• Informacje na temat:

    bigos w sloikach

Przepisy na temat: bigos w sloikach
  • Bigos wegetariański

    Najważniejszym i najzdrowszym zarazem składnikiem bigosu jest kiszona kapusta. Wypróbuj nasz przepis w wersji bezmięsnej. Smakuje równie dobrze, jak tradycyjny, a jest bardziej lekkostrawny.

  • Kociołek z kapustą

    Zamiast tradycyjnego bigosu.

  • Jak suszyć i marynować grzyby?

    Większość z nas suszy grzyby, by wykorzystać je później w najróżniejszych daniach - przede wszystkim bigosie, zapiekankach, pierogach i zupach. Polacy uwielbiają, gdy na wigilijnym stole ląduje sos zrobiony z własnoręcznie zebranych darów natury. Jak zrobić to poprawnie, szybko i tak, by susz nie stracił na jakości? Istotne jest przygotowanie - grzybów nie powinniśmy myć przed suszeniem...

  • Kiszonki – z czym smakują najlepiej?

    .... Wszechstronny ogórek W jakiej formie kiszone rarytasy najczęściej pojawiają się w codziennym menu? Ogórkowa, kapuśniak, surówka, bigos. Lecz z ich wykorzystaniem nie trzeba trzymać się ściśle ustalonych(...)), zrekompensuje nam się z nawiązką pod postacią nie tylko samego bigosu. Warto pokusić się przykładowo o upieczenie wytrawnej tarty z nadzieniem kapuściano-grzybowym z dodatkiem suszonych śliwek...

  • Śliwka na świątecznym stole

    ..."Śliwka nie grzeszy urodą, ale za to grzeszy smakiem i aromatem. Możemy z niej przygotować marmolady, konfitury i powidła. Możemy pójść w aromatyczne sosy. Któż jest w stanie wyobrazić sobie dobry bigos bez niej? Również indyk w towarzystwie śliwki broni się doskonale. Poza tym można śliwkę zamknąć w pierogu" - mówi PAP Life dziennikarz kulinarny Paweł Loroch. Kolejne pomysły na wykorzystanie...

  • Kuchnia wege dodaje mi skrzydeł!

    ...produkty surowe. Wystarczy zawsze mieć pod ręką żelazny zapas w spiżarni, aby stworzyć coś naprawdę ciekawego i roślinnego. Na co dzień uwielbiam kiszonki, zwykle proponuję je w formie bigosu, jak...

  • Najczęstsze błędy w diecie

    ..., bigos i kotlet schabowy. Takie menu nie jest odpowiednie dla małych dzieci! Potrawy te są tłuste, ciężkostrawne i kaloryczne. Malec nie jest jeszcze gotowy, aby poradzić sobie z ich strawieniem. Po...

Artykuły na temat: bigos w sloikach
  • Boski bigos Kuby

    Przygotowanie dobrego bigosu to prawdziwa sztuka, ale Kuba z serialu Rodzinka.pl radzi sobie z tym zadaniem znakomicie. A oto przepis!

  • "Słoiki" jadą do domu

    ...tutejszym stawie. Ale to zazdrość chwilowa. Ulatuje, kiedy Marta mija tablicę z napisem  "Warszawa. Miasto stołeczne". - Tu jest życie - twierdzi. Teraz już wyjeżdża z O. Mama pakuje bigos w hermetyczne pudełko. Nawet bigosu Marta ma dość, ale cieszy się, że mama kupiła pudełka i nie trzeba będzie wkładać słoików między ciuchy. Raz zniszczyła w ten sposób sweter z alpaki. Siostra całuje ją na...

  • Tradycyjny bigos z kiszonej kapusty

    ...1. Posiekaną cebulę zeszklij na oleju. Dodaj pokrojone mięso.  Obsmaż je dokładnie. 2. Wlej trochę gorącej wody. Dopraw pieprzem  i solą. Wrzuć suszone grzyby. Przykryj i duś przez ok. 45 min. 3. Dodaj przyprawy, śliwki  i pokrojone w kostkę jabłko. 4. Dorzuć przepłukaną kapustę kiszoną i gotuj do miękkości. Dodaj pokrojoną kiełbasę  i koncentrat pomidorowy. 5. Gotowy bigos zapasteryzuj...

  • Przepis na bigos idealny

    Jeśli do bigosu używasz kapusty kiszonej, musisz ją wcześniej wypłukać w dużej ilości wody. Gdy tego nie zrobisz, potrawa będzie zbyt kwaśna. Robisz bigos z kapusty kiszonej oraz słodkiej? Gotowanie rozpocznij od kapusty słodkiej (ok. 1 godz.). Pod wpływem kwasu mogłaby bowiem stwardnieć.

  • ...a wlasciwie odgrzalam mamusiny ze sloika. Objadlam sie okrutnie a teraz siedze i mysle nad tym zyciowym bigosikiem, wlasnej produkcji i jak tu go zjesc...

  • Które świąteczne dania można zamrozić, a które się do tego nie nadają?

    ...w occie. Jest to dobry i szybki sposób konserwacji jedzenia. Zupy i bigos również przetrwają w zamrażarce bez uszczerbku. Ale można je także pasteryzować. W tym celu trzeba je przełożyć do wyparzonych...

  • Zatrzymaj lato na dłużej... w słoiku

    .... Szybko zagotuj. Przecedź. Dodaj cukier (1:1). Zagotuj. Gorącą galaretkę wlej do słoików i zamknij. Powidła nadają się jako dodatek do mięs, białego sera, ciast, bigosu (śliwkowe). Mają bogaty...

  • Plastikowe akcesoria kuchenne. Jak ich bezpiecznie używać?

    ...drewnianych narzędzi.  Kwaśne nie lubi plastiku Kiszonki, bigos, kapuśniak, ogórki kwaszone i inne produkty spożywcze zawierające kwas, mogą wchodzić z plastikowymi opakowaniami w szkodliwe dla zdrowia...

  • Fotografia kulinarna, czyli jak robić zdjęcia, by były apetyczne

    .... Kompozycja Nie bez znaczenia jest również samo ułożenie elementów. Talerz z bigosem na którym wszystkie składniki mieszają się ze sobą nie wygląda zbyt estetycznie i nie wyjdzie dobrze na zdjęciu. Zanim...

  • fryzjer luksusowy i rabuchy

    ...nic nie chcialo, wiec siedzielismy sobie w domu. pod wieczor wzielo nas z mezem na gotowanie bigosu. wracajac z polski po bozym narodzeniu przywiezlismy 3-kg wiadro kiszonej kapusty. czesc juz zjedlismy, ale jeszcze ze 2 kg zostaly, a szkoda nam bylo, zeby sie zepsula. nagotowalismy wiec najwiekszy gar bigosu, jaki mamy w domu. wyszedl pycha. jedlismy go w sobote wieczorem, w niedziele i wczoraj...