• Informacje na temat:

    bigos gotować pod przykryciem

Przepisy na temat: bigos gotować pod przykryciem
  • Wegański bigos z suszoną śliwką kalifornijską

    Wszyscy wiemy, co powinno znaleźć się na tradycyjnym, wigilijnym stole. A jakie potrawy goszczą na stołach wegan? Czy wegański stół świąteczny może równać się z tym tradycyjnym? Podczas świątecznego warsztatu kulinarnego dwa autorytety kulinarne, Chef Witek Iwański oraz autorka bloga Jadłonomia, przedstawiły interpretacje świątecznych potraw w dwóch wariantach, tradycyjnym oraz wegańskim...

  • Staropolski bigos ze śliwką

    ...bigos z przerwami gotować przez kilka dni). Podgrzewając, od czasu do czasu zamieszaj całość, by bigos się nie przypalił.(...) listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i jagody jałowca, ew. lekko posól. Duś pod przykryciem na małym płomieniu, aż kapusta będzie miękka. 2. Cebule obierz, grubo posiekaj. Wszystkie rodzaje...

  • Jesienny kociołek

    Sposób przygotowania 1. Kapustę poszatkuj na średnią grubość. Zalej ją wrzątkiem i krótko zagotuj. Odcedź, wlej cydr, dodaj ziele i listki laurowe, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem. 2. Cebulę(...) bigosu. Delikatnie wymieszaj i sprawdź, czy nie trzeba posolić - kiełbasa powinna nadać wystarczającego smaku. Wyjmij ziele i listki laurowe. Podawaj posypane natką, z kromką pieczywa posmarowanego...

  • Śliwka na świątecznym stole

    ...przygotowania "Do garnka włożyć pokrojone na kawałki śliwki, morelę i figę. Wlać sok z pomarańczy. Dodać 1/4 laski cynamonu oraz pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem(...)"Śliwka nie grzeszy urodą, ale za to grzeszy smakiem i aromatem. Możemy z niej przygotować marmolady, konfitury i powidła. Możemy pójść w aromatyczne sosy. Któż jest w stanie wyobrazić sobie dobry...

  • Dania z kapustą i grochem

    Pierwsza gwiazdka na niebie, opłatek i... świąteczne dania na stole. Podpowiadamy, jak je przyrządzić, by miały moc przypisywaną im przez naszych przodków.

Artykuły na temat: bigos gotować pod przykryciem
  • Boski bigos Kuby

    Przygotowanie dobrego bigosu to prawdziwa sztuka, ale Kuba z serialu Rodzinka.pl radzi sobie z tym zadaniem znakomicie. A oto przepis!

  • Bigos to staropolska potrawa z kapusty z mięsem, która od lat gości na naszych stołach. Fot. 123RF/Picsel By tradycji stało się za dość musi być wzbogacony odpowiednimi dodatkami - suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony smak śliwek i aromat grzybów dodadzą mu iście wykwintnej nuty. Składniki: · 1 kg kapusty kiszonej · 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej · 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej · 150 g boczku wędzonego · 100 g śliwek Kresto · 2 łyżki oleju Rapso · 50 g suszonych...

  • Bigos z boczkiem i porzeczkami

    ...kapuście i dusimy jeszcze przez chwilę pod przykryciem. Bigos podajemy w garnku, w którym się gotował.(...), przekrawamy na pół i po wycięciu głąba szatkujemy. Obrane cebule kroimy w półplastry. 3. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, a następnie dodajemy kapustę, mieszamy. Wlewamy wino, ocet, wkładamy...

  • Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Aby w pełni docenić smak tego wiosennego przysmaku, warto wiedzieć, w jaki sposób je prawidłowo przyrządzić. Fot. 123RF/Picsel O tym, że szparagi są prawdziwym rarytasem, wiedziano już 4,5 tysiąca lat temu. Jako pierwsi zakochali się w nich starożytni Rzymianie, pośród których uchodziły one wśród nich za wyjątkowy przysmak. Jednak na to aż warzywo to zostanie docenione w innych częściach Europy, musieliśmy poczekać kilka wieków. Pierwsza wzmianka o...

  • Ostatki: Golonka czy bigos?

    ...włoszczyznę na większe kawałki. Włoszczyznę, cebulę i wszystkie przyprawy wrzucamy do gotującej się w dużym garnku, osolonej wody. Wkładamy golonkę i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, 60 minut. Obrany czosnek miażdżymy z solą i mieszamy z oliwą. Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka i osuszamy. Nacieramy oliwą, posypujemy kminkiem i układamy w brytfannie. Wlewamy niewielką ilość piwa...

  • Na świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznego bigosu. Zobaczcie, jak go zrobić. Fot. 123RF/Picsel Aby przygotować naprawdę dobry bigos, należy zadbać o kilka bardzo ważnych szczegółów; od wyboru składników, przez sposób gotowania, a na odpowiedniej prezentacji i wyborze porcelany podkreślającej efekt końcowy skończywszy. Ugotowanie świątecznego bigosu wymaga od nas cierpliwości, jednak warto pamiętać, że przygotowany z dbałością może stać się hitem naszego świątecznego biesiadowania....

  • Żeby po świętach nic się nie zmarnowało

    Supermodny trend zero waste (czytaj ziroł łejst) tłumaczymy jako "niemarnowanie"”. Jest ekologiczny i oszczędza… czas. Ograniczenie ilości wyrzucanego jedzenia jest proste. Możemy zacząć od tego, co zostało ze świąt. Podpowiadamy, jak to zrobić, by było smacznie, zdrowo i ekologicznie.

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Fot. 123RF/Picsel Po pierwsze: kapusta Bez smacznej kapusty nie uda nam się przygotować dobrego bigosu. W zależności o tego, jaki rodzaj kapusty wybierzemy, otrzymamy nieco inny efekt końcowy. Niektórzy przygotowują bigos wyłącznie z kapusty kiszonej, inni z kolei wolą wykorzystać jedynie...

  • Resztki jedzenia: Jak je wykorzystać?

    ...sucha Nabiorą blasku.  Woda po gotowaniu ryżu To idealny krochmal. Wrzuć do zawiesiny garść suszonej lawendy (mogą być np. też płatki róży). Zagotuj i parz pod przykryciem 5 minut. Odcedź i, jeżeli(...)Skorupki jaj Drobno je pokrusz (możesz także rozetrzeć w moździerzu) i rozsyp pod rośliny w ogrodzie lub w doniczce. Użyźnią ziemię i zasilą kwiaty. Możesz też zalać skorupki gotującą się wodą...

  • Trudno wyobrazić sobie święta bez tradycyjnego bigosu, jednak jego przygotowanie to prawdziwy rytuał, z którym nie każdy potrafi sobie poradzić. Podpowiadamy na co powinniście koniecznie zwrócić uwagę. Jednym z najsłynniejszych dań kuchni staropolskiej jest bigos - zawsze bogaty i sycący, którego aromat potrafi ściągnąć na biesiadę cały zastęp gości. Nic więc dziwnego, że Polacy szczególnie ukochali sobie tę potrawę i bardzo chętnie serwują ją przy okazji różnego rodzaju uroczystości. W...