• Informacje na temat:

    bigos kapusta kiszona biała

Przepisy na temat: bigos kapusta kiszona biała
  • Tradycyjny bigos

    Jeśli chcemy przygotować tradycyjny polski bigos, musimy uzbroić się w cierpliwość, ale niewątpliwie się to nam opłaci. Należy ugotować go minimum dwa dni przed podaniem, bo najlepiej smakuje, gdy zostanie kilkukrotnie podgrzany i "swoje odstoi".

  • Sekrety udanego świątecznego bigosu

    Wielu z nas trudno sobie wyobrazić święta bez tradycyjnego bigosu: pachnącego, ciemnego i gęstego. Sztuka jego przygotowania może wydawać się trudna, ale wystarczy pamiętać o kilku zasadach, by wyszedł idealny.

  • Tradycyjny bigos

    Taki obiad zrobisz na trzy dni. Będzie smakował wszystkim domownikom.

  • Przepis na pyszny bigos

    ...miękkości. Ostudź, pokrój na kawałki. Cebule pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż cebule. Dodaj grzyby, podsmaż. Włóż do bigosu. Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju. Włóż do bigosu. Dodaj przecier pomidorowy i śliwki, oprósz majerankiem i tymiankiem, przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Gotuj około godzinę na małym ogniu.

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • Mój ulubiony bigos  - Maciej Kuroń

    ...nasienne), oraz pozostałe wino. Kapustę z dodatkami gotujemy minimum 24 godziny w przerwach schładzając, żeby zyskała miano bigosu. Przed podaniem bigos doprawiamy pieprzem i solą. Przepis pochodzi...

  • Bożonarodzeniowe przepisy

    Unoszący się w domu zapach pierników czy aromatycznego bigosu oznacza, że już niedługo Święta Bożego Narodzenia. Na świąteczne menu wielu z nas czeka cały rok z utęsknieniem. I choć w każdym domu potrawy wigilijne różnią się od siebie, zgodnie ze zwyczajem powinno być ich dwanaście. Co podać na uroczystą kolację? Podpowiadamy!

  • Winny specjał galicyjski

    ...marchewkę.  3. Do bigosu dodaj przyprawy (możesz je ew. rozdrobnić w moździerzu). Wlej 1/2 wina. Przykryj i duś na małym ogniu 2 godz. Pamiętaj, by mieszać bigos co jakiś czas Gdy powstały sok wyparuje, dolej wina. Zdejmij z gazu, ostudź.  4. Przez kolejne dwa dni zagotuj bigos kilka razy. Za każdym dobrze go zagrzej, trzymaj na ogniu 15 minut i ostudź. W czasie podgrzewania możesz dodać kolejne...

Artykuły na temat: bigos kapusta kiszona biała
  • Bigos hultajski

    Bigos staropolski zwany hultajskim.

  • Wigilijny wieczór to szczególny czas dla nas i naszych bliskich, których chcemy ugościć najlepiej, jak to możliwe. Posiłki przygotowujemy z dbałością o najmniejszy szczegół tak, żeby były nie tylko związane z wieloletnią tradycją, ale także pyszne i zdrowe. Fot. 123RF Na stole wigilijnym niepodzielnie króluje karp i barszcz czerwony, ale w wielu domach wśród dwunastu potraw znajdziemy też kapustę kiszoną w różnych wydaniach. Skąd wzięła się na naszych stołach? Jedna z dwunastu Powszechnie...

  • Tradycyjny polski bigos

    Bigos można przygotować tylko z kiszonej kapusty, ale wówczas, jeśli jest bardzo kwaśna, warto ją przepłukać.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Boski bigos Kuby

    Przygotowanie dobrego bigosu to prawdziwa sztuka, ale Kuba z serialu Rodzinka.pl radzi sobie z tym zadaniem znakomicie. A oto przepis!

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....

  • Jak ugotować pyszny bigos?

    Hanna Szymanderska, znana autorka wielu książek kulinarnych, radzi jak ugotować pyszny bigos.

  • Z dodatkiem grzybów lub grochu. Solo, w pierogach, krokietach lub pasztecikach. Bez względu na formę podania, kapustę znajdziemy niemal na każdym wigilijnym stole. Fot. 123RF/Picsel Do kapusty przylgnęła łatka warzywa ciężkostrawnego, które zupełnie nie nadaje się dla osób, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Skąd to przekonanie? Otóż w tradycyjnej, polskiej kuchni kapustę zwykle serwuje się z ciężkimi dodatkami - golonką, boczkiem lub kiełbasą. Jednak w wydaniu bożonarodzeniowym...

  • Sposób na kapustę

    Kapusta, zwłaszcza ta najbardziej popularna, biała, znajduje sporo zastosowań w medycynie naturalnej. Pijąc sok ze świeżej kapusty można wzmocnić organizm. Szklanka albo dwie napoju dziennie łagodzą(...) kapusta kiszona. Kapuściane zawijanki z ryżem Składniki: 10 liści kapusty włoskiej, szklanka ryżu, 2,5 szklanki wywaru, 2 marchewki, cebula, 2 łyżki masła, tymianek, sól, pieprz, 2 jajka, kilka...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...

Wideo na temat: bigos kapusta kiszona biała
  • Jak zrobić bigos? Przepis krok po kroku

    Bigos - wyborne, tradycyjne danie kuchni litewskiej, polskiej i białoruskiej! Niezwykle aromatyczna potrawka z mięsa i dwóch rodzajów kapusty: kiszonej i białej, świeżej, z dodatkiem aromatycznych(...) - to nie jest danie, które robi się w pięć minut, a sekretem idealnego bigosu jest właśnie długość duszenia: co najmniej kilka godzin! Zobaczcie, jak zrobić bigos!