• Informacje na temat:

    bigos po świętach

Przepisy na temat: bigos po świętach
  • Jan Kuroń po świętach poleca pizzę... z karpiem

    Choć z doświadczenia wiemy, że po świętach zostaje nam fura jedzenia, co roku przygotowujemy go za dużo. Jak radzi Jan Kuroń, część można oddać, trochę zamrozić, a resztę przerobić. "Polecam pizzę z karpiem, na którą skuszą się nawet dzieci" - mówi PAP Life kucharz.

  • Bigos najlepiej smakuje po kilku dniach.

  • Za dużo jedzenia na święta? Poznaj sposoby, by nic się nie zmarnowało

    ...świątecznych rarytasów, którym mrożenie wręcz służy, jest bigos. Odmrażany i wielokrotnie podgrzewany nic nie traci ze swojego aromatu, zyskuje za to dodatkowe walory smakowe. Mrozić możemy także świąteczny(...) żurku. Mięso w wersji pieczonej będzie doskonale smakować po zmieleniu, jako farsz np. do pasztecików. Jeśli po świętach w lodówce wciąż zalegają nam warzywa - spożytkujmy je do sałatek czy makaronowych...

  • Mój przepis na bigos:)

  • Gotowanie to moja wielka pasja

    ...na święta przygotowujemy dużo przysmaków. Co roku obowiązuje podział prac. Ja specjalizuję się w pierogach, mama w bigosie i barszczu, jedna siostra w rybach, a druga w sałatkach. W takich chwilach(...) w niebezpiecznym kierunku, ograniczam jedzenie. Inną zasadę stosuję przy okazji świąt. By móc sobie w tym czasie pofolgować, przechodzę na dietę nie po świętach, jak robi to większość z nas, ale przed nimi...

  • Przepisów na bigos jest tyle, ilu kucharzy. W tym przepisie postawiłem na prostotę, szybkość i jest to prawie dietetyczny bigos :-)

  • każdy ma swój przepis na bigos a ja podaję swój :))

  • Trochę nietypowy bigos z dodatkiem warzyw

  • Chyba nikomu nie muszę pisać co to jest Bigos. Nasza kochana Narodowa potrawa. Przyrządzana w każdym zakątku Polski na swój sprawdzony sposób. A tak od pokoleń robi się go w mojej rodzinie.

  • Staropolskie i pyszne.

Artykuły na temat: bigos po świętach
  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    ...ryby wędzone - 2 miesiące zupy, sosy z pieczeni, pierogi, bigos, pasztet, podroby, ciasta - 3 miesiące ryby smażone obrane z panierki - 4 miesiące ugotowane warzywa - 8 miesięcy...

  • Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

    ...z resztkami pozostałymi po świętach? Podziel się albo schowaj na później Pasztety, wędliny, duża ilość sałatki warzywnej, kupione zapas pieczywo. Dopiero kiedy przygotujesz potrawy na świąteczny(...). Z pewnością będzie to dobra baza do jajecznicy. Możesz także zrobić bigos czy leczo. Oprócz wędlin zostały ci także ziemniaki ze świątecznego obiadu? Przygotuj zapiekankę! Ziemniaki pokrój w plastry...

  • Za dużo zapasów? Przepisy zero waste na wykorzystanie wędlin, które zostały po świętach

    ...z dodatkiem wielkanocnych wędlin.  Na szczęście wyjadanie pozostałości wcale nie musi być nudne. Co jeszcze możemy zrobić z wędlinami, które zostały po świętach? Resztki w cieście A gdyby tak ze(...) rozgrzanego do 200 stopni na około 20-25 minut. Serwujemy z dodatkiem sosu chrzanowego, który przyrządzimy mieszając pozostały po świętach chrzan z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Farsz Po...

  • Jak nie przytyć po świętach?

    Wigilia i święta Bożego Narodzenia, to jedzenie, jedzenie i jeszcze raz jedzenie. Dwa i pół dnia obcowania z pierogami, barszczem lub grzybową, bigosem, sernikiem czy też makowcem. Już rankiem(...) "survival". Jak jeść żeby je przeżyć? Czy mamy odmawiać sobie tych wszystkich pyszności? Czy może jednak poddać się bożonarodzeniowej torturze? Jak nie przytyć po świętach Specjaliści dają nam...

  • Wyrzucamy zbyt dużo żywności

    Kupujemy za dużo produktów spożywczych. Nie jesteśmy w stanie ich zjeść, psują się, a potem... wynosimy je na śmietnik. Po świętach robi tak co drugi Polak! Czy naprawdę musimy marnować aż tyle jedzenia?

  • Czy znów przytyjesz w święta?

    Smażone karpie, pierogi, łazanki i bigos oto tradycyjne świąteczne polskie potrawy. W co trzecim polskim gospodarstwie domowych jest osoba, która jedząc te smakołyki zastanawia się, ile przybędzie jej kilogramów i jak je stracić.

  • Rewolucja od święta

    W wigilijne wieczory Małgosia z mężem zapraszają znajomych na "after party". Dla Katarzyny i jej przyjaciółek tradycją stały się "zjazdy bożonarodzeniowe". Oprócz kolęd lecą stare przeboje, bigos je się prosto z garnka, no i można ubrać się swobodniej. Dla wielu z nas Boże Narodzenie wśród znajomych stało się równie ważne jak to tradycyjne, celebrowane z rodziną. Bo skoro przyjaciele są dla nas...

  • Wymyslilam - nie sprawdzilam

    ...przywiozla i bigos robila albo jakas inna kapusciana potrawe. Zapach tak rzadki we Wloszech, ze mialam problem z jego rozpoznaniem. I tak sobie pomyslalam, ze kapusty kiszonej  nie bede miala ( dla mnie...

  • Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?

    ...temperaturze, takie jak mleko, jogurty lub gotowych potraw. Tradycyjny barszcz z uszkami można ustawić na półkach ze szkła hartowanego, które posiadają wysoką wytrzymałość na obciążenia. Bigos(...). Wędzony boczek wraz z rozmarynem z pewnością podkreślą aromat i smak świątecznego bigosu.   Śledzie do przygotowania sałatki buraczanej - najniższa półka W chłodziarce najchłodniej jest na najniższych...

  • Dobrze przechowuj, a nie zmarnujesz jedzenia

    Każda z nas zna ten scenariusz: zbliżają się święta, urodziny męża lub inny powód do świętowania. Kupujesz dużo chleba, bo przecież bez niego nie ma kanapek, zimnej płyty, żurku i bigosu. Problem w tym, że większość z nas przesadza z zapasami. Efekt? Po świętach lub imprezie spora część zeschniętego chleba ląduje w koszu na śmieci. Nie marnuj niepotrzebnie Nie będziemy przekonywać się do...

Wideo na temat: bigos po świętach
  • Jak pozbyć się resztek po świętach?

    Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Po świętach często zostaje nam w lodówce sporo produktów, które świetnie sprawdzą się na przykład... w bigosie myśliwskim. Piotr Ogiński przedstawił przepis na danie, które świetnie wykorzysta zalegające po świętach kiełbasy i wędliny. Możecie być pewni, że taki obiad podbije serce nawet największego niejadka. (Źródło: Kocham Gotować/x-news)