w tradycji prawosławnej. Tam jednakże kisiel z owsa , przez swój specyficzny smak, rysował prawdziwe grymasy na twarzach zebranych. Fot. 123RF/Picsel Paskudztwa? Specyfikę kolacji wigilijnej na Kresach doskonale opisuje mistrz Melchior Wańkowicz: "Pośrodku stołu pofalowanego bielą obrusa, na pękach siana...

  • Tradycja ma się dobrze

    Barszcz wigilijny Czas przygotowania: 2 godziny Stopień trudności: 2 Wywar warzywny: 3,5 l wody, 4 marchwie, 1 cebula, 2 pory, 1/4 selera korzeniowego, 2 pietruszki, 1/5 główki kapusty średniej(...) z Litwy). To nasza specjalność i najważniejsza potrawa na wigilijnym stole. Tak jest w moim domu i u rodziców. Tak było w domu babci. Nie wiem, ile pokoleń kresowych przodków też przyrządzało drożdżowe...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...